Sedm prvků, které změnily svět

Sedm prvků, které změnily svět https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240136/bmid_sedm-prvku-ktere-zmenily-svet-N8g-240136.jpg 4 16 6

Revoluční kniha britského autora Johna Browneho, která se stala bestsellerem ve Velké Británii a USA, netradičním způsobem představuje základy současného hospodářského vývoje prostřednictvím sedmi chemických prvků, které změnily svět. Srozumitelným jazykem vysvětluje autor čtenářům způsoby využití ŽELEZA, UHLÍKU, ZLATA, STŘÍBRA, URANU, TITANU a KŘEMÍKU v jednotlivých historických epochách a pomocí příkladů ukazuje, jakým způsobem ovlivnil daný prvek společnost a její rozvoj. Kniha přináší naprosto nový pohled na moderní svět a na faktory, jež vedly k jeho prosperitě a růstu životní úrovně drtivé většiny jeho obyvatel. Obsahově unikátní dílo kombinuje vědecké poznatky s historií a politikou a poutavou formou přibližuje čtenářům například to, jak zemní plyn transformoval současnou energetiku nebo jak křemík odstartoval technologickou revoluci. Kromě svého faktického obsahu je kniha cenná také osobou autora, kterým je lord John Browne, bývalý ředitel ropné společnosti BP (British Petroleum), patřící mezi pět největších firem na světě. Díky svým bohatým zkušenostem prezentuje John Browne v knize s unikátním nadhledem základní kameny současného hospodářského vývoje a to pohledem člověka z nejvyššího patra světového byznysu.... celý text

Přidat komentář

Epiky
30.01.2022 5 z 5

Překvapivě velice čtivé, dozvídám se spoustu zákulisních informací o fungování lidského světa, o technologiích,po kterých by mne jinak ani nenapadlo pátrat. Dík za půjčení,brácho.

Souteska
13.01.2021 5 z 5

Jsem v této oblasti laik, takže zcela nemohu posoudit odborně, spíše jsem knihu brala jako studnici podnětů k dalšímu zkoumání, které mne baví. Takže pro mne vyvážená dávka poučení a čtivosti, přiblížial mi mezioborové souvislosti. Určitě doporučuji těm, co se taky rádi na stará kolena rýpou ve fyzice atd. a chtějí se odrazit zábavnou formou. Viz pěkný komentář níže od namornice jakožto odbornice, je hodně výstižný. Knížka mě fakt bavila!


namornice
02.10.2019 3 z 5

Jako vystudovanou chemičku (no dnes už dám dohromady snad jen vzorec soli :) mě kniha upoutala už svým názvem (je zajímavý, že fyzika, chemie a všechny tyhle vědy mě teď "na starý kolena" baví o tolik víc než ve škole!). A jako čtenářku mě pak zaujala neobvyklým konceptem. Kdybych měla sama vybrat, které z prvků Mendělejovovy tabulky jsou ty zásadní pro lidstvo, nevím jestli by se můj výběr shodoval s autorovým. Vzhledem k tomu, že John Browne je bývalým generálním ředitelem britské společnosti BP, je jeho výběr celkem pochopitelný. Kniha není jen o chemických prvcích, ale tak trochu i biografií autora a jeho názorů na objevy a vynálezy vztahující se k jednotlivým prvkům a jeho pohledu na ekonomiku, obchod, politiku i historii. Četlo se mi dobře, některé kapitoly a poznatky byly míň záživné než jiné, ale vcelku to bylo velice poučné. Jako sledovat zajímavý pořad na discovery kanálu.

Popko
31.12.2017 3 z 5

Kniha je místy zajímavá,místy je méně zajímavá. Jsou v ní obecně známe informace, proto hodnotíme 3*.

R.E.M.
03.08.2017 3 z 5

Prvky, které změnily svět. Prvky a lidé, ekonomické vztahy a obchod, vynálezy a objevy spojené s vybraným prvkem, něco politiky i historie.

Jsou knihy, které postupně přestávají bavit. Tady to bylo opačně. První kapitoly, dalo by se říct, až nudné. Musela jsem se nutit do čtení. Pak to bylo zajímavější víc a víc. Svou roli možná hrálo i přivyknutí stylu psaní autora a také úbytek informací a chvalozpěvů na firmu s autorem spojenou. Nelituji, že jsem knihu dočetla, v souhrnu to stálo za to.

Jana_Z
17.12.2015 5 z 5

O čem je kniha,to je pěkně popsáno výše, tak přidám jen pár zajímavostí...
Lord John Browne píše ve své knize i o nás - o České republice, když popisuje jak se v jáchymovských dolech těžilo stříbro. Ze zde vytěženého stříbra se razily tolary, podle kterých dostal jméno i dnešní americký dolar. Také odtud pochází pojmenování smolince, čili smolné rudy - pokud na ni horníci v dolech narazili, znamenalo to konec stříbrné žíly, tedy smůlu. A nezapomněl ani na to, že právě z tohoto smolince Marie Curie Sklodowská izolovala své radium.

Štítky knihy

chemie chemické prvky

Autorovy knížky

John Browne
britská
2015  74%Sedm prvků, které změnily svět

Kniha Sedm prvků, které změnily svět je v

Právě čtených2x
Přečtených18x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce6x
Chystám se číst11x
Chci si koupit3x