Sedm dcer Eviných

Sedm dcer Eviných https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25925/sedm-dcer-evinych-25925.jpg 5 38 10

Autor seznamuje v knize, která se čte téměř jako detektivka, s nejnovějšími objevy vycházejícími ze studia lidské mitochondriální DNA. Čtenář se tak dočte o metodách studia DNA ve fosilním materiálu, o genetice "ledovcového muže", o případu "muže z Cheddaru", identifikaci ostatků carské rodiny, vyřešení záhady původu Polynésanů, problému jednoty a stáří lidstva a osídlení Evropy. Na základě svých výzkumů lidské mitochondriální DNA, předávané pouze na děti ženského pohlaví, dospívá autor k názoru, že všichni Evropané pocházejí ze sedmi žen, sedmi pramatek, které přišly do Evropy v různých dobách v průběhu uplynulých 45 000 let. Tento objev také významně podpořil teorii, podle níž je třeba kolébku dnešních lidí hledat v Africe. Genetický výzkum tak vnáší nové světlo do lidské historie.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Přírodní vědy

Vydáno: , Paseka
Originální název:

The Seven Daughters of Eve , 2001


více info...

Taj-ka
Taj-ka
25.07.2023 5 z 5

Odborně dost přesné a detailní a přesto skvěle vystavěný a napsaný příběh. Skvělý je také překlad, doplněný dalšími informacemi a výborným doslovem.

FilipTesař
FilipTesař
15.11.2021 3 z 5

Autor poskytuje zasvěcený a výborně napsaný nástin genetického mitochondriálního výzkumu (s ohledem na dobu vzniku - mnohé bylo mezitím doplněno, opraveno, vyvráceno). Kromě toho popisuje i zajímavý náhled na generační střet v tomto vědeckém odvětví v době, kdy se začaly zásadně rozšiřovat možnosti výzkumu. Druhá část, kde se snaží podle svých sil ilustrovat možné důvody, pro které se zrovna ta která mateřská linie stala významnou, jsou k uzoufání naivní a doporučuju z četby úplně vynechat. Nahrazení oštěpů luky, vznik zemědělství atd. - to jsou daleko spíš popisy toho, jak to určitě neprobíhalo. Prostě to není autorův obor a on sepsal svoje laické představy.


Aeon
Aeon
12.12.2020 4 z 5

tuto knihu som cital pred par rokmi a bola zaujimava. trocha mi pokazil dojem o nej akurat to, ze vela info v nej je uz vo vede prekonanych a teda popisy o jednotlivych haploskupinach su uz neaktualne.

Jelitovna
Jelitovna
21.01.2019 4 z 5

Tenhle pán umí velice pěkně vysvětlit, o čem mluví, resp. píše, a svoji cestu za výsledkem popisuje někdy humorně, jindy s trochou dramatu, takže první dvě třetiny knihy jsem přečetla jedním vrzem. Ovšem smyšlené životy žen popisuje na můj vkus příliš rozvláčně, nebavilo mě je číst - srážím za ně jeden bod. A protože se cítím být potomkem i nějakého neandrtálce (Autor v té době ještě nevěděl, že jsme se křížili i s nimi.), dovolím si povzdech, že doslov je mimoňskej.

bulat
bulat
21.09.2018 5 z 5

Autor pomocou výskumu mitochondriálnej DNA odhaľuje mnohé, dnes už všeobecne známe veci. Mitochondriálna DNA má totiž jednu skvelú vlastnosť - dedíme ju iba po matke, takže nepodlieha mišmašu sexuálneho kríženia. Možno ju spoľahlivo vystopovať ďaleko do minulosti. Autor na začiatku- len tak na rozjazd vyrieši záhadu vraždy rodiny ruského cára Milkuláša II a domnelej preživšej princezny Anastázie. Následne mitochondriálna DNA definitívne uzavrie spor o pôvode domorodých obyvateľov Oceánie. Áno, naozaj pochádzajú z Ázie a nie z Ameriky, konkrétne niekde z oblasti Tchaj-wanu,. Thor Heyerdahl so svojou loďou Kon-tiky nemal pravdu. Hlavnou témou knihy je však pôvod "domorodých" Európanov, teda nás samých. Zásadná otázka znie: Pochádzame z kromaňonských lovcov a zberačov, ktorí sa postupom času priučili obrábať zem a chovať domáce zvieratá? Alebo sú našimi predkami relatívne nedávni prisťahovalci z blízkeho východu, ktorí vytlačili a možno i zdecimovali pôvodné lovecké obyvateľstvo? Autor poskytuje na základe výskumu jednoznačnú odpoveď (nebudem prezrádzať). Postupne sa dostáva k siedmim genetickým materským líniám, siedmim našim pramatkám, k potomkom ktorých patrí drvivá väčšina dnešných Európanov. Nieže by iné ženy v tých dávnych dobách nežili. Žili, akurát ich línie sa cez súvislú reťaz ženských potomkov nezachovali do dnešnej doby. Ako bonus autor ponúka autentický pohľad do nemilosrdného sveta špičkovej vedy. I napriek tomu, že mnohé z uvedených faktov mi boli dobre známe, pri čítaní tejto knihy som sa náramne bavil.

TheRaven
TheRaven
17.03.2018 5 z 5

Ukázková popularizační kniha. Čtenář se prostřednictvím zajímavých příběhů dozvídá, co je to mitochondriální DNA, a jak ji lze použít při odhalování vzájemné spřízněnosti mezi organismy (nikdy by mě nenapadlo, že to lze popsat tak jednoduše). Postupně se pak dostává k tomu hlavnímu, totiž k odhalení původu většiny Evropanů a sedmi žen, které stály na jejich počátku. Celkově perfektní, i když doslov Daniela Frynty trochu zbytečný.

esma
esma
15.12.2017 5 z 5

Hlavní protagonistkou této knížky je mitochondrie. Žila si klidně v buňce až do dne, kdy se ukázalo, že může být využita pro rozkódování původu Evropanů a v podstatě celého lidského rodu. Autor nás seznamuje s celým zákulisím tohoto výzkumu, sdílíte s ním jeho zvědavost i napětí a cítíte obdiv k vědě a znalostem. Samozřejmě není to jenom zásluha Bryana Sykese, on sám deklaruje, že je to týmová práce, která navázala na předchozí výzkum, ale štěstí přeje připraveným a on připraven byl. Od muže z ledovce Otziho, kde měl možnost analyzovat z jeho kostí DNA až po mitochondriální Evu, ke které se dostal sledováním mateřské linie mtDNA, nám předkládá obraz, odkud jsme přišli. A teď bychom potřebovali Bryana Sykese II., který by nám nastínil, kam směřujeme...

Zoufalka22
Zoufalka22
06.08.2017

Naprosto úžasná, zajímává od začátku do konce.

flanker.27
flanker.27
29.06.2017 5 z 5

Jedna z nejlepších a nejzábavněji napsaných naučných knih, kterou jsem četl. Autor navíc projevil značnou míru fantazie a literárního umu při popisu původu oněch sedmi evropských matek.

Andrys
Andrys
30.11.-0001 5 z 5

Kniha je napsaná tak, že zaujme i laiky a danou tématiku hezky vysvětlí. Třeba vytrhnutím vlasu :)

Štítky knihy

ženy genetika dějiny lidstva historie zábavně DNA (genetika)

Autorovy další knížky

Bryan Sykes
anglická, 1947
2004  90%Sedm dcer Eviných
1999  0%Lékařská genetika: Problémy a přístupy

Kniha Sedm dcer Eviných je v

Přečtených60x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce51x
Chystám se číst41x
Chci si koupit22x
dalších seznamech4x