Vyššia spravodlivosť

Vyššia spravodlivosť https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419915/bmid_vyssia-spravodlivost-LYP-419915.jpg 4 352 99

Policajný psychológ Sebastian Bergman sa pomaly vyrovnáva s myšlienkou, že jeho spolupráca s oddelením vrážd sa končí, a vracia sa k prednášaniu. Nie však nadlho. Bergmanova dcéra Vanja sa zamestná v Uppsale ako kriminalistka a pustí sa do vyšetrovania série znásilnení. Prípady vyvolajú vlnu strachu, páchateľ napadá ženy odzadu, injekčnou striekačkou im vpichne uspávaciu látku a na hlavu im navlečie vrece. Keď jednu z obetí nájdu mŕtvu, ukáže sa, že polícia nemá len do činenia so sériovým násilníkom, ale aj s vrahom. K prípadu povolajú Sebastiana Bergmana a ten sa spolu s kolegami, rozhodenými vlastnými problémami a spormi, púšťa do vyšetrovania. Indície naznačujú, že páchateľ si obete nevyberá náhodne. Čo ich však spája? A prečo je viacerým proti srsti, aby pravda vyšla najavo? Vyššia spravodlivosť je šiestym pokračovaním úspešnej série o kriminálnom psychológovi Sebastianovi Bergmanovi a jeho tíme z Riksmordu.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

En högre rättvisa , 2018


více info...

Přidat komentář

LenkaKa
05.03.2024 3 z 5

Za mě nejslabší kniha ze série. Četla jsem jako první poslední díl a možná dobře, protože po této předpolední knize by se mi už asi moc nechtělo. Sebastian Bergman už mě pěkně štval:)

m_martina
21.02.2024 5 z 5

Knihy z této řady se mi opravdu líbí a ráda je čtu. Nemám tedy co vytknout ani tomuto případu, který vyšetřují policisté s pomocí Sebastiana Bergmana. Mrzí mě otevřený konec, ale to bohužel nezměním, a proto si po nějaké době přečtu i pokračování.


ArwenAragorn
18.02.2024 5 z 5

81%

...Už už sahala po klice, když vtom strnula. Byl to spíš pocit než vjem.
Pocit, že už tu není sama.
Někdo tu na ni čekal. V tmavém koutě hned vlevo od vrat garáže, který nezabírá žádná z kamer.
A ten někdo se k ní zezadu blíží.
Neslyšně, v teniskách Vans velikosti 42,5.
Pudově se rozhodla nesahat po zbrani, ale uchýlit se k boji jeden na jednoho. Než však stačila uhnout nebo se otočit, ucítila v krku bodnutí a zšeřelá garáž se ponořila do tmy.
____________________________________________________________________________
Perfektní thriller. Tentokrát policisté řeší řadu znásilnění žen, v jednom případě končícím smrtí. Důležitou roli tady hraje injekční stříkačka. Vypadá to, že pachatelé budou dva. Motiv pachatele(ů) je hodně zajímavý a rozuzlení je překvapivé.
Thriller je opět velmi čtivý a napínavý, s mnoha zvraty.
Těšila jsem se na soukromý život policistů, tentokrát ho tam bylo hodně, skoro víc, než vyšetřování. A pěkně jsem si ho vychutnala. Epilog mi kvůli dvěma věcem zase nasadí brouka do hlavy, ale tentokrát nemusím netrpělivě vyhlížet další díl. Už ho mám doma a čeká na přečtení.
Thriller určitě čtenářům doporučím.

Booky84
03.12.2023 5 z 5

Po několika letech jsem si konečně přečetla další díl téhle série a to díky Čtenářské výzvě. Kniha byla čtivá a měla spád, jak už je zvykem. Autoři se i hodně rozepsali o soukromí postav, což je fajn, že se vše netočí pouze kolem vyšetřování případu. Vraha jsem samozřejmě neodhalila a ten konec?! Spadla mi brada a jsem hodně zvědavá, zda to bude v dalším díle vysvětleno.

85098211
17.07.2023 5 z 5

(SPOILER) V této knize dochází k řadě neobvyklých znásilnění žen, u kterých byla pokaždé za určitým (původně neznámým) účelem použita injekční stříkačka. Posléze se však něco zvrtne a jedna z obětí zemře. Případ vyšetřuje se svým týmem Vanja, která je ráda, že nemusí spolupracovat se svým biologickým otcem Sebastianem Bergmanem. Jenomže její šéf to vidí jinak a Bergmana k pátrání po pachateli přizve. Napětí by se tedy dalo krájet a také díky tomu je kniha zase skvělá! ;-)
Jako obvykle se mi moc líbila i osobní linka knihy, která celému příběhu dodává tu správnou šťávu ;-). Autoři se zde zaměřili více na Billyho, jehož život je sice možná zajímavý, ale zároveň silně zvláštní a neobvyklý - a to ne právě z té pozitivní stránky... Sebastian mi nebyl sympatický ani zde, svoje chování ve vztahu k ženám totiž nedokáže změnit ani náhodou - a přesto slaví úspěchy!!! To mi fakt hlava nebere... Ale jinak případ jako takový byl výborný, kdo za těmi všemi činy stojí, nelze odhalit ani náhodou, protože poslední významná stopa se objeví až hodně na konci. No a úplný závěr zůstává tak trochu otevřený, proto je jasné, že tato série - kterou já osobně řadím k těm nejlepším, jaké kdy byly napsány ;-) - bude pokračovat ještě dalšími díly. Hodnotím zase pěti hvězdičkami, méně si nezaslouží ani tato kniha :-) a samozřejmě doporučuji.

Lexie321
21.12.2022 5 z 5

Super pokračovanie skvelej série. Vrelo odporúčam.

studentice
11.11.2022

Tento díl mě opět bavil. Už se nemůžu dočkat pokračování příběhu hlavních hrdinů...

Katulinka69
11.09.2022 3 z 5

Další vyřešený případ, další zápletky vyšetřovatelů. Poslední díl přede mnou

berila
07.07.2022 5 z 5

Že mě rozčiluje Sebastian, to už jsem zmínila. Teď se k tomu přidává i jeho dcera. Opět otevřený konec, takže nezbývá nic jiného než se dát do dalšího dílu. Všem opět doporučuji.

Margerite
28.05.2022 5 z 5

Tohle bylo o třídu výš než Poslední zkouška. Při ní jsem měla pocit, že se postava Sebastiana i ty ostatní už vyčerpaly, ale Vyšší spravedlnost mě přesvědčila, že jsou opět ve formě. Tentokrát zajímavé vyšetřování, naprosto neodhalitelný pachatel a soukromí postav taky stálo za to. Navíc se podařilo krásně obě linky propojit, víc pomlčím, nechci spoilovat. Těším se na další díl, v rámci žánru určitě 4,5 * a za roztomile nesnesitelného Sebastiana půl hvězdy navrch :).

moudivlacek
17.05.2022 5 z 5

Sebastian není "otec roku", i když není zlý ve své podstatě, tohle bylo pro mne ale silné kafe. Vanja je nucena opět spolupracovat se Sebastianem. Vyšetřují se případy brutálního znásilnění a vražd. Sebastian je každopádně odborník na slovo vzatý, ale zde on i policie i státní kriminálka dlouho tápe. Hodně se tu probírá nejen vyšetřování samotné, ale i Billova osobní změna a jeho "trampoty", ale i vztah mezi Sebastianem a jeho dcerou. A závěr? Překvapení mísící se s šokem a tak trochu i odmítáním ten závěr přijmout. Doufám, že následující díl některé věci vysvětlí.
Každopádně příznivci Sebastiana si zde přijdou na své.

Sylvika
22.04.2022 3 z 5

Zápletka dobrá, knihy jsou sice čtivé, ale moc překombinované hlavní postavy a jejich vzájemné vztahy a osobní život, hlavně v tomto díle.

Gibis
19.04.2022 5 z 5

Jak to ti kluci spisovatelští dělají, že vždycky vymyslí závěr, ze kterého člověku spadne brada a okamžitě potřebuje pokračování? Ještěže v těchto dnech už vyšel další díl! I když se obávám, že na konci to bude zase šokující, otevřené a pokračování v nedohlednu. Za mě ovšem stále výborné čtení.

mataj
24.03.2022 5 z 5

Asi se už budu opakovat, ale bylo to opravdu velmi čtivé. Příběhu nechyběla jistá tajemnost odkazující na "něco" temného v minulosti obětí (i když jsem očekávala trochu větší drama). Ohledně vyšetřovacího týmu jsem byla zvědavá co se bude dít, a jak se to vyřeší, ale některé jejich myšlenkové pochody mi začínají docela vadit - hlavně Vanja a její pitvání se ve vztazích. Samotný závěr opět šokující...

midloch
16.02.2022 3 z 5

Tak trend z předchozího dílu pokračuje. Naprosto nevěrohodné vztahy v týmu, konec se Sebastianem a Vanjou mi přijde úplně padlý na hlavu... Jako by se všichni už dočista pomátli.

Dashmo
01.02.2022 4 z 5

Vyšetrovanie mi prišlo trochu slabšie. Zrejme preto, že ho neviedol Torkel?! Nepochopila som neustále narážky na Carlosa a jeho zimomravosť. Bude to mať nejaký význam v ďalších častiach?
Každopádne páchateľa som netušila do poslednej chvíle. Bolo to celé veľmi napínavé a koniec ako vždy na zbláznenie. Už chcem ďalšiu časť.

Sixao
25.01.2022 5 z 5

Tak. Prozatím poslední díl dočten. Byla jsem hrozně zvědavá, jak to celé dopadne a současně jsem nechtěla, abych už byla na poslední stránce. Ze závěru jsem lehce otřesená. Otázek tentokrát více než odpovědí. Chápu narážky na procházení dveřmi. Z Billyho je mi vážně smutno. A co se nechtěně nakonec povedlo Sebastianovi. Jejda, jejda. Pokračování si samozřejmě ráda přečtu.

Zizala78
27.12.2021 5 z 5

Zase dobrý, jedním dechem....Už chci další díl!!!

SilvieSisinka
11.09.2021 4 z 5

Bravo opět úžasně napínavé.A ten konec....čekám další pokračování.

Dajine
04.09.2021 5 z 5

Dobrý příběh, otevřený konec, který slibuje mnohé.