Séance Infernale

Séance Infernale https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/382109/bmid_seance-infernale-Qcr-382109.jpg 3 24 7

Tahle pekelná seance vzplane hned na první stránce a divoce hoří až do konce. Alex Whitman je obchodník s filmovými suvenýry, který je známý tím, že dokáže vyslídit všechno. Jednoho dne ho excentrický sběratel pověří zatím nejobtížnějším úkolem: vypátrat první hraný film v dějinách — Séance Infernale. Právě jeho tvůrce Augustina Sekulera považují znalci za skutečného otce filmu. V roce 1890 měl Sekuler v New Yorku předvést svůj největší vynález: přístroj na přehrávání „pohyblivých obrázků“. Jenže na cestě z Dijonu do Paříže zmizel i se svým přístrojem a víckrát už ho nikdo nespatřil. Whitmanova detektivní práce nese ovoce, objeví totiž fragment Sekulerova ztraceného snímku. To ovšem vyvolává otázky: Co byl Sekuler zač? Co se s ním a s jeho vynálezem stalo? Co skrývá jeho film?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Host
Originální název:

Séance Infernale , 2017


více info...

Deimos
Deimos
24.05.2021 3 z 5

Tolik lákavých námětů v jednom. / Pozor může obsahovat spoilery/ Tohle měla být totálně zajímavá kniha. Předně mě zaujalo téma pátrání po prvním filmu, po prvním filmovém tvůrci (Augustin Le Prince - hned jsem ho v tom vyprávění poznal). V druhé řadě Edinburgh, který jsem osobně navštívil a učaroval mě. Třetím prvkem byl hlavní hrdina a únos jeho dcery a pátrání po ní, také pátrání po (prvním) filmu, také po tom, proč se v záběrech prvního filmu objevuje dcera hlavního hrdiny, to by znamenalo, že únosce (vrah?) má něco společného s tím filmem, nebo s místem kde byl film ukryt. Zajímavá náhoda, že i prvnímu vynálezci unesl a upálil dceru. Že by (sériový) vrah uměl cestovat časem? Potud výborně rozehrané mystérium na několika frontách a několik postav, kteří za něčím jdou a po něčem pátrají (hlavní hrdina, jeho zadavatel, sériový vrah, komisařka, prapravnučka prvního vynálezce a další). Vše se promíchává a všeho je vlastně nějak moc. Cestování časem se hned zamítne, vyprávění je pomalé, spousta nahozených témat není logicky ani uspokojivě uzavřených. Hlavní hrdina není úplný sympaťák a závěr nemá očekávatelný happy - end. Super téma(ta) i prostředí (Edin), kniha je silná v násilných detailech, ale slabá ve vyprávění (bohužel jsem tomu příběhu nevěřil) a v přehnaném mixování. (57%)

JáŠárka
JáŠárka
04.03.2021 2 z 5

Zajímavé téma, ale mě vůbec neupoutala. Možná to bylo i způsobem vyprávění a také tím, že jsem hned ze začátku odhadla vraha. Postavy mi byly nesympatické, nemohla jsem se začíst a knihu přečetla jen, abych ji dočetla.


Staráknížka
Staráknížka
24.01.2021

Zaujala mě anotace - tajemství kinematografie - těšila jsem na čtení. Není to špatná kniha, ale není pro mě. Nesnáším knihy kde se vraždí děti, takže jsem ji hned odložila.

Kenan
Kenan
31.05.2020 3 z 5

Byla jsem spíš knihou překvapená, že je vlastně dobrá. Není to skvost, ale četla se dobře. Spojení vražd malých děvčátek se záhadou filmu první kinematografie.

Heyhey
Heyhey
10.12.2018 4 z 5

Četlo se mi to dobře, ale vlastně jsem byla koncem zaskočená a zklamaná. Neukradl mi někdo poslední kapitolu?

veronika9960
veronika9960
25.10.2018 2 z 5

Kniha, která je zpočátku velmi slibná, nicméně přísliby ve výsledku nenaplní. Linie s upalovanými děvčátky je v tom nejhorším smyslu braková. Jednotlivé motivy se v průběhu knihy rozbíhají, naboptnávají, až jsou nakonec všechny tak nějak neuspokojivě utnuty. Nakonec je nejzajímavější nechat se knihou inspirovat a vyhledat si informace o předobrazu záhadného Sekulera, tedy o vynálezci Louisi Le Princovi. Jak to tak občas bývá, život v tomto případě překonává umění.

bosorka
bosorka
30.08.2018 4 z 5

U některých knih bych potřebovala pestřejší bodovací škálu. A Séance infernale je přesně taková. Během čtení jsem několikrát měnila hodnocení ze 4 na 3 body a zase zpět. Knížka se čte dost dobře, je vcelku napínavá, pohled k vzniku kinematografie je zajímavý. Určité okamžiky jsou dost silné. Místy mi připomnělo Poslední desku, kde se hlavní hrdina pro změnu pídí po raritních jazzových nahrávkách. Tady jsou to věci okolo filmu. Oproti Poslední desce je ovšem Séance infernale o hodně vážnější. Co mi ale dost vadilo, byly takové ty zásahy shůry, kdy jsou hrdinové v ohrožení života, v bezvýchodných situacích a najednou se stane něco, co je z nich vytáhne, toho tam bylo možná až příliš. Taky chvilkami zmatené vyprávění, kdy jsem si nebyla jistá, jak k čemu postavy došly, kolikrát to taky vypadalo, že šlo jen o jakési nevysvětlené vnkuknutí. I tak nakonec zakotvím u čtyř hvězd, ale s tím, že bych hodnotila 66 %.

Štítky knihy

thrillery film

Autorovy knížky

2018  65%Séance Infernale

Kniha Séance Infernale je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce19x
Chystám se číst28x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x