Atlas: Príbeh tatka Slaného

Atlas: Príbeh tatka Slaného https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505505/bmid_atlas-pribeh-tatka-slaneho-7RT-505505.jpg 5 150 46

Nezabudnuteľný záver čitateľsky mimoriadne obľúbenej série Sedem sestier – príbeh záhadného tatka Slaného. V roku 1928 sa ujala chlapca na pokraji smrti láskavá rodina. Skromný, predčasne vyspelý a talentovaný chlapec vyrastá v mladého muža, navštevuje prestížne konzervatórium v Paríži, zaľúbi sa a takmer zabudne na hrôzy prežité v detstve, o ktorom nikdy nehovoril. Dal však sľub, ktorý musí dodržať. Nad Európou sa hromadia mraky, nik nie je v bezpečí. A on vie, že prichádza čas konať. V roku 2008 sa sedem sestier prvý raz stretáva, aby sa naposledy rozlúčili so svojím tatkom. Práve chýbajúca siedma sestra má kľúč k jeho záhadnej minulosti. Sestry zisťujú, že tatka Slaného takmer nepoznali a jeho skrývané tajomstvá ich všetky ovplyvnia.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

The Atlas The Story of Pa Salt , 2023


více info...

Přidat komentář

majanka
03.03.2024 5 z 5

Úžasný príbeh, úžasný záver...

archivářka115
27.02.2024 4 z 5

I když jsem jí před nedávnem četla, tak jsem se k ním musela znovu vrátit


lenkaabooks
25.02.2024 4 z 5

Už opravdu poslední díl. Je to rok a půl, co jsem Sedm sester četla a bylo to znát. Postavy mě mátly, naštěstí pan autor přispěchal a vše mi řádně dovysvětlil. Ano, autor. Syn ságu dopsal za zemřelou matku. A musím uznat, že mu to šlo skvěle.

kyssling
18.02.2024 5 z 5

Završení série by si podle mého názoru zasloužilo trochu delší zhodnocení (i od průměrného čtenáře za jakého se pokládám).

Harry Whittaker se podle mě zhostil dopsání/napsání knihy takovým způsobem, že běžný čtenář nemá šanci poznat, že knihu napsal někdo jiný. (jsem zvědav, kam to jednom dotáhne AI...). Za to mu patří velký dík, jsem rád, že série mohla být završena tak mohutným dílem.

Bohužel pro mě už ta změť postav trochu splývala, ale nemá to nějaký vliv na čtivost. Příběh chlapce je skvělý a výborně se čte. Vůbec v celém příběhu se pořád něco děje.

Nicméně nebudu jen vychvalovat do nebes, je třeba si uvědomit, že téměř každá sestra, chlapec se vždy v příběhu dočkala někoho s pomocnou rukou či měšcem, kdo i v těžké době nezištně pomáhala. Třeba jak se vychovatelka vzdá našetřených peněz na stáří ochotně pro výuku Elle, jak si Atlas dojede pro dcerku do Brazílie, ani nenapíše šek pro sirotčinec, a co mě úplně dostalo je že na základě ceny diamantu (desetitišíce eur - to musí být snad chyba překladu na straně 638) se sestry rozhodnou založit charitu. No to jim to trvalo, vedle mají barák za miliony, na kontě spoustu prachů, létají si po celém světě a najednou prozřeli ... a založí charitu. Aby 30 let čekal George na svou lásku a jen tajně ji zpovzdálí pozoroval je podle mě také zbytečně přitažené za vlasy a mohlo býti podáno v románu jinak. A závěrečná návštěva zlosyna na Atlantidě je zcela zbytečná, mohli třeba slyšet v rozhlase společně nějakou zprávu, že převzal ten prokletý diamat apod...
Ale abych nebyl zbytečně přísný, celkově jde o krásnou ságu, dojemnou, kdy slzy ukápnou a výborně sepsanou (i přeloženou). Máme si přát další díl ? (hledání sirotka), nevím po pravdě .... ale přečtu si ho :-)

Stejně dám plný počet hvězd, je to romantická literatura, ne temný thriller.

Jessybelle
08.02.2024 5 z 5

Při čtení Atlasova deníku jsem měla takovou chuť si znovu přečíst příběhy sester... Časem k tomu určitě dojde.
Kniha je čtivá.
Upřímně, myslím, že syn sérii zakončil důstojně. Lucinda by na něj byla hrdá.
Atlas rozhodně neměl lehký život, ale našel v něm i spoustu laskavosti, kterou se rozhodl opětovat.
Užila jsem si každou stránku. Škoda, že už je konec. A nelituji, že jsem si sérii koupila.

Marci_Vaj
29.01.2024 5 z 5

Závěr fajn :) Trochu mě vadilo, že od vydání tohoto dílu uběhl nějaký čas, takže už jsem si nepamatovala všechny příběhy, ale hezký závěr, i to, že se sestry s otcem ještě stihly potkat...tak nějak jsem to tušila od prvního dílu :)

Deia
25.01.2024 4 z 5

Aj keď sa mi predchádzajúce časti sériu už až tak nepáčili, na túto záverečnú časť som bola veľmi zvedavá. Chcela som vedieť prečo si tatko Slaný adoptoval práve týchto sedem dievčat a čo všetko sa za tým skrýva. A to som sa, samozrejme, dozvedela, aj keď nie všetko bolo pre mňa úplne uspokojivé. V prvom rade aj tatko Slaný má poriadny príbeh. Jeho život vôbec nebol ľahký a častokrát mi ho bolo veľmi ľúto. A ako aj predchádzajúce príbehy, aj jeho bol veľmi čtivý, nepostrehla som žiadnu zmenu písania a to napriek tomu, že knihu dopísal syn autorky a knihu som zhltla za dva dni. A aj keď sa všetko poriadne uzavrelo, predsa len mám nejaké výhrady. Celý čas mi šlo hlavou, že je až príliš veľká náhoda, že práve týchto sedem dievčat bolo daných do rôznych sirotincov a tohto pocitu sa nemôžem zbaviť. Ďalej mi vadili všetky tie tatkove tajomstvá - dievčatá predsa vedeli, že sú adoptované, takže nechápem, prečo toľko zbytočných tajností, mohli vedieť kľudne aj zvyšok tatkovho príbehu, minimálne tie časti, ktoré sa ich priamo dotýkali. Taktiež sa niekedy postavy správali strašne nelogicky. Ale čítanie som si naozaj užila a veľmi sa mi páčila myšlienka, ktorá sa niesla celou knihou. Podarený záver zaujímavej série.

Kanimůra2
22.01.2024 4 z 5

Dlouho jsem přemýšlela, jak knihu ohodnotit.
Její klady - syn tak dokonale napodobuje styl své matky, že vůbec nepoznáte, že to píše někdo jiný. Velmi čtivé. Za to bych bez váhání dala 5*
Přenesla bych se i přesto, že jsem tento poslední díl četla možná po dvou letech, takže mi dalo trochu práce se zorientovat. Budiž. Pořád jsem na 5*
Dokud jsem četla o životě Atlase, který byl dost spletitý a opravdu hoodně bohatý, pořád jsem na 5*
Ale jakmile začal "sbírat" děti od lidí, mnohdy pro něj dost vzdálených, začala jsem váhat. Trochu přehnané a moje hodnocení spadlo na 4*
A úplný závěr, vysvětlení, proč vlastně celý život Atlas utíkal, mě nepotěšil vůbec. Jak si dva 90letí dědci vzájemně vyhrožují a odpouští si, to už byl konec.
Myslím, že člověk po 80 letech vychladne a hlavně - ve věku 90 let se chová už jinak
Tak po dlouhém a těžkém boji jsem dala 4*, protože je to krásně psané, jen ten konec se podle mě moc nepovedl

Leanne
03.01.2024 3 z 5

Série Sedm sester pro mě byla takovým pokusem o čtení romantických knih. Jsem ráda, že se příběh podařilo uzavřít, ale na mě v posledním díle těch nelogičností a náhod bylo moc, i když to asi v tomto žánru je normální. Přečtení série ale nelituju, příběhy Mayi a Star se mi moc líbily, u ostatních jsem spíš byla zvědavá.

PepkazDepka
20.12.2023 5 z 5

Posledny diel serie vobec nesklamal. Kniha poskytla mnozstvo odpovedi na nezodpovedane otazky, ale aj nove zapletky a informacie. Citala sa mi velmi dobre a koniec tiez neurazil. :)

archivářka115
08.12.2023 4 z 5

Kniha byla zajímavá, i když tam byly části, které nebyly moc pravděpodobné - hlavně konec.
Ve spoustě postav jsem se ztrácela, protože jsem si už nepamatovala předcházející díly.
Měla jsem obavy, jaká bude poslední kniha, když jí nebude psát Lucida Riley.
Její syn Harry pokračoval ve stejné linii jako jeho matka. Má můj obdiv.

Nelly
29.11.2023 5 z 5

Dokonalé zakončení celé série, kdy se všechny rozvázané konce spojí a osvětlí každý jednotlivý příběh všech sester. Čtenáře to až nutí přečíst celou sérii znovu. Moc všem doporučuji.

Evaho73
25.11.2023 5 z 5

Súdiac podľa reakcií pre niekoho tu ide o krásne a dôstojné zakončenie série a pre iných zase naopak... Myslím, že posúdiť si to musí každý individuálne po prečítaní celej série.
Osobne som túto časť vnímala, ako kľúč k nezodpovedaným tajomstvám z každej jednej z predchádzajúcich častí.
Jasné, že tu ide o čisto zromantizované príbehy, ktoré by sa asi ťažko odohrali v reálnom živote, ale všetky spájajú dve hlavné a úžasné posolstvá - tolerancia a láska k blížnemu a to bez akýchkoľvek predsudkov.
Na záver ešte jeden môj obdiv smerom k autorom.... Snom každej matky je vychovať zo svojich detí pokračovateľov alebo uznávačov svojich presvedčení, a v tomto prípade sa môže Lucinda Riley tam "hore" iba usmievať.

bezzink
11.11.2023 3 z 5

Dustojne zakonceni, to ano, ale ctive? Az do strany cca 250 jsem se nemohla zacist. Ani nevim, cim presne to bylo. Ale dost mi vadilo, ze uz si nepamatuji detaily z predchozich knih. Verim, ze kdybych cetla vsech 8 knih najednou, melo by to pro me uplne jiny dosah.
Nektere veci byly nedomyslene nebo prehnane. Hlavne nektere duvody adopce.
Jinak pribeh je to bohaty a urcite zajimavy, ale vazne doporucuji precist najednou, at z toho ma clovek lepsi pozitek.

Sabča817
07.11.2023 5 z 5

Úžasné zakončení této série! Syn Harry se toho zhostil se ctí!
Myslím, že nejméně se mi líbil 7. díl - Ztracená sestra a nejvíce mě oslovil 5. díl - Sestra Luny. Celkově tuto sérii hodnotím 5ti *. DOPORUČUJI!!! :-)

anovy64
12.10.2023 5 z 5

Knihu jsem četla skoro s ročním odstupem od předchozích dílů, ale to nevadilo, protože základní informace o jednotlivých sestrách jsou zde připomenuty. Určitě i tento závěrečný díl série stojí za přečtení. Je mi líto, že autorka už není mezi námi. Její knihy jsou krásně a poutavě napsané. A její syn se svého úkolu zhostil opravdu se ctí. Klobouk dolů.

Terka1975
08.10.2023 5 z 5

Tady netřeba velkých slov, pohádka pro dospělé, která zanechá hluboký dojem, ano tento díl vše dokonale završil, pro mě nejlepší sága, která by si zasloužila filmové zpracování. A nikdy už nezapomenu jména hvězd souhvězdí Plejády, každá hvězda má svůj silný příběh.

intelektuálka
03.10.2023 5 z 5

Na závěr série " sedmi sester " jsem se těšila .....

A znovu mne autorka - tentokrát i s pomocí svého syna - provedla historií, kontinenty a životními příběhy sester - a objasnila roli jejich otce Atlase alias Bo D Apliese ..... až v návratu do doby Mikuláše II.

Atlas - to je postava, která nese na ramenou tíhu světa ....

V této laskavé knize s pozitivním nábojem - přes všechny těžkosti života - nám autorka předvedla sílu lidského jedince v touze pomoci světu ....

Určitě se zde budou lépe orientovat ti čtenáři, kteří prošli celou sérií - protože jsou zde zmíněny některé prolínající se momenty ....

..... Jsou věci mezi nebesy a zemí o nichž se filosofům ani nesní .....
/W. Shakespeare /

Ano - ten závěr vyznívá pohádkově - zlo bylo potrestáno a dobro zvítězilo ....

Toňula
01.10.2023 4 z 5

Krásná kniha, určitě důstojné a plnohodnotné zakončení celé série..Atlasův životní příběh byl bezesporu plný zvratů a pozoruhodných setkání, jen těch postav tu bylo trochu moc a v závěru jsem se již docela ztrácela..přesto stojí za přečtení!

raty
30.09.2023 5 z 5

Táta Sůl měl pestřejší život než Angelika :-)

A teď už vážně, protože musím přiznat, že jsem při závěrečné kapitole a poděkování potřebovala kapesník.
Neuměla jsem si moc představit, co mě při čtení posledního dílu čeká. A on je dokonalý. Životní příběh Atlase od útlého dětství, plný zvratů, radosti i smutku.
Vysvětlení, proč osamělý muž adoptoval postupně šest dívek je podáno naprosto skvělým způsobem.
Já jsem si čtení tohoto téměř pohádkového příběhu vychutnala a celou sérii i přes lehkou počáteční skepsi po prvním díle doporučuji všem romantickým duším všemi deseti.
Velký obdiv patří synovi Lucindy Riley, za odvahu i pokoru s jakou dovedl dokončit její dílo.
Doufám, že jeho jméno brzy uvidím na obálce nové knihy.

Autorovy další knížky

Lucinda Riley
irská, 1965 - 2021
2016  88%Sedm sester
2015  89%Levandulová zahrada
2017  91%Sestra bouře
2014  93%Půlnoční růže
2012  83%Tajemství černé orchideje

Kniha Atlas: Príbeh tatka Slaného je v

Právě čtených4x
Přečtených194x
Čtenářské výzvě49x
Doporučených11x
Knihotéce102x
Chystám se číst56x
Chci si koupit27x
dalších seznamech4x