Němá dívka

Němá dívka https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267024/bmid_nema-divka-SfN-267024.jpg 5 531 106

Čtvrtý díl série o policejním psychologovi Sebastianu Bergmanovi. O velikonočních svátcích je surově zavražděna rodina se dvěma malými chlapci. Sebastian Bergman a jeho tým zjistí, že u tragédie byl nejspíš svědek. Je jím desetiletá Nicole, která v tu dobu byla u svých bratranců na návštěvě. Policisté předpokládají, že se schovává v lese. Dívka je nezvěstná tři dny a její šance na přežití v divočině jsou malé. Policie se proto rozhodne požádat o pomoc veřejnost, přestože tím může vraha na svědkyni upozornit. Bergmanovi se podaří děvče vystopovat a vznikne mezi nimi zvláštní pouto. Nicole je však hluboce traumatizovaná a nemluví, jen kreslí obrázky. Sebastian Bergman s ní začne pracovat a zjišťuje, že mu čím dál víc připomíná jeho vlastní dceru, o kterou přišel. Dokáže dívku před vrahem ochránit? Němá dívka je čtvrtým dílem série o policejním psychologovi a sebestředném sukničkáři Sebastianu Bergmanovi. Romány mají úspěch po celém světě, prodalo se jich více než dva miliony výtisků. Práva na sérii koupila nakladatelství ve třiceti zemích. Pátý díl vychází ve Švédsku v říjnu 2015.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Den stumma flickan , 2014


více info...

m_martina
m_martina
11.02.2024 5 z 5

Sebastiana si neoblíbím asi nikdy, ale knihy s ním jsou skvělé a tak dobře napsané, že si je nutně musím přečíst. A Němá dívka byl zase jeden z těch případů, které se mi líbily opravdu hodně. Brzy si tedy přečtu další díl.

TeaPeter
TeaPeter
27.10.2023 5 z 5

Vynikající příběh. I když tentokrát se svět se Sebastienem opravdu nemazlil. Je pravda, že není anděl, ale tak tvrdí k němu opravdu být nemuseli. Tady opravdu nikomu nic zlého neudělal. A ani nechtěl. Konec byl zvláštní. Pevně doufám, že Billy nebude hlavním protagonistou některého z dalších dílů.


Arev122
Arev122
15.10.2023 3 z 5

Detektivka mě nevtáhla do děje, příliš mnoho odbočování k rodinným a pracovním vztahům a mnohé postavy mě nebyli sympatické.

ArwenAragorn
ArwenAragorn
13.08.2023 5 z 5

85%

Velice působivý a dojemný thriller, jestli se to u thrilleru dá napsat. Je pěkně čtivý a napínavý, podezřelých je hodně, ale motiv je nakonec hodně překvapivý a konec přímo dech beroucí. V tomto díle jsem zase Sebastiana pro změnu milovala, i když, jak v čem. A tady začíná projevovat své skryté temné stránky Billy.
Samozřejmě, že doporučuji!

LenkaKa
LenkaKa
30.05.2023 4 z 5

Další kniha ze série. Napínavé čtení, fakt dobrá detektivka. Bohužel jsem jako první četla poslední díl a to nebylo úplně dobře :)

studentice
studentice
07.10.2022 3 z 5

Tento díl mě bavil mnohem více než předchozí. Nicméně se mi v této sérii zatím nepodařilo nějakou postavu oblíbit, proto ubírám hvězdičku

Pine
Pine
07.10.2022 3 z 5

Prvních cca 40 stran mi přišlo nezáživných, myšlenky mi odbíhaly stranou a já se ptala, kdy se ta knížka s hodnocením 90 % rozjede. Vztahy, vztahy a zase vztahy. Kde je to vyšetřování, prosím? Tak tenhle pocit mě provázel celou Němou dívkou.
Postavy protivné a sebestředné, celkově je těch aktérů na jednu knížku moc, Nicolin uváděný věk neseděl k popisu, ani jedna pěkná vražda na úvod a dobře míněná zápletka to dílo nespasí... prostý šedý průměr.
Tuhle sérii čtěte, protože chcete znát osudy postav, ne protože máte rádi krimi.

Katulinka69
Katulinka69
02.09.2022 3 z 5

Další seriózní pokračování

85098211
85098211
16.06.2022 5 z 5

Ani tato kniha ze série případů se Sebastianem Bergmanem nezklamala! :-) Tentokrát autoři hned na úvod čtenáři naservírují vraždu celé rodiny, včetně dvou malých chlapců. Na začátku se zdá, že tento strašný čin bude těžké vyřešit, protože chybí jakékoliv vodítko. Ale již brzy se ukáže, že zde jeden svědek byl. A sice sestřenice obou zabitých dětí Nicole. Ta se ovšem schovává a nikdo netuší, kde by mohla být. Sebastian Bergman ji ale - jak jinak - najde ;-). Dívka však nemluví a jen maluje obrázky. Přesto se poměrně brzy vrah dozví, že ho někdo viděl, a tak začíná Nicole pronásledovat s jediným cílem: zabít ji také... Zda se mu to podaří a zda začne šokem oněmělé děvče mluvit, už neprozradím ;-). Kromě toho se (jak se dá očekávat) i Bergmanův soukromý život posune o kousek dál. Knihu se ale přečtěte sami, podle mého názoru je tato řada skvělá a já se už těším na pokračování...
PS: A přestože je Bergman stále ještě - ani po přečtení tohoto čtvrtého případu se totiž nic nezměnilo ;-) - sebestředný, arogantní a promiskuitní, tak série s ním je vynikající a fakt silně návyková :-))).

Viggen
Viggen
16.03.2022 4 z 5

Napínavé jako Most, napsané jako od Jo Nesbø. Prostě paráda...

mataj
mataj
23.02.2022 5 z 5

Zatím velmi povedená série, plná napětí, komplikovaných vztahů a zvratů ve vyšetřování. Nechybí ani poutavá zápletka a samozřejmě otevřený a překvapivý konec, který mě nutí sáhnout rovnou po dalším díle, abych zjistila co se bude dít.

Dashmo
Dashmo
26.01.2022 5 z 5

Výborná časť. Sebastian tu ukázal aj svoju inú tvár, čo bolo veľmi fajn. Mala som pocit, že všetci v tíme boli podráždení a niekedy aj bezdôvodne. Či to bolo neprítomnosťou Ursuly alebo emočne ťažkým prípadom-ktovie, možno oboje. Billyho som mala rada. Minulý čas :/ teším sa na ďalšiu časť.

midloch
midloch
24.01.2022 5 z 5

Tak jo, přečtu celou sérii. I když je to místy toporné stran vyšetřování (např. v tomhle díle jsem tipnul vraha vcelku brzo), tak jako celek s příběhy jednotlivých postav týmu jde o skvělou sérii se stoupající návykovostí :-) Další díl rezervován v knihovně a jsem zvědavý jak to bude pokračovat.

Sixao
Sixao
20.01.2022 5 z 5

Tahle série je opravdu návyková past pro příznivce detektivek. Torkelův tým tentokrát vyšetřuje zavraždění celé rodiny, kde byli malí chlapci. Celé té tragédii přihlížela jejich sestřenice. Otřesená je na útěku a jde jí o život. Jako protipól sledujeme další vývoj v osobních životech Vanji, Sebastiana, Billiho i Torkela... Jejich práce při zajišťování a vyhodnocování technických důkazů mi přišla trochu chaotická nebo to nejspíš bylo nepřítomností Ursuly. Také mi úplně nesedělo, jak z 10leté holčičky na několika místech fyzicky udělali mimino. S výškou 146 cm mohla vážit 35 kilo a maminka by se s ní "v náručí" pěkně prohla. Ale jde o drobnosti. S mírnými obavami, kam se posune Bill, hned sahám po pokračování.
Čtenářská výzva - postava na útěku

Zizala78
Zizala78
01.10.2021 5 z 5

Jedna z nejlepších sérií, co jsem kdy četla, Sebastian Bergman je top!!

moudivlacek
moudivlacek
19.09.2021 5 z 5

Od prvních řádků až do konce se čtenář nenudí. Vždyť koho by nechala chladným vražda celé rodiny včetně malých chlapců, a později i útěk malé svědkyně? A kdo by se neklepal strachy o malou Nicole, která díky traumatu na místě činu nemluví? Sebastian ví, že není dobrý kriminalista, ale je opravdu skvělý psycholog a rozhodne se to dokázat. Navíc Nicole mu připomíná mrtvou dcerku. Jenže vyšetřování má několik linek a občas slepé stopy. Do toho osobní strasti vyšetřovatelského týmu. Na Vanju jsem měla vztek, co udělala Sebastianovi. A Bill?? Tak ten mě fakt na konci vyděsil.
Každopádně pokračuji sérií dál, musím vědět, kam se to všechno bude ubíhat. Milovníkům dobré detektivky doporučuji.

Dajine
Dajine
08.08.2021 5 z 5

Skvělá jízda. Co bude dále? Tyhle knihy, co tě nutí vrhnout se hned na další díl, mám fakt moc ráda. A Sebastian? Jedním slovem - miláček.

rumova_kulicka
rumova_kulicka
05.08.2021 5 z 5

No tak tento díl byl jedním slovem mazec. Případ hodně drsný, ale zajímavý a oproti minulému dílu nepřevažovaly osobní věci. Všechno graduje a člověk se nemá šanci nudit. Plný počet je jasný a vrhám se na další díl. Ty otevřené konce mi dávájí :D Uf!

Evka27
Evka27
23.03.2021 4 z 5

Prvním dílem jsem se musela dost prokousat, ale je to stále lepší. S Billym jsem měla asi bohužel pravdu, nelíbí se mi, kam ho autoři posouvají.

MatoPalkes
MatoPalkes
27.01.2021 5 z 5

Fantastická séria a môj obľúbený diel, poďme na pokračovanie :)