Příručka šetrného čaroděje pro přežití ve středověké Anglii
Na louce nedaleko lesa se ocitá mladý muž, který si nevzpomíná na svou minulost, nevybavuje se mu vlastní jméno a vlastně ani netuší, proč je tam, kde je. Aniž by měl ponětí, kde vůbec je. Kolem něj se povaluje pár listů z příručky pro cestování do jiných dimenzí, většina knihy je ale zničená...... celý text
Originální název: The Frugal Wizards Handbook for Surviving Medieval England, 2023
Komentáře knihy Příručka šetrného čaroděje pro přežití ve středověké Anglii
To bylo taak... bizardní, vtipné, ukecané, roztomilé! Už nesmírně dlouho jsem nečetla rádoby komediální sci-fi. Natož dospělácké zábavné (ne)hrdinské sci-fi putování zasazené do alternativní středověké dimenze planety Země s fantasy prvky.
Bylo to rozvláčné a ukecané putování jednoho lháře, který zkazí, na co sáhne. Příběh čtete v ich-formě, z pohledu první osoby a snaha hlavního hrdiny o zorientování se v novém světě byla zábavná. Ne, že bych se smíchem za břicho popadala, to zas ne, jen jsem se pousmívala a koulela očima a bylo to osvěžující čtení.
Autor (Brandon Sanderson) si přečetl knihu "Agent bez minulosti" a "Spasitel" a natolik ho okouzlil tzv. příběh bílého pokoje, že nutně napsal vlastní verzi a po svém. (Bílý pokoj je situace, kdy se postava probudí bez vzpomínek a musí si spolu se čtenářem vybavovat, co je zač.)
Jsem ráda, že jsem na tuto knížku narazila a omylem si ji koupila pro desetiletého syna (neměla ebook, mylně jsem myslela, že je to ilustrovaná kniha pro děti, nesuďte mě :-D). Snad se mi podaří u Talpressu zjistit, jestli bude i epub verze, protože tuhle vtipnou ztřeštěnou fantasy sci-fi knihu rozhodně chci mít ve své čtečce.
Úprimne sa priznám, že názov tejto knihy ma k prečítaniu veľmi nelákal :D. Ale naozaj ma to bavilo. Človek z budúcnosti, ktorý sa ocitol ďaleko v minulosti a hlavne tie vychytávky z roku 2100+ mi prišli skvelé, možno sa niečoho takého naozaj dočkáme. Samotná hlavná postava ma bavila tiež - mladý muž bol vtipný, praktický a jeho postupné prichádzanie na to, kým je, sa mi páčilo, aj keď z výsledku som bola (spolu s ním) trochu sklamaná. Jeho spoločníci boli tiež zaujímaví, či už bojovník Ealstan alebo skopie Sefawynn a ich rozhovory som si užívala. Taktiež aj prostredie, ktoré nebolo tak úplne tým klasickým stredovekom. A aj keď kniha na mňa spočiatku pôsobila ako pre deti (za to môžu tie ilustrácie a veľké písmená), tak pre deti až tak nie je a väčšinu času ma to fakt bavilo, aj keď v druhej polovici príbeh trošku strácal dych. Ale ináč to je parádne oddychové čítanie. Teším sa na Sandersenove ďalšie tajné projekty :).
na to, jak ukrutně odpočinkové a pohodové čtivo to bylo, zbytečně těžká vazba. na jednohubku, u které se zasmějete, je hardback luxus. ale příběh zábavný.
Hodnotím dost kladně.... cestování v čase do doby středověku (ale alternativní linie dějin) ... kniha se četla úplně sama ...
(SPOILER)
Cestování časem, navíc do období, v němž průměrný současník působí jako superhrdina (nebo čaroděj). Atraktivní, z téhož důvodu stokrát provařené téma. Takže nainstalujeme několik vylepšení. Do středověku necestuje současník, ale úžasně vylepšený člověk z budoucnosti. Navíc se neoctne ve skutečném dějinném období, ale v paralelní dimenzi, která se anglickému středověku podobá. Tak trochu. Až na reálnou existenci domácích duchů a bohů, ale proč ne. Navíc je hrdina postižen amnézií a svou identitu dává těžce a po střípcích dohromady.
Tak tohle už zní zajímavě. Navíc to bylo vtipné. Johnovy tituly, které si dal při boji s Vikingy/Hordamany, mě rozplakaly (smíchy). Zároveň jsem však v hlubších úrovních cítila zřetelný smutek, který mi požitek z prvoplánového brakového dobrodružství slušně kazil.
Autor patří mezi soudobé klasiky žánru, takže nehrozila srážka s řemeslnými kiksy, které špatně vydejchávám. Postavy představovaly lahůdku, John samozřejmě vedl, hlavní hrdina jak podle čítanky včetně tajemné minulosti a charakterového přerodu. Mým favoritem byl Ealstan, sice postarší, ale pořád jednoznačně chrabrý a čestný rytíř. Spolehlivý přítel. Druidka/skopie Sefawynn představovala pro Johna více než důstojného parťáka. Ono i barvotiskově kladný Ryan, který mi lezl pekelně na nervy, se pěkně vybarvil.
Svižný děj, přiměřená dávka popisů, která nenudila, ale ukotvila čtenáře, neotřelý jazyk a slovní spojení (pochvala překladateli P. Miklicovi), ona i práce nakladatelství, dnes vyloženě úpadková záležitost, si v tomto případě zaslouží palec nahoru. Zkrátka všechno fajn. A k tomu musím zmínit ještě exkluzivní ilustrace. Komiks na spodním okraji některých stránek jsem si po dočtení musela prohlédnout znovu, abych si osvěžila doplňkový příběh kreslených postaviček. To bylo boží.
Ovšem v závěru se z rádoby dobrodružné zábavy stalo hlubokomyslné čtivo, a to už jsem si vypisovala celé věty jako citáty. John je pro mě hrdinou numero uno, v úžasném světě bych nejraději zůstala s ním. Jen doufám, že jsem úplný konec doslovu špatně pochopila a nejedná se o povinný americký plot twist, který by mi zkazil poměrně noblesní dojem.
Každopádně doporučuji, plný počet hvězd.
Četl jsem v originále. Knížka začíná záhadou bílého pokoje. Nemáte tušení co se děje (teda pokud jste si nepřečetli anotaci, která vám to vyžvaní). Nemáte tušení kdo je hlavní postava, kde a proč se nachází a postupně odhalujete/odhadujete co se vlastně děje. Je to něco úplně jiného než co Sanderson prozatím napsal.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Brandon Sanderson také napsal(a)
| 2012 | Cesta králů |
| 2008 | Finální říše |
| 2019 | Meč Přísahy |
| 2006 | Elantris |
| 2010 | Vyjednavač |

89 %

Tohle bylo asi jedno z nejlepšího, co jsem od Sandersona zatím četla. Bylo to teda úplně jiné než jeho ostatní knihy. Nějak mě to fakt hodně vzalo za srdce.
Je to na povrchu takový lehký, zábavný, ale zároveň jde o hlubokou satiru a nastavení zrcadla egu naší společnosti. Fakt se mi to hromně líbilo. To, co bylo na povrchu, i to, co bylo pod pokličkou.
Nejlepší momenty:
Když runař odhalil svou schopnost uzdravování.
Když Ealstan porazil moderní ozbrojené a vylepšené vojáky (neměli šípy, tak pohoda, ne?).
Když se Sefawynn nasrala na boha.
Když se ctihodný aelv rozhodl spáchat sebevraždu, aby zachránil svoje milovaný.
"Schopnost zabíjet je neoslnila. Vyděsila, to ani, ale že by je ohromila? Ne.
Je ohromila schopnost přežít.
Přehodnocoval jsem divoký výraz ve Wealdsigových očích. Zuřivý způsob jeho vystupování. Třeba nebyl nevyzpytatelný ani bezohledný. Třeba byl pravý opak.
"Kolik?" zeptal jsem se ho. "Kolik synů jsi ztratil v bitvě?"
"Sedm," zašeptal. "Všech sedm chlapců."
Lidi jsou pořád stejní. Liší se technologie, jakou mají k dispozici, ale v jádru jsou pořád stejní. A ať už jsou z jakýkoli dimenze, stojí jejich život za to.
Runaři, Sefawynn, Ealstane, budete mi chybět. Žijte šťastně!
(A Brandone, díky za ten konec!)