Sedm dobrých let

Sedm dobrých let https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267276/bmid_sedm-dobrych-let-267276.jpg 4 39 9

Zdánlivě všední věc – mít rodiče, z nichž se stanou prarodiče – inspirovala Etgara Kereta k sepsání souboru povídek ohraničených „sedmi dobrými lety“, kdy byl autor současně otcem i synem. Tato zkušenost se stala pro Etgara Kereta záminkou k rozvinutí úvah o současném Izraeli a v rámci autobiografických příběhů k vyprávění o zemi i lidech, které má rád. Činí tak s humorem a sebeironií, ve zkratce a s originální pointou, jak to čtenáři znají z jeho předchozích knih. V povídkách vypráví o otci a jeho poválečných dobrodružstvích, o vlastním psaní a o životě literáta-profesionála, který se mimo jiné odehrává v letištních halách během cest na autorská čtení všude možně po světě, o sourozencích tak rozdílných, jak je to jen v Izraeli možné, o manželce a synovi, jehož bezelstná přímočarost a nekonečné otázky provokují autorovu fantazii… Ale jako bumerang se v příbězích vrací izraelská realita a nejistota z budoucích dnů, permanentní válka, „krajina dětství“ jeho malého syna.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , G plus G
Originální název:

The Seven Good Years: A Memoir , 2013


více info...

Přidat komentář

karkov
08.05.2022 4 z 5

Kniha sedm dobrých let od Etgara Kereta je dobrým příkladem toho, že není dobré soudit knihu podle prvního dojmu. Ze začátku mě kniha moc nezaujala a myslela si, že bude spíše depresivní. Opak byl ale pravdou. Etgar Keret v knize popisuje různé zajímavé zkušenosti a příběhy ze svého života. Píše o svém otci a jeho zajímavých příbězích. Také píše například o vlastním pasní a jeho kariéře spisovatele. Nejvíce se mi líbily povídky, ve kterých psal Etgar Keret o svém malém synovi a jeho zajímavých otázkách, na které vždy autor našel velmi dobrou a originální odpověď. Také byly příběhy, u kterých jsem po celou dobu povídky čekala úplně jiný konec, než ten, který nakonec přišel. V žádné z povídek nechybí vtip a zajímavá pointa. Kniha je krátká, zajímavá a vtipná, výborná na odreagování. Určitě si přečtu i další autorovy povídky.

wiix
05.05.2021 3 z 5

Od tohto autora som už niečo čítala a vtedy som bola na poviedky asi viac naladená‍️Knihu som zhltla za dva dni, nečítala sa zle, nehovorím! no do zajtra asi zabudnem, o čom bola. Veľmi minimalistická, na oddych fajn, no nič viac v človeku nenechá.


jan6775
25.07.2018 5 z 5

Bezvadná povídková kniha u které se člověk zasměje.

Konefka
19.03.2016

Pěkné svěží zábavné oddechové počtení. Asi to i pro mě nebude poslední jeho kniha.
Je zvláštní číst o raketách lítajících běžným lidem nad hlavami, když my to známe jenom z novin nebo z televize a ještě to brát s nadhledem. Nevím, možná se v tom člověk naučí žít ... ale pro mě to je nemyslitelné.

Vlado84
15.03.2016 5 z 5

Moja prvá kniha od Etgara Kereta a musím povedať, že určite nie posledná.
Veľmi svieže poviedky, ktoré sa čítajú ľahúčko a niekedy rozveselia, niekedy zarmútia, niekedy nastavia zrkadlo..niekedy nútia k zamysleniu. Vojna a nepokoje.. kiež by raz všetko toto vymizlo, na svete by bolo hneď krajšie.

vlcka
03.02.2016 4 z 5

Kraťoučké povídky plné humoru a ironie, vypointované a čtivé. Nabízí nahlédnutí do všedního života izraelského spisovatele. Edgar se vyrovnává s novou otcovskou rolí, nemocí svého otce, vypráví o zážitcích z cest, spisovatelském životě, svojí rodině, ale třeba i o tom, jak říci ne telefonnímu operátorovi. To vše je ale orámované úplně jinou realitou. Realitou, ve které rodiče řeší budoucí vojenskou kariéru svých dětí už na pískovišti, kde je válka na denním pořádku a v Evropě se židovský spisovatel stále setkává s antisemitismem a nesnášenlivostí. Zajímavá a pozoruhodná kombinace, která dokáže dojmout i pobavit.

Komnenos
29.01.2015 4 z 5

Po predchádzajúcej smršti "Zrazu ktosi klope na dvere" som očakával podobnú smršť aj v Keretovej najnovšej knihe. Ako som ju však začal čítať, prekvapilo ma, že je to akési nemastné neslané. Po zvláštnej pachuti prvých poviedok sa to však rozbehlo a neskôr to už bol starý dobrý Keret. Aj tak mám však pocit akoby Keretovi začal dochádzať dych, najmä ak túto knihu porovnám s predošlou, ktorou nastavil latku sakramentsky vysoko. Určite to nie je zlá kniha, ale taký už raz býva údel diel, ktoré prichádzajú hneď po opusoch magnách. Ešte by som poznamenal, že oproti predchádzajúcej knihe sa v tejto oveľa viac venuje holokaustu a vojnovému stavu na Blízkom východe. Tieto záležitosti, rovnako ako ťažké rodinné chvíle (lebo je to vlastne autobiografia) však poníma s nadhľadom ako už býva uňho zvykom a čo býva najväčším kladom jeho kníh.

Lucieeeee
10.01.2015 5 z 5

Perfektna kniha

eLeR
30.11.2014 5 z 5

Kniha je písaná veľmi sviežo, je prudko čitateľná, a myslím si, že by zaujala každého. Súhlasím s Etgarovou mamou, že on nie je ani tak izraelský spisovateľ, ako poľský .. :-). O veciach smutných a ťažkých dokáže písať s veľkou nadsázkou. Jeho príbehy vás rozosmejú (napr. ako sa jeho otec zoznámil s jeho mamou), alebo rozosmutnia (príbeh o saláme). Určite som s ním neskončila, a kupujem nové knihy do mojej veľmi skromnej knižnice. Tentokrát to už nebude ale autobiografické.