Učedník

Učedník https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211326/bmid_ucednik-211326.jpg 5 623 138

Sebastian Bergman znovu objevil smysl svého života. Zjistil totiž, že má dospělou dceru Vanju. Poprvé od chvíle, kdy mu tsunami vzala jeho ženu Lily a dceru Sabine, cítí, že má důvod žít. Jeho situace je však složitá — Vanja je jednou z nejlepších policistek v zemi, pracuje v celostátní komisi pro vyšetřování vražd, kde on sám dřív působil, a Sebastiana Bergmana z duše nenávidí. Ten proto řeší dilema: má dceři říct, že je její biologický otec, nebo si to má navždy nechat pro sebe? Sebastian Vanju týdny zpovzdálí sleduje, ale pak si uvědomí, že jediná možnost, jak se jí přiblížit, je stát se znovu součástí vyšetřovacího týmu. Jeho členové se právě snaží dopadnout pachatele několika brutálních vražd, jež ve všech detailech připomínají vraždy Edwarda Hindeho, chladnokrevného, psychopatického manipulátora, kterého Sebastian dostal před lety za mříže. Jako nepopiratelný odborník na Hindeho se Sebastian navzdory osobním nevraživostem do týmu vrací, aby pomohl najít jeho napodobitele, a brzy poznává otřesnou pravdu — se sérií vražd je spjatý víc, než by ho kdy napadlo, a je pouhý krůček od toho, aby navždy ztratil i druhou dceru. Učedník je po Temných tajemstvích druhou knihou ze série o policejním psychologovi a sebestředném sukničkáři Sebastianu Bergmanovi. Po celém světě se dosud prodaly téměř dva miliony knih celé série a dvě stě tisíc výtiskůUčedníka jenom ve Švédsku. Práva na románovou sérii byla prodána již do dvaceti zemí. Třetí díl s názvem Fjällgraven(Hrob v horách, 2012) připravujeme k českému vydání na podzim 2014.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Lärjungen , 2011


více info...

Jenny46
Jenny46
05.03.2024 5 z 5

Tady ta série se opravdu povedla, čtivá a dobře propracovaná!!!

m_martina
m_martina
12.01.2024 5 z 5

Sebastian je mi sice stále stejně nesympatický, ale knihy s ním mne baví a výborně se mi čtou. Tento druhý případ byl také napínavý a zajímavý. Knize nemám tedy co vytknout a v této řadě budu určitě pokračovat.


LuckaH2
LuckaH2
08.10.2023 4 z 5

První díl mě asi bavil vic, nicméně třetí dam urcite taky. Nebyl tady tak originalni motiv - seriove vrazdy, napodobovani, msta, to už napsala řada autoru. Přesto pro mě byla kniha čtiva. Bavi me Sebastian, jak je nesnesitelny i skvely. A vlastně jak všechny postavy nemaji černo bílý popis, mají sve mikro zivoty, nalady, osudy.

alca-212
alca-212
06.09.2023 5 z 5

Ze začátku to až tak nevypadalo, ale vyklubala se z toho bezva kniha. Napínavá, co nutí číst dál a dál.

ArwenAragorn
ArwenAragorn
21.07.2023 5 z 5

85%

Skvělé, jak jinak! Řádí tady sériový vrah žen, který naprosto přesně kopíruje sériového vraha Hindeho.Ten ale sedí ve vězení, kam ho dostal Sebastian. Hinde je nebezpečný a mazaný slizoun. Každý Učedník má svého Mistra, ale jak se někdo mohl přes přísnou ostrahu k Hindemu dostat? Ke konci už všechno přiostřuje, napínavé je to jako hrom. Ale celá kniha má spád a spousty zvratů, je naprosto perfektní.. Kromě Učedníka tady operuje ještě muž s jizvou přes tvář. A hlavním cílem Hindeho je ublížit Sebastianovi přes někoho na kom Sebastianovi velice záleží.
Moc se mi líbí, že autoři se nevěnují jen dopadení vraha, ale poctivě rozebírají jednotlivé postavy. Jejich vykreslení nemá chybu.
Ještě připíšu, jak mě vytáčel ředitel věznice svou tupostí.
Kdo ještě nečetl, rychle si přečtěte tuto řekla bych thrillerovou klasiku.

Tamirai
Tamirai
14.04.2023 3 z 5

V niečom bola kniha výborná a v niečom ma príbeh vôbec nebavil a prišiel mi, že sa len naťahuje. Tak isto Sebastian, niekedy to bol sympoš a potom som mala chuť ho niekam poslať a už ho nikdy nevidieť.
Moja mamina však celú sériu zbožňuje a tak ju odo mňa podedila. Takže je to zase len o čitateľovi :)
Ja som už v ďalších dieloch nepokračovala.

twiggynka
twiggynka
01.02.2023 5 z 5

Opět skvělé čtení. Vanja mi chvílemi lezla na nervy a svým chováním připomínala malé dítě , ale i přesto byla kniha čtivá, napínavá a příběh propracovaný. Těším se na další knihu .

jehanys
jehanys
27.11.2022 5 z 5

Už dlouho mě čtení tak nebavilo.

LenkaKa
LenkaKa
24.10.2022 4 z 5

No trochu psycho....ale přečíst to jedním dechem je nutnost:). Dám si chvíli pauzu a pak budu ve čtení série pokračovat i když Sebastian mě často štve. Každopádně doporučuji číst postupně, já bohužel četla nejdříve poslední díl :(

studentice
studentice
26.09.2022 3 z 5

Napínavé, i když některá místa mi přišla příliš zdlouhavá. Ráda si ale přečtu další díl:)

INCOGNITOREADER
INCOGNITOREADER
25.08.2022 5 z 5

Pevni díl se mi líbil moc. Ale konec nebyl ukončeny až tak napínavě abych hned skočil po dalším. Na ten přišla řada až teď. Je delší než první a podepsalo se to na pomalejším rozjezdu. Dwj se točí okolo série vražd, která vypadá přesně jako série, kterou tým už vyšetřoval a pachatel je ve vězení. Rozjíždí se tedy hodně zamotané vyšetřování. Řeší se tu samozřejmě i Sebastianova závislost na sexu. I jeho příběh, který nás navnadil koncem prvního dílu. Musím říct, že hlavně Sebastian si zde projde dost velkým vývojem a posunem a stává se ještě více sympatickým. A co ten konec? Tenhle konec rozhodně nutí ke čtení dalšího dílu!

Katulinka69
Katulinka69
24.08.2022 3 z 5

Tak tohle bylo o hvězdu lepší než první díl, uvidíme co bude dále

DericCaster
DericCaster
06.08.2022 5 z 5

Když jsem dočetl první díl série, tak jsem si říkal fajn, ale na další jsem nespěchal... Teď nastal jeho čas a musím uznat, že na další díly série se už těším mnohem více. Hlavně na to, jak se bude vyvíjet život hlavního protagonisty.

alzbeta4340
alzbeta4340
04.08.2022 4 z 5

Moje první kniha od těchto autorů, a že to byl druhý příběh se Sebastianem Bergmanem mi nijak nevadilo, všechny jeho důležité osobní peripetie byly patřičně vysvětlené. Sebastian je zajímavě vymyšlená postava - zároveň iritující i politováníhodný a ještě navíc skvělý vyšetřovatel. Celá tato kniha mě, i přes svůj dost ohromující rozsah, velice bavila. V závěru jsem sice našla několik nedovysvětlení, ale pokud po nich nebudete pátrat, ani si jich nevšimnete.
Bez spokojených komentářů uživatelů DK by mě tato série minula. Všem čtenářským kolegům za jejich postřehy díky! 4,5 hvězdičky

J.P.S.
J.P.S.
25.07.2022 4 z 5

Příběh psaný ve stejném duchu jako první díl (viz můj komentář k němu).
Za mě však přeci jen o chlup lepší než první díl, případ měl přeci jen o dost zajímavější rozuzlení. Nejpodezřelejší osoba sice sedí ve vězení, jenže jak uvidíme, podobnost s jejími dřívějšími vraždami opravdu není zcela náhodná...

Z hlediska popisu psychologie postav musím ocenit vhled do hlavy uvězněného vraha Edwarda Hindeho (toto není spoiler - že jde o odsouzeného vraha budete vědět od samého začátku, ještě než dojde ke všem vraždám, které se budou postupně vyšetřovat a odhalovat). Když se poprvé objeví na scéně, nechová se jako "běsnící monstrum", ale jako maximálně úslužný a vstřícný člověk, který však ve skutečnosti chce každého jen využít ve svůj prospěch - tedy dokonalý sociopat a manipulátor. V tom je jeho postava nesmírně autentická, pokud jde o podobnost s reálnými pachateli násilných trestných činů. Způsob, jakým Edward Hinde "ukecá" ředitele věznice, je jednou z nejrealističtějších ukázek skryté manipulace vůči psychicky nevyrovnanému jedinci.

Ani tenhle díl však ze mě neudělá skalního fanouška série, přeci jen je tam na mě té psychologie občas až příliš na úkor příběhovosti.

NannyOgg24
NannyOgg24
16.07.2022 5 z 5

Perfektní druhý díl. Kniha se čte jedním dechem. Sebastian je mi sympatičtější než v prvním díle. Skvěle rozehrané osudy, člověk se musí těšit na pokračování.

TeaPeter
TeaPeter
11.05.2022 4 z 5

Tentokrát jen za 4 hvězdičky. Ve srovnání s tupostí nového ředitele věznice a nepokrytě agresivní záští Vanji, se vysoce nekonformní Sebastian choval v tomto díle ještě lidsky a racionálně. Vanju to její iracionální chování málem stálo život. A k tomu ten útěk z vězení... Ten se prostě nedá komentovat, tady prostě musí hvězdička pryč, ne-li dvě.

karin4338
karin4338
15.04.2022 5 z 5

Autori opäť nesklamali. Zo začiatku bola knižka rozvláčná, ako Sebastian sledoval Vanju, ale na šťastie sa to potom rozbehlo a zvrat v podobe Hindeho úteku...klobúk dolu

Arwen777
Arwen777
06.03.2022 4 z 5

Důstojné pokračování série, za mě možná trošku moc rozsáhlé. Tak do půlky se děj odvíjel pozvolna, teprve pak to dostalo grády. Oproti prvnímu dílu autoři výrazně "přibrutili" co se týče vražd. Dále některé linky byly velice průhledné, ale možná to byl záměr, že čtenář věděl, k čemu se schyluje a jen s napětím čekal kdy a jak. Mně se kniha chvílemi četla těžce, právě když jsem věděla, co se stane a obětí mi bylo příliš líto (ne že by mi někdy jindy jiných obětí líto nebylo.... ale tento díl na mě prostě působil nějak sugestivně).
Téma zavřeného sériového vraha a jeho napodobitele není příliš originální, ale souboj dvou "mozků" si diváky vždy najde. A i tady jsou psychologické tahy dobře rozehrané a klasický boj dobra se zlem tu z rovnováhy trochu vychyluje postava psychologa Sebastiana.
Samotný Sebastian už příliš nepřekvapil, v prvním díle na mě udělal větší dojem, protože se vymykal ohraným hrdinům. Jinak celý tým je sympatický, vyšetřování i pozadí jednotlivých postav jsou vykresleny tak akorát.
Celkově knihu řadím k lepšímu průměru v tomto žánru a rozhodně se časem těším na další díl.

mataj
mataj
12.02.2022 5 z 5

Výborný druhý díl série. Arogantní Sebastian si trochu šahá do svědomí a snaží se dát si život do pořádku. Uvidíme jak se mu to povede. Příběhu nechybí napětí ani zajímavá zápletka. A jak to ve většině severských detektivek bývá, nepostrádá ani "temné psychické pozadí".