Útok obrů

Útok obrů https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401272/bmid_utok-obru-1VO-401272.jpg 4 50 16

Sedm kenningů série

1. díl >

Kevin Hearne svými Kronikami železného druida plně prokázal výjimečné vypravěčské umění. V Útoku obrů vytvoří vlastní svět se zcela novou mytologií. V úvodním svazku jeho nové trilogie se lidské říše otřásají v základech po krvavém a zničujícím útoku obrů, proti nimž snad neexistuje obrana… Vítejte v magickém světě hrůz a zázraků. V příběhu o odvaze a válce o holé přežití, v němž se osudy jednotlivých postav nejrůznějším způsobem proplétají a ve kterém se z obyčejných lidí stávají hrdinové a z jejich životů legendy…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Argo
Originální název:

A Plague of Giants , 2017


více info...

Přidat komentář

renefer
04.12.2023 4 z 5

Zajímavě rozpracovaný fantazy svět s vlastní mapkou a portréty hlavních postav. Což je potřeba, protože formát knihy (bard na sebe bere podobu různých postav a vypravuje jejich příběhy), protože za chvíli nevíte, kdo je kdo. Škoda jen, že jsou zatím dva díly, tento nový svět by si zasloužil víc prostoru.

denniys
19.10.2022 5 z 5

Do tohoto příběhu mi chvíli trvalo se začíst, ale posléze kniha nejde odložit.. Část děje se odehrává v knižní současnosti a část vypráví bard Fintan pomocí příběhů z minulosti, díky kterým se dozvídáme, co se vlastně stalo.. je to netypický styl vyprávění, ale skvěle funguje, nakonec si čtenář některé hrdiny zamiluje a tempo střídání příběhů zvyšuje gradaci děje..navíc se bardovy historky skvěle prolínají, je cítit promyšlenost a těším se, co dalšího nám bude Fintan vyprávět - už ať je další díl!


petr_
20.04.2022 3 z 5

Nápad dobrý,...ale!!! Autor vymyslel docela zajímavý svět, ale nějak mu unikl děj, který je sice akční, ale v podstatě nikam nespěje. Zkrátka další autor, který vymýšlí mnohadílnou ságu a neuvědomuje si, že každá část, by měla mít svoji pointu a čtenář může jenom doufat, že další díl bude lepší, nebo zajímavější. Bohužel takových knih na našem trhu přibývá. Ale přiběh nezatracuji, jenom doufám, že se autor příště polepší.

Pravda.Shin
28.07.2021 1 z 5

Snažil jsem se, ale dočíst to nešlo. Vlastně jsem zvládl jen pár kapitol. Vyprávěno nejenom nudně, ale je tam plno postav a každá má tři stránky knihy, než se přejde k další. Neměl jsem šanci si je jakkoliv oblíbit.

Turlogh
26.06.2021 1 z 5

Teda, něco takového jsem od autora železného druida nečekal! Domnívám se, že autor se patrně snaží napodobit styl knih od P. Rothfusse (Jméno větru, atd). Toto se mu ovšem vůbec nevede. Kniha nemá, kromě krátkého úvodu, absolutně žádný spád a napětí, protože vlastně skoro celý děj (většinu obsahu) vypravuje bard o několika jiných postavách v příběhu. Tím se samotná četba a děj románu silně tříští a je pro mě osobně nezajímavý, vůbec mě nezaujal, měl jsem co dělat abych knihu dočetl. Jestliže knihy o druidovi hodnotím většinou čtyřmi hvězdami tak toto dílo je podstatně slabší. Howgh.

hanzmb
31.03.2021 5 z 5

Druidovi už začal docházet dech a tak tu máme něco zcela odlišného. Ze Země to není, ale společná prařeč je vlastně staroslověnština ( pokud to teda není jen překladatelův vtípek).
Jakoby fantasy, ale když se nad tím zamyslíte, tak vlastně žádná božstva tam nejsou, jen využívání přírodních sil. Takže spíš sci. Zkrátka perfektní nápad a solidní úroveň zpracování ( paralelní 2 linie příběhu). Už aby tady byla dvojka. Rozhodně raději tu než další druidy.

cirruska
08.08.2020 5 z 5

Moc mě bavilo bardovo vyprávění, které mi umožnilo postupně poznávat nový jedinečný svět. Svět, kde se nic nedostane zadarmo. Spousta zajímavých postav a hrdinů, které nejde jinak než si oblíbit. Plno dobrodružství, akce a intrik. Různé příběhové linie, které ve výsledku vytvářejí jeden celek. Je toho hodně a v podstatě se pořád něco děje, ale přesto vše pěkně přehledné a zapamatovatelné. Vpravdě kvalitní fantasy a osobně si řadím mezi své TOP.

tatjana1737
21.07.2020 5 z 5

Všechny Hearneyho knihy jsem si půjčila v knihovně po přečtení prvního dílu Železného druida, ale po přečtení série o Attikovi jsem nějak neměla chuť se pouštět do úplně jiného světa, a tak jsem četla jiné knihy jiných autorů. Po první upomínce a prodloužení jsem si řekla, že obrům přece jenom dám šanci - navíc patřím mezi ty, kteří u knih preferují macatost a tlusté jim nevadí. Nejprve jsem se nemohla začíst, bylo to úplně něco jiného než nač jsem zvyklá, ale právě to mne nakonec u knihy udrželo, byť jsem se zprvu obtížně orientovala v mnoha pojmech (vojenské hodnosti přílivových námořníků) a jménech (jednotliví vypravěči, názvy zemí, které jsem si neustále musela připomínat na mapě, abych se zorientovala, který stát sousedí s jakým a jaká je tedy souvislost dějů, a co je to sakra ten kenning). Od určitého okamžiku už jsem se od příběhu nemohla odpoutat a líbil se mi nejen formát několika paralelních vyprávění, ale i vícero vypravěčů. I Melishev Lohmet se mi líbil a přála jsem mu, aby se mu ambice splnily, protože ač záporák, Hearne ho líčil s humorem sobě vlastním, takže chvílemi s ním čtenář musel sympatizovat. Doufám, že mu toho hygienistu nakonec pošlou, aby tady s námi byl až do konce trilogie. V Dervanovi jsem místy trochu viděla Attika, zejména ve vztahu k Elynee. Autorův relativně poklidný styl i v líčení násilností mne ukolébal, takže jsem nečekala, že některé postavy svůj příběh dovypráví (a byla za to docela smutná).

Ačkoli jde o první díl trilogie, dávám pět hvězd, a upřímně doufám, že Hearne laťku udrží a příběh se mu nerozplizne a nerozutíká, jako tomu bylo u Anthonyho Ryana (Píseň krve byla skvělá, ale zbylé dva díly už měly mírně sestupnou tendenci). Jen škoda, že už zde některé otázky nezodpověděl, protože takhle budu muset čekat napjatá jak kšandy na další díl. Jak kostní obři přepluli Příkop? Kdo je mistr Máslovka? Co je sedmý kenning? Dozvíme se víc z náboženské knihy Eculanů? Proč si lidé v tomhle světě s takovou oblibou píšou deníky, když se tyto pak hojně kradou špiony jiných států? A pak to hlavní - kdo je zrádce?!?

neveralone
07.07.2020 4 z 5

Autor byl pro mne zcela neznámý, zaujala mě jen obálka a popis a musím říct, že jsem chybu neudělal. Nebudu srovnávat s R.R. Martinem, to ani nejde, ale bavilo mě, že se zde stále něco děje a kniha se čte v podstatě sama. Navíc mi svět, který autor vytvořil přijde hodně rozmanitý a příjemný. Vyprávění příběhu pomocí postav je skvělý nápad a výplň vypravěče mezi jednotlivými postavami je také skvělé.

Líbí se mi také na knize také to, že zde není tak složitá historie postav jako třeba ve Hře o trůny, není zde nudné popisování postav na stránku a půl jako u R.R. Martina a ani zde nejsou takové skoky v místě a čase jako u Sapkovského. Je to velmi srozumitelné a snadné čtení. Knížku jsem už četl dvakrát a na podruhé byla snad ještě lepší než poprvé. S postavami jsem se rychle sžil a jsem spokojen s jejich rozmanitostí.
Netrpělivě očekávám druhý díl...Možná, že o trochu lepší než tohle je Tetovaný od Bretta. Jinak super.

Jonny
28.06.2020 4 z 5

Konečně knížka od Hearneho co nemá brakovou obálku.
Naopak, obrázky vypravěčů, které jsou v úvodu knihy, mi připadají graficky podprůměrné.

A pak je tu ten keninng - zpočátku se mi pletl s kerningem (https://cs.wikipedia.org/wiki/Kerning) a já si místo talentů vybavoval prostrkávání písmenek, což, uznejte, do fantasy světa moc nezapadá.
[Moje roztrpčení je o to větší, že to slovo existuje a já ho prostě neznal. https://cs.wikipedia.org/wiki/Kenning]

Našel bych hromadu dalších výhrad, ale i tak dávám 4 *, protože se mi ten svět zalíbil a příběh mě vtáhl.

luculi
03.05.2020 4 z 5

Zajímavé zpracování děje pomocí vyprávění příběhů, které se vrací v čase. Kniha byla čtivá, obsahově bohatá a určitě mě bavila. Ale dobrá polovina je dost zmatená, protože mi spousta věcí docházela až v druhé polovině, kde konečně byly nějaké věci vysvětleny. A za to dávám jednu hvězdu dolů, protože to trvalo moc dlouho...

Aires
08.12.2019 4 z 5

Kevin Hearne opět prokázal, že psát umí a to v podstatě cokoliv, co si usmyslí. Od druida Atticuse a jeho parťáka Oberona přeskočil k epické fantasy ve stylu Hry o trůny. Stejně jako v legendární GoT tu máme hromadu postav z nichž každá má svůj vlastní příběh a promyšlený fantasy svět sužovaný válkou proti obrům. Každý z hrdinů je něčím zajímavý, ať už jde o stříbrný rukávec Nel, která je jedno tělo a jedna duše se svým lesem, o mladíka který ovládá zvířata nebo o přílivovou námořnici, která odvrátí invazi. A to jsou jen střípky z jednoho velkého příběhu, který se postupně skládá dohromady.

Začátek mi přišel hrozně komplikovaný, útočila na mě hromada nových jmen a pojmů. Přiznávám se, že polovinu jmen jsem si nezapamatovala a hrdiny se pamatovala jako -,,ten co ovládá zvířata,,. Za to body dolů protože i neobyčejná jména se dají vybrat tak, aby byla zapamatovatelná. Uznejte, že Tyriona, Sansu nebo Daenerys si pamatujete. Zatímco nějaký Abhinava, Melishev a tak..No zkrátka je to pořádný trénink pro paměťové buňky a dobrý náskok v boji proti Alzheimerovi. Ale postupně jsem se s novým světem sžila a pak už se kniha četla dobře až do velkého finále. :)

Anjin
26.08.2019 2 z 5

Nakladatelství Argo není ve zvyku vydávat špatné věci. Navíc, veskrze pochválné recenze, slibující útok brutálních nepřátel, vyprávění příběhu z více perspektiv i neotřelá magie, mě přesvědčili, abych si to koupil brzy po vydání. Všechno, co jsem čekal jsem dostal, byť trochu jinak, než jsem to dostal. Ano, jako velké plus lze připočíst neotřelou magii s neotřelými účinky, stejně jako poměrně neortodoxní stavbu světa.
Ale potom toho novátorství začalo být nějak moc. Vícepohledové vyprávění začalo být poněkud přepálené, postav je tolik, že to autorovi umožňuje je povolat právě kdy se mu zachce a jinak je odhodit (což ke konci začne dostávat i trochu jiný rozměr). Což je většinou jenom ve chvíli, kdy je nějaké "vzrůšo" či akce. Asi jsem trochu zkažený Jordanem, Sandersonem a Martinem, ale já se prostě s postavami chci sžít, ztotožnit se a pochopit je, a tohle mi to, ve vší úctě, neumožňuje (resp. samo mi to naservíruje, jak se na ně mám dívat). Příběh prostě neplyne přirozeně, ale je svědění do betonového koryta.
A co víc, mám jisté pochybnosti, zda-li autor rozmáchlým a zběsilý vyprávěním vlastně nezakrývá neschopnost udržet ucelenějšího linku. Za to však dbá o řádné zastoupení homosexuálů, kteréžto postavy jsou navíc, jak se zdá, jeho favority (už jenom proto, že mají mnohem vyšší naději na dožití, než ti ostatní, což shodou okolností byli zase moji oblíbenci - všichni tři, ty jeden mizero!). Ale lze ocenit, že nemá potřebu držet všechny vypravěče násilně na živu (byť přinejmenším jedna smrt mi už přišla zbytečná).
No, jako oddechovka to není špatné, uvidím, jak si povede v dalším díle. Buď to s protáhlými linkami nabere na kvalitě, nebo se mu příběh rozpadne pod rukama.

marecek1
27.06.2019 5 z 5

Moc fajn fantasy na odlehčenou. Prostřední a jednotlivé národy (včetně hlavních postav) jsou srozumitelně popsány. Hlavních postav není zbytečně moc, takže se v tom člověk neztrácí. Dramatické a bojové pasáže jsou podle mě možná sepsány až moc zkratkovitě a rychle (na rozdíl např. od Eriksona), na druhou stranu je díky tomu kniha hodně čtivá. Jako jediný "zápor" bych viděl čekání na další díly. Určitě mohu doporučit a nenechte se odradit tím, že je kniha trochu tlustější.

uziRM
24.06.2019 5 z 5

Zcela nový fantasy svět, originální mytologie, skvělé vypravěčské schopnosti autora i vývoj jednotlivých postav mě jednoduše bavil.

LukBook
07.06.2019

Výborná epická fantasy pro všechny, kteří smutní, že skončila v seriálové podobě Hra o trůny a nemohou se dočkat knižních pokračování. Dobře popsané postavy, krásné prostředí a skvělá fantasy atmosféra. Přečtěte si moji celou recenzi na Lukbook.cz. Odkaz v recenzích.

Štítky knihy

boj o přežití obři fantasy hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

Kevin Hearne
americká, 1970
2012  83%Prohnaný
2015  88%Gaiin štít
2019  84%Útok obrů
2012  89%Proklatý
2013  88%Praštěný

Kniha Útok obrů je v

Právě čtených3x
Přečtených63x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených7x
Knihotéce114x
Chystám se číst114x
Chci si koupit26x
dalších seznamech3x