Hrob v horách

Hrob v horách https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207115/bmid_hrob-v-horach-207115.jpg 4 560 111

Dvě ženy při pěší túře v jämtlandských horách na severu Švédska najdou na břehu řeky ruku kostry. Místní policie však na místě odhalí celkem šest těl: čtyři dospělé a dvě děti. Je povolána švédská kriminálka a Sebastian Bergman vyráží se svým týmem do Jämtlandu. Na místě brzy zjišťují, že všech šest těl bylo pohřbeno současně, avšak stav pozůstatků stejný není. Dvě z těl se podaří snadno identifikovat jako holandský pár, který byl nezvěstný od listopadu 2003. Ostatní jsou záhadou — jejich DNA dokazuje, že se jedná o rodiče s dětmi; tou dobou se ovšem žádná rodina nepohřešovala. Další záhadou je vyšetřování smrtelné dopravní nehody, k níž došlo ve stejném týdnu, kdy Holanďané zmizeli. Jméno, na které bylo auto pronajato, nevede k žádným dalším stopám. Státní kriminálce spousta věcí nedává smysl. Případ nabývá ještě větších rozměrů ve chvíli, kdy se protne s vyšetřováním podivného zmizení dvou afghánských přistěhovalců. Policejní tým se pouští do vyšetřování s vytrvalostí a odhodláním, zároveň však musí čelit vlastním problémům, personálním změnám a nečekaným odhalením…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Host
Originální název:

Fjällgraven , 2012


více info...

Přidat komentář

m_martina
04.02.2024 4 z 5

Tento případ byl podle mého o něco slabší než první dva. Ale i tak se mi kniha líbila a dobře se četla. Hlavně linka se Sebastianem Bergmanem a jeho dcerou Valjou se povedla. Dám tedy tentokrát jenom čtyři hvězdy a budu doufat, že další kniha bude lepší.

alca-212
01.02.2024 4 z 5

Tak se to ve mně trochu bije...
Příběh začal slibně, ale postupně jsme se dostali do prostředí, které u knih nevyhledávám a nebaví mě. Ale aspoň je to za mnou :-). Soukromá linka mě naopak bavila moc a jsem zvědavá, co bude dál...


ennlady
14.01.2024 5 z 5

Já jsem tedy navýsost spokojená. Je pravda, že jsem se k Sebastianovi vrátila po trochu delší době a vlastně jsem na něj málem pozapomněla. Ale už je zase tady v plné parádě a úplně mě uchvátil. Příběh hrobu byl sice hlavním tématem celého příběhu, ale ne jediným, i když vyřešeným. Osudy dalších postav se všelijak promíchávaly a zamotávaly, aby se spojily k závěru, který ale nekompromisně volá po pokračování. Takže už jsem si půjčila Němou dívku.

LuckaH2
08.12.2023 4 z 5

Oproti predchozim dvoum pro me nejslabsi. Hodně souvislostí, linek, které tušíme, ze se snad nejak propoji, ale ubira to na čtivosti, spádu. Někdy az těžko uvěřitelné sceny (Ursula tesne predtim nez material shori "náhodou" prijede). A ještě jsem asi nejak nepochopila ty dva zabite s batohy... další dil si časem přečtu, ale tenhle me moc nenadchl

TeaPeter
27.10.2023 3 z 5

Dobrá detektivka, ale ten konec není právě dobře stravitelný. Čtenář se sice dozví, jak to bylo, ale zbytek světa zůstane v nevědomosti nebo rovnou omylu... Není to prostě černo-bílé. Poslední stránka byla doslova rána. Co z toho bude, nám ale řekne až další díl.

astroweb
13.09.2023 3 z 5

Několikrát jsem se rozmýšlel knihu odložit. Dost spletité a složité, navíc docela dost jmen, které se mi pletly. Nakonec jsem dočetl a něco před koncem jsem zjistil, že jsem knihu nejspíš kdysi četl. Což se mi stalo teprve podruhé. Anebo je možné, že na tento stejný námět jsem už v jiné knize narazil.

ArwenAragorn
30.07.2023 3 z 5

81%
"Tati?"
Patricia se pootočila a přitom znovu sáhla po pistoli.
Hlavou jí bleskla jediná myšlenka.
Děti? Tady žádné děti být nemají.
___________________________________________________________________________________________________________
Nemělo to takový spád a třeskuté napětí, jako předchozí dva díly, ale pořád je to velice zdařilý thriller, kterému bych teď určitě dala 5 hvězdiček. Zápletka i rozuzlení nemá chybu. Bylo mi moc líto Vanji, jak se na ni nakupily všechny negativní strašné zprávy a Sebastian se opět ukázal jako hajzl. Ale skvělá, i když té osoby je mi líto, byla poslední stránka knihy.
Doporučuji, ale sérii musíte číst postupně.

MarkCarter
26.03.2023 4 z 5

Tento diel je trochu slabší ako predchádzajúce dva, pretože sa tu vyšetruje stará vražda a chýba prvok napätia. Navyše je dej taký zamotaný, že občas som sa v tom strácal. Sebastianove kúzlo z prvých dvoch dielov je tiež preč, hádam sa to zlepší v ďalšom diely

iveta3689
25.01.2023 3 z 5

Námět i hlavní děj super. Bohužel tak bylo dost odboček a spousta postav měla své drobné epizody, které brzdí děj. Lepší průměr 3,5/5*.

LenkaKa
16.01.2023 5 z 5

Za mě zatím nejlepší kniha série. Od začátku do konce jedním dechem. Otevřený závěr mě brzy přinutí pokračovat.

jprst
22.12.2022 4 z 5

Promyšlený a napínavý příběh, žádná hluchá místa nebo odbočky, jen ten Bergman mi jaksi nesedí...

studentice
02.10.2022 2 z 5

Tento díl mě zklamal. Některé pasáže jsem musela úplně přeskakovat, protože mě řešený případ vůbec nebavil. Za to konec byl vynikající a další díl si určitě přečtu. Snad bude případ pro mě více zajímavější...

Katulinka69
27.08.2022 3 z 5

Tak zase jednu hvězdu ubiram, druhý díl byl zatím nejlepší

mataj
13.02.2022 5 z 5

Díl plný tajemství a přetvářky, jak mezi vyšetřovateli tak mezi hlavními podezřelými. Kdo má na svědomí mrtvou rodinu nalezenou v hrobě v horách? A jak s tím vším souvisí zmizení dvou Afgánců, které jejich rodina pořád hledá? Jednotlivé díly skládačky nakonec do sebe krásně zapadnou a všechno (nebo téměř všechno) vyplave na povrch. No neméně zajímavé jsou vztahy a citové i psychické problémy vyšetřovatelů. A ten závěr mě přinutil hned se pustit do dalšího dílu.

Adelaki
22.01.2022 3 z 5

Nevim, zda to bylo tim, ze jsem necetla predchozi dily, ale kniha mi moc nesedla. Na zacatku jsem byla nadsena, kniha vypadala zajimave, porad jsem cekala, ze se tam zacne neco dit, ale proste se tam nedelo nic. Hodne se tam rozebiraly vztahy mezi postavami (a udalosti z predchozich dilu, predpokladam...), coz mi ani nevadilo, protoze jsem se alespon dostala do obrazu, kdo je kdo. Kazdopadne postav hodne, stridaji se kapitoly z ruznych linii pribehu, ktery se na konci prolne, ale clovek nema vlastne dost casu, aby si nejakou postavu oblibil. Hlavni hrdina vysetrovani vubec nepomuze, vlastne jsem ani nevedela, co ma byt v tymu jeho prinosem... vse se tahne a pribeh, alespon pro me, uplne nezajimavy, ze jsem mela problem vubec knihu docist. 3* davam jen za celkem prekvapujici posledni stranu, to by me mozna donutilo otevrit dalsi dil.

Dashmo
22.01.2022 4 z 5

Trošičku slabšie, ako predchádzajúci diel. Sebastian tam veľa priestoru nedostal. Vôbec nechápem jeho zmýšľanie pokiaľ ide o Vanju. Tak skvelý psychológ a dojde k takým hlúpym záverom. V tejto časti akoby stratil ten jeho povestný egocentrizmus a stáva sa z neho milučký, zlatý pánko v rokoch.
Prípad bol taký zamotaný, že som si do poslednej chvíle nevedela predstavit, čo sa mohlo stať.
A záver zas taký, že siaham po ďalšej časti okamžite

midloch
19.01.2022 5 z 5

Další díl, troufnu si po třech knihách říct, skvělé série. Trochu pomalejší rozjezd a ve výsledku díl více o osobních linkách jednotlivých postav s vyšetřováním na pozadí. V tomto ohledu trochu slabší než dvojka, ale i tak za plný počet hvězd.

Sixao
16.01.2022 5 z 5

Tak to byla jízda. Jsem ráda, že jsem tuhle sérii objevila. V každém dílu zajímavé vyšetřování zločinu ale i s poutavým přesahem do osobního života týmu kriminalistů. Sebastian je psychopat a v knize není rozhodně sám. Závěr šokující a nezbude než se vrhnout na další díl :)
Čtenářská výzva - odehrává se na horách

85098211
16.12.2021 5 z 5

Knihu jsem, stejně jako už i předchozí díly, poslouchala jako audio v němčině a možná i díky skvělému načtení se mi opět moc líbila. Sice souhlasím s předchozími komentáři v tom, že případ jako takový byl tentokrát slabší, ale zato všechno to ostatní stálo za to! ;-) A také Sebastian byl v této knize už o něco snesitelnější než dříve. Raději začnu ale od začátku ;-). Vyšetřovaný případ nás zavede do roku 2003, tedy o dobrých deset let zpět. Nalezené ostatky čtyřčlenné rodiny se totiž nedaří přiřadit nikomu, kdo by byl pohřešován. A potom jsou tady dva Afghánci, kteří se ztratili přibližně ve stejné době. Jak se brzy ukáže, oba tyto případy spolu souvisí víc, než jak by se mohlo na první pohled zdát. Torkel, Vanja a pochopitelně i Sebastian tuto záhadu samozřejmě vyšetřují a zároveň se čtenář toho dozvídá celou spoustu z jejich soukromí. A to je v této knize stěžejní a navýsost zajímavé :-). Nejenže se vyřeší případ jako takový, ale v závěru kromě toho dojde k několika (víceméně) nečekaným odhalením, pokud jde o Vanju a Sebastiana... A šokující konec knihy čtenáře hezky navnadí na další pokračování ;-). Zase tedy hodnotím plným počtem a na další díl se již nyní moc těším...

twigxi
06.12.2021 2 z 5

Hlavni kriminalni zapletka byla v tomto dile opravdu velice slaba, tesila jsem se na prostredi hor, ale toho se mi dostalo jen minimalne, stejne jako nejakeho napeti a originality. Ke konci jsem uz preskakovala, protoze me to vubec nebavilo.
Propletene vztahy vysetrovaciho tymu a jejich blizkych se zacinaji odvijet slibne a zajima me, jak budou pokracovat dal, ale nemuzu se ubranit pocitu, ze uz zacinaji byt prece jen hodne prekombinovane.
Slibny konec me sice navnadil na dalsi dil, ale bylo to hodne na silu.