Sedláci III, Jaro

Sedláci III, Jaro https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/315403/bmid_sedlaci-iii-jaro-Y0m-315403.jpeg 5 4 1

Sedláci / Sedliaci série

< 3. díl >

Epopej (rozčleněná stejně jako Zolova Země a Mrštíkův Rok na vsi na čtyři knihy podle čtyř částí roku) podává synthetický obraz tvrdého života polské vesnice na přelomu století. Dějištěm je malá a chudá ves Lipka a hlavní osou románu rodina bohatého sedláka Boryny. Ten se přes protest rodiny ožení s mladou Jagnou, milenkou svého ženatého syna Antka. Ale milostný poměr mezi mladými nepřestal a Boryna vyhnal Jagnu i syna s rodinou z domu. Když pak v půtce o selský les hajný smrtelně zraní Borynu, Antek zabije hajného. Po propuštění z vězení se Antek duševně obrodí a oddaně vzdělává rodnou půdu. Hlavní děj, protkaný četnými episodami, protéká širokým obrazem selského života. Román zachycuje vesnický lid v práci doma i na poli, při svatbě, pohřbu, na přástkách, na trhu atd., zdůrazňuje jeho lnutí k půdě, majetku, jehož je otrokem, ukazuje na ostré soc. rozpory mezi sedláky a bezzemky. Román byl přeložen do mnoha jazyků, autor v roce 1924 poctěn Nobelovou cenou za literaturu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Stanislav Minařík
Originální název:

Chłopi , 1906


více info...

Přidat komentář

Atuin
05.04.2023 5 z 5

Knihu otevírá krásný, opravdu krásný popis jara..... ovšem všechna ta malebnost a ukázka je zahalená neprostupnou atmosférou, která po předchozím dílu musí přijít. Lipce, jsou divné tiché, smutné....a do nich vstupuje Agáta, s níž jako v první části vycházíme domů. Jenže jaký to je domov. Agáta je postava, která má jen ty naše oči a srdce.
Velikonoce nabírají v knize zvláštní charakter, nic není jak má být a vše je potřeba zachovat. Některým postavám se dá rozumět jako kapce vody, tak jsou čiré, jiným vůbec nebo jen málo. Přesto však soudit nelze nikoho.
Konec doslova gotický, uzavírá kapitolu jednoho života, uzavírá jí až málem poovsky.

Doporučení z mé strany velké...... sugestivní a lidské....