Sebevražedné jednotky

Sebevražedné jednotky https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234134/bmid_sebevrazedne-jednotky-234134.jpg 5 4 1

Na všech bojištích druhé světové války, kde bojovali stateční muži, docházelo k případům, kdy se bojovník, obklopený nepřátelskou přesilou a bez naděje na záchranu, rozhodl obětovat vlastní život a vzít ssebou na věčnost co nejvíce nepřátel... Něco jiného ovšem je, když se celé armády rozhodly vytvářet specializované jednotky sebevrahů, kteří měli svou obětí pozdržet neodvratnou porážku. Sebevražedný boj se stal především doménou císařského Japonska, které uvedlo do života zrůdnou koncepci Kamikadze - božského větru, jenž měl smést Američany blížící se ze všech stran k samému centru císařství. Již ne tak jednoznačné byly sebevražedné jednotky, které vznikly v rámci agónie nacistického Německa. Specializované zbraně německých letců a námořníku sice byly určeny k tomu, aby po navedení svým řidičem na cíl, zničily nepřítele přímým nárazem, podle německé koncepce měl ale pilot či kormidelník svůj bojový prostředek včas opustit... Většinou by se mu to ovšem podařit nemohlo... O tom všem se můžete dočíst v této pozoruhodné knize.... celý text

Literatura naučná Historie Vojenství
Vydáno: , Mustang
Originální název:

Suicide Squads , 1981


více info...

Přidat komentář

xulij01
27.10.2023 5 z 5

Knížka je pojata trošku šířeji. Zahrnuty jsou i jednotky, kde sice byla velmi vysoká pravděpodobnost úmrtí, ale primárně se nejednalo o sebevražedné oddíly. Například rychlé italské čluny měly v přídi výbušninu, zhruba 90 metrů před cílem zablokoval řidič kormidlo, vyskočil a využil malého skládacího prámu v zadní části lodi, aby ustál tlakovou vlnu výbuchu. Podobně miniponorky, které byly často určeny pro útok v chráněném přístavu, jakmile v něm ale došlo k výbuchu lodě, tak mohla posádka počítat s tím, že bude díky hlubinným pumám zabita. Na druhé straně se autor věnuje například živoucímu torpédu (kaiten), kde se opravdu nepočítalo s tím, že by mohla posádka přežít. Knížka je podrobná, ale velmi čtivá, dozvíme se o sebevražedných jednotkách v jednotlivých armádách, ve vzduchu, na moři, tak i na zemi. Vše je doplněné obrazovou přílohou, srovnávacími tabulkami (kde jsou uvedeny rozměry, hmotnost, typ motoru, nálož, počet vyrobených kusů atd.). Nechybí ani nákresy, jak daný prostředek vypadal, a to včetně umístěné posádky, díky tomu si lze hned představit, jak to vypadalo. Rozebrány jsou pak případy, jak, kdy a s jakým úspěchem byly sebevražedné prostředky použity.

Čas od času se v knížce vyskytl nějaký ten překlep. Někde se třeba liší jméno prostředku na obrázku a v textu nebo třeba v tabulce je dvakrát stejné záhlaví (například počet lodí poškozených kamikadze a počet lodí potopených kamikadze), ale každopádně čísla jsou správná. Nejsou to nijak zásadní nedostatky (ani časté), z textu vždy vyplyne správná varianta. Celkově bych hodnotil 90 %.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) sebevražda vojenství obrana státu kamikaze

Autorovy další knížky

Richard O'Neill
britská, 1943
1996  93%Vietnam
1993  72%Lidé a příšery
1993  80%2. světová válka
1995  95%Sebevražedné jednotky
1993  93%Tajemný svět

Kniha Sebevražedné jednotky je v

Přečtených11x
Knihotéce22x
Chystám se číst3x