Iskrivá

Iskrivá https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134318/iskriva-134318.jpg 4 52 9

Sedm království série

< 3. díl

Vo svete, v ktorom sa len zopár ľudí vyznačuje mimoriadnou schopnosťou známou ako obdarenie, umožnilo kráľovi Leckovi jeho obdarenie klamať tak, že mu každý bez výnimky veril. Keď sa Bitterblue stala vo veku desať rokov kráľovnou, myslela si, že vražda jej otca navždy ukončila jeho násilnícky a neľudský vplyv na celú spoločnosť. Mýlila sa. Netrpezlivo očakávané pokračovanie bestsellerov podľa denníka New York Times, ktoré na Slovensku vyšli pod názvom Výnimočná a Ohnivá, je dokonca ešte viac „zúrivé, vznetlivé, no miestami aj zádumčivé,“ a plné romantiky. Osemnásťročná kráľovná Bitterblue má pocit, že jej radcovia sa ju snažia príliš ochraňovať pred celým svetom, a tak začne podnikať tajné výlety z hradu. Sama a v prevlečení sa túla nočnými ulicami svojho mesta a riskuje nielen vlastný život, ale aj svoje srdce.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , EDIPOSS
Originální název:

Bitterblue , 2012


více info...

PavelPantucek
PavelPantucek
17.12.2021 2 z 5

Kniha je to čtivá, ale obsahuje jisté nelogičnosti. Celou knihou se vine prapodivný způsob, jakým hlavní postavy tápou a určují, zda je něco dobré nebo zlé. Následné argumentace připadají pak býti manipulacemi. Pakliže, nebereme jako oprávnění k puči v jiném králoství či zabití údajně zkorumpované osoby (v dobré víře), argument: "říkala to Máňa."

knihomolka_eli
knihomolka_eli
26.08.2021 4 z 5

Posledná kniha tejto série sa mi naozaj páčila, hoci mohla byť o niečo kratšia, miestami sa mi zdala zbytočne zdĺhavá. Vtiahla ma do deja tak isto, ako tie predchádzajúce, ale mojou obľúbenou ostáva naďalej Výnimočná.
V Iskrivej som sa konečne dozvedela viac o Leckovi a jeho zvrátenom myslení. Bitterblue sa musela postaviť zoči voči vládnutiu krajine, ktorá po Leckovej smrti ostala stále vo veľa ohľadoch veľmi poznačenou Leckovým vyčíňaním. Okrem toho sa musela brodiť klamstvami, ktoré ju neustále obklopovali a hľadať pravdu na vlastnú päsť. Pri svojich tajných potulkách svojou krajinou spoznáva skutočne problémy ľudí, zisťuje, že prvé roky svojho vládnutia nemala potuchy o reálnom stave svojho kráľovstva a spoznáva nových priateľov. Pred Bitterblue stáli naozaj ťažke úlohy a rozhodnutia, bola v nezávideniahodnej situácii, pretože podobne ako Vatra, ťažko prežívala dôsledky krutých činov svojho otca. Páčilo sa mi, že sa v knihe vyskytli aj postavy z predchádzajúcich častí. Po a Katsa sú také moje srdcovky z tejto série a bola som rada, že sa spomenuli aj Vatra a Brigan :) . Samotný dej Iskrivej bol pútavý, napínavý, ale záver mohol byť trošku romantickejší, pri mnohých veciach som ale bola rada, ako séria skončila a určite ju odporúčam.


Jass
Jass
19.02.2021 5 z 5

(SPOILER) Komentář obsahuje lehké spoilery...
Wow wow wow, mám určité pochybnosti, že komentující četli stejnou knihu jako já. Pravda, mohlo to být trochu kratší (na druhou stranu mi délka knihy stimulovala podobnou frustraci jakou nepochybně cítila Bitterblue), ale bezcílné potulování po městě? Tahle kniha je neskutečná emocionální darda, je to o království, které má PTSD a naprosto za mě kompenzuje v něčem neuspokojivý rychlý konec Lecka ve Výjimečné. Leck sice může být mrtvý, ale to neznamená, že ztratil svoji moc... Upřímně, tohle byl neuvěřitelně silný příběh, ke kterému se určitě někdy znovu vrátím, protože při prvním čtení jsem ho nemohla odložit a četla jsem ho rychlostí skoro hodnou Deatha (rýmuje se s teeth...), což se samozřejmě podepisuje na tom, co si z příběhu pamatuju...

"Lady Queen," he said, "you've given me all I want. You're the queen a librarian dreams of."
Now, if only she could learn to be the queen those with more practical considerations dreamed of.

Když už mluvíme o Death-ovi, tenhle díl má snad nejlepší vedlejší postavy. Death je samozřejmě můj favorit, ale téměř každý, koho potkáme je zajímavý a nikdy nemůžete vědět, komu věřit. Safova výjimečnost je nejkrásnější v celé sérii, kdybych nějakou "grace" mohla mít, vybrala bych si bezpochyby tu jeho. A vůbec, péče, kterou autorka tomuhle dílu věnovala, je o úroveň výš než u těch ostatních (je tam vymyšlený jazyk a písmo!).

"Look closer, Bitterblue. You love fiercely, and you carry a queen's share of sadness. When I'm near, my presence overwhelms you with all that you feel - but I'm only the music, Bitterblue, or the hanging or the sculpture. I make your feelings swell, but it's not me you feel them for."

A můžeme mluvit o tom, že se všechny moje sny staly skutečností, když se ukázalo, že ne, nejsem blázen, když si už od prvního dílu myslím, že Bann a Raffin jsou pár? Stejně jako Bren a Tilda. Diskuse o "same sex marriage" už je třešničkou na dortu. Vážně, tenhle svět mě dělá tak šťastnou až to možné není. (Což ve mně na jednu stranu vyvolává pocty "proč mi trvalo tak dlouho si to přečíst" ale na druhou si uvědomuju, že kdybych to četla dřív, tak bych to neocenila zdaleka tolik.)

"My kingdom's challenge," she thought, "is to balance knowing with healing."

Co mě trochu mrzí je autorčino narativní rozhodnutí, umístit Fire před Bitterblue, myslím, že by čtenářský zážitek byl o to silnější, kdybychom o událostech Fire nevěděli a mohli na tuhle část příběhu přicházet s Bitterblue - dokonce si trochu myslím, že pro příběh jako celek by bylo lepší, kdyby kniha Fire vůbec neexistovala, protože by to umožňovalo určité zachování tajemnosti, nicméně se mi Fire příliš líbila, než abych něco takového navrhla...
Celkově jsem překvapená, že mě vůbec nemrzí vyznění romantické linky, bylo to velmi přirozeně napsané, a tak nějak jsem s tím počítala už od začátku. Vyznění zbytku je jednoduše wow... Tohle bylo neuvěřitelně dobré. Doporučuju si přečíst i autorčino poděkování, nejen že tam trochu dává nahlédnou do zákulisí vzniku knihy, ale také reflektuje určité problémy jejích předchozích knih (pořád nějak nemůžu uvěřit, jak je tahle série "stará"...). Za mě neuvěřitelně uspokojivé čtení, asi se i pokusím knížky sehnat, abych si je mohla zařadit do knihovničky... (čteno v angličtině)

Info pro zájemce: V lednu vyšel v originále 4. díl série "Winterkeep", právě jsem ho začala číst a z prvních dvaceti stránek zatím můžu jen doporučit. Komentář asi později přidám pro zájemce zde do diskuse.
Edit: Komentář k "Winterkeep" je v diskusi, knihu moc doporučuji.

Tenebien
Tenebien
28.02.2017 4 z 5

Tohle bude asi můj nejoblíbenější díl, i když Fire se mi taky moc líbila... :-) (čteno v originále)

kamila002
kamila002
18.10.2016 4 z 5

Oproti dvoum předešlým dílům je slabší, ale i tak byla knižka celkem čtivá. Knížku doporučuji.

FlakeWhite
FlakeWhite
30.07.2016 5 z 5

Kniha mě velmi nadchla. Sice Ohnivá byla lepší, ale i tak doporučuji.

Knihoslapek
Knihoslapek
30.11.2015 3 z 5

Z celé série asi nejslabší kniha. Byly v ní pasáže, nad kterými jsem se tetelil štěstím, ale celkově mi kniha přišla hrozně rozvláčná a zdlouhavá, veškerá práce Bitterblue směřovala tak nějak do prázdna a to mě hrozně štvalo.

Liana
Liana
11.08.2014 4 z 5

Táto záverečná časť trilógie sa mi páčila najviac zo všetkých troch kníh. Napätie bolo od začiatku až do konca a páčilo sa mi, že sa v tejto záverečnej knihe objavili postavy z predošlých a dozvedeli sme sa ich ďalšie osudy.

rosemari
rosemari
29.01.2014

Beatrice uplne s tym suhlasim co si pisala knihu som čitala cca 5 dni nezhltla som ako to ja vraj ale koniec bol dobrý

Autorovy další knížky

Kristin Cashore
americká, 1976
2009  87%Výjimečná
2010  86%Ohnivá
2012  83%Iskrivá

Kniha Iskrivá je v

Právě čtených1x
Přečtených76x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených9x
Knihotéce52x
Chystám se číst76x
Chci si koupit29x
dalších seznamech2x