Se Země na Měsíc

Se Země na Měsíc https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93636/se-zeme-na-mesic-93636.JPG 4 199 30

Romány, které na sebe bezprostředně navazují, vyprávějí o odvážné kosmické cestě tří přátel (kapitán Nicholl, Impey Barbicane a Michel Ardan), členů Gun Clubu z Baltimore, kteří se rozhodli překonat zemskou tíži v projektilu vystřeleném z obrovitého děla Kolumbiada namířeného na Měsíc. Toto dělo mělo délku devět set stop (asi 270 metrů), ráži devět stop (cca 2,7 metru), sílu stěn šest stop (cca 1,8 metru) a vážilo šedesát tisíc tun. Bylo zakopáno kolmo do země a vzhledem k tomu, že výstřel měl zasáhnout Měsíc, bylo rozhodnuto umístit dělo na Floridu nedaleko místa zvaného Stone's Hill (o sto let později startoval první skutečný let na Měsíc z mysu Canaveral, vzdáleného jen 250 kilometrů od tohoto místa). Start výpravy byl v pravdě velkolepý. Na Floridu přijelo několik miliónů diváků, plamen výstřelu byl pozorovatelný do vzdálenosti sto šedesáti kilometrů, všichni přihlížející byli povaleni, došlo k četným zraněním a častým jevem bylo přechodné ohluchnutí. V další části vyprávění líčí autor osudy hrdinů od okamžiku výstřelu po celou dobu letu. Čtenář tak s nimi prožívá stav beztíže, který zažijí při dosažení tzv. „neutrální čáry“, kde je stejná přitažlivost Země i Měsíce, sleduje s nimi jejich dojmy a pozorování prováděná dalekohledem i okénkem střely, když oblétávají Měsíc, a nakonec je svědkem šťastného přistání projektilu do moře na Zemi.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , E. Beaufort
Originální název:

De la Terre à la Lune , 1865


více info...

VáclavSuk
VáclavSuk
14.01.2024 4 z 5

Jako milovník geniálního Julese Verna, nemohu zde uvádět výtky. Pro mě je tato kniha, v kontextu doby ve které Verne žil, naprosto geniální vizí. Kniha je poutavě napsána, ale samozřejmě je to Verne takže k vystřelení na Měsíc dochází až téměř na konci knihy. Myslím že kniha určitě stojí za přečtení, přestože podle mě nepatří mezi ty nejlepší Vernovi knihy. S pozdravem VS.

michalsch
michalsch
22.06.2023 3 z 5

Příběh na svou dobu vymyšlený poměrně odvážně, ale takto unikátní námět mohl být sepsán o něco lépe a záživněji (zejména samotná cesta a návrat zpět). Oproti jiným Verneovkám je tam trochu zvláštní pokus o humor, který však dnes už nepobaví.
Věcné chyby nehodnotím - těžko mohl Verne mít znalosti dnešních astrofyziků.


hanak_v_exilu
hanak_v_exilu
01.05.2023 4 z 5

Tahle kniha se často uvádí jako protiklad Prvních lidí na Měsíci od Herberta Wellse, coby ukázka vědecké odnože sci-fi, oproti té dobrodružnější. Což o to, text se fyzikálními a astronomickými poučkami přímo hemží, jenže většina je buď dávno vyvrácená, nebo je rovnou vycucaná z prstu, takže ve výsledku spíš škodí, než aby knize dodávaly vážnosti. Seriózní dojem nabourává i samotné vyprávění. Chvílemi se mi zdálo, že Jules Verne píše satiru a občas jsem si byl jistý, že čtu jemnou parodii. Mé vydání má 210 stran a startuje se na straně 201, takže je jasné, že je výprava nedokončená. Pokračování je v knize Okolo Měsíce.

B4LU
B4LU
23.04.2023 3 z 5

Dnes už spíš nechtěně úsměvné dílo, kde si parta kanonýrů, která v mírových časech nemá do čeho vrtnout, usmyslí sestavit dělo, kterým dostřelí až na Měsíc. Úsměvné hlavně proto, že spousta knižních úvah a teorií je dnes dávno vyvrácená. Nicméně jako dobrodružství hrdinných američanů (a jednoho francouze, samozřejmě!), kteří vytřou zrak nadutým (jak jinak) angličanům to funguje výborně.
Jsem ale poněkud zmaten některými komentáři a uvedenou anotací. V knize žádný popis té samotné cesty přece není?

Jessica007
Jessica007
06.04.2023 4 z 5

V dětství a mládí jsem vyzkoušela všechny (nebo skoro všechny) žánry, takže jsem samozřejmě přečetla i nějaké knihy od J. Verna. I proto, že moje maminka, která měla hodně ráda vědu, fyziku, kosmonautiku apod. mi ho hodně doporučovala. Říkala, že Jules Verne byl velký vizionář. Učila matematiku a fyziku a přála si ode mě jako dárek např. knihu "Okna vesmíru dokořán". Nyní - po hodně letech - jsem se opět dostala k autorovi díky této knize a musím říci, že se mi dost líbila.

lampernaqui
lampernaqui
10.10.2022 3 z 5

Po letech jsem si znovu přečetl Verneovu cestu do hlubin vesmíru, kterou čtenář vykoná za doprovodu neustále diskutujících vědců a jejich zvířecích kamarádů a satelitů. Děj není rozsáhlý - nebude to snad spoiler, když napíšu, že hlavní hrdinové opustí Zemi, obletí Měsíc a zase se vrátí zpátky. V průběhu jsme svědky vědeckých debat a autorovy fantazie, jak vlastě vypadá vesmír povrch Měsíce. Jsou tam snad nějací Měsíčňané? Bohužel pro mě časté diskuse byly nudnější a i vzhledem k tomu, že v knize moc děje nebylo, je to jen průměrná Verneovka.

Danago
Danago
13.08.2022 3 z 5

Verneovky nejsou pro mě, to jsem si opět ověřila. Některá místa mě bavila a samozřejmě mě zajímalo jak to vlastně dopadne. Data, výpočty , názvy teorie nad kterými se tu stále dumalo, to mě opravdu nebavilo a k pochopení toho všeho jsem byla daleko.
Přesto jsem vydržela a dočetla. Měla jsem vydání , velmi krásně zpracované, takže 3* za vše ...
Verneovky jsou pro mladší čtenáře , jsou to tak trochu pohádky pro větší děti, pokud se o nich zmíním, každý mi odpoví to jsem četl na základce. Já ne, no mě ani na té základce nebavily. A ani filmy či pohádky natočené podle Verneovek mě nikdy nechytly.
Škoda protože autor toho napsal opravdu hodně. A na jeho dobu to musela být fakt pecka.

jan7113
jan7113
23.04.2022 4 z 5

Kniha není ani tak o cestě na Měsíc, jako o její přípravě. Je plná teorie, poučování i určité naivity. Ale je třeba vzít v potaz dobu, kdy kniha vznikla (1865!).
Hodí se i do čtenářské výzvy, neboť fyzicky indisponovaných postav je tam spousta: "v Gun-Clubu se vyskytuje jedna necelá ruka na čtyři osoby a na šest mužů připadají jen dvě nohy" :-)

Hall3006
Hall3006
31.10.2021 4 z 5

Román ve vydání z roku 1956 v Mladé frontě má nesporné kouzlo z odstupem dalších dekád vědeckého pokroku, kdy i doslov napravujici omyly je zastaralý. Přesto je to dílo povedené a patří mezi "povinnou četbu" milovníků vědecké fantastiky. Nejen příběh sám, ale poučení v něm je dobrý vhled do doby vzniku románu.

danny_21
danny_21
20.10.2021 3 z 5

Další z Verneovek, které mě v dětství minuly a v tomto případě je to docela škoda, protože příběh o megalomanské touze Yankee nadšenců z Gun Clubu sestrojit veledělo a poslat pozdrav souputnici Luně se mi zamlouval. Samozřejmě nechybí spusta technických detailů a vizonářských myšlenek, které se staly skutečností polovině minulého století - leč dnes na Měsíc nikdo nepáchne. Určitě si dám pokračování, protože jsme zvědav jak dopadla trojčlenná posádka luxusně vybaveného projektilu, kterou jsme opustili v nezáviděníhodné a takřka beznadějné situaci - 65 %

Ikkju
Ikkju
22.07.2021

Několikrát mě napadlo jaká je škoda, že na Měsíc neletěl Cyrus Smith, dnes by na něm už jistě fungovala steampunková civilizace. Těch pár základních surovin z měsíčního projektilu by mu určitě stačilo, aby za pár let postavil její funkční základy, další generace .. moment, na to by mu přece jenom něco chybělo!

Moje první verneovka po víc jak čtvrt století, jsem rád, že jsem si doplnil starý rest. Vztah Verna k ženám asi řešit nebudu, ale na přetížení při startu či tlak Kolumbiády mrknu, až budu mít dlouhou chvíli.

Lothar.777
Lothar.777
14.06.2021 4 z 5

Tak tahle kniha byla zabíjecí, spousta dat, výpočtů, názvů, ale jinak celkem pobavilo :-). Sice by to tak asi nemohlo úplně fungovat, ale náhoda je blbec.

Ronnie68
Ronnie68
28.02.2021 4 z 5

Tahle kniha se četla sama + byla doplněna o zdařilé ilustrace ...

Olous1
Olous1
25.07.2020 5 z 5

Pustila jsem si knihu jako audio a musím říct, že je to skvělé. Perfektní dabing, určitě doporučuji. Jinak tento žánr nečtu, ale toto byla fakt bomba.

kokrokr
kokrokr
23.05.2020 2 z 5

Ve své době to určitě zaujalo spoustu snílků, ale dnes se to čte velmi obtížně a nudí. Verne má jiná mnohem lepší díla a to třeba Cestu kolem světa za 80 dní.

princesse
princesse
14.05.2020 5 z 5

Skvělé audio: https://www.youtube.com/watch?v=p_DKjh0yKEw.
Doporučuji poslech, opravdu SUPER.

Horal123
Horal123
18.01.2020 1 z 5

Genialita Verneho jako proroka technického pokroku byla obdivuhodná.

fojtikjirik
fojtikjirik
17.09.2019 3 z 5

Ta už nebyla tak napínavá jako Tajuplný ostrov. Přišla mi místy příliš zdlouhavá.

Hobo
Hobo
08.08.2019 5 z 5

První, co mne napadlo, je to, že příběh je pravděpodobnější než přistání Američanů na Měsíci. Nu, zanechme vtipů...

HerrPilot
HerrPilot
02.06.2019 5 z 5

Jestli si za nějakou (za jeho života vydanou) knihu zaslouží Verne označení „vizionář“, pak je to tahle.
Není zase až tak dlouhá, přesto je docela nadčasová. Dobrodružství tady nenajdete, je to spíše popis toho, co se mělo odehrát až za více jak 100 let. Verne zde prakticky popsal něco jako viktoriánský lunární program a byl vůbec prvním, kdo se takovýmto letem podrobněji zabýval (nejsem si jist, zda nebyl vůbec prvním, kdo o letu na Měsíc jako takovém uvažoval).
Už v té době si uvědomil, že příhodné místo pro odpálení měsíční střely je Florida (v knize je dělo přibližně uprostřed, skutečné odpalovací rampy stojí na východě Floridy, ale i tak je to úspěch). Druhý stát, který v této knize Floridě konkuruje, je Texas, a ejhle - v texaském Houstonu dnes najdeme Středisko řízení letů.
Prorocký je i projev prezidenta Gun Clubu Barbicana, neboť stejně jako Kennedyho proslov z r. 1961 i ten Barbicanův začal lunární šílenství a přípravy ke startu.
Se skutečností se shoduje i popis dne startu, neboť jak v knize, tak i v reálu to zmobilizovalo velké davy, pro které byl odpal otřásajícím (pozor, ne otřesným) zážitkem (fakticky během startu Apolla 11 se na chvíli uklidnili i řvoucí demonstranti).
Velmi pěkná je sekvence, během které je „designovaná“ měsíční střela. Výjimečně mi nevadil zevrubný popis stavby děla.

Tato kniha je plná nepřesností, za které může doba a míra tehdejšího poznání (čeští vědci například vypočítali, že dělo by muselo být dlouhé celé 2 km, aby dopravilo střelu na Měsíc, také potvrdili, že zrychlení Verneovy střely by tři dobrodruhy rozmačkalo ještě během startu), přesto i Neil Armstrong během cesty zpátky na Zem potvrdil vizionářství tohoto Gala.

Knihu nedoporučuji dobrodruhům, spíše bych ji neváhal doporučit historikům/zájemcům o historii dobývání vesmíru, neboť i když je kniha docela sarkastická, reprezentuje tehdejší představy o vesmíru a cestě na jiné těleso. Tady za 5, Mistře.