Schovanka Eliza

Schovanka Eliza https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164303/bmid_schovanka-eliza-bqA-164303.jpg 3 13 5

Volné pokračování románu Rozum a cit od Jane Austenové. Liz je inteligentní, svobodomyslná, energická dívka, jejíž příchod na svět je obestřený tajemstvím. Je úplně jiná než její vrstevnice zatížené společenskými konvencemi své doby – počátku devatenáctého století. Vyrůstá mezi levobočky z lepších rodin u pěstounů v malé vesnici na anglickém pobřeží a shodou náhod se seznámí s básníky Williamem Wordsworthem a Samuelem Colleridgem. Mezitím se pilně vzdělává u místního pastora a také v rodině laskavé lady Hariot. Později se neváhá vydat do Londýna a potom i dále do světa, aby si splnila své umělecké ambice a zažila nějaké nevšední dobrodružství. Zároveň se po celou dobu snaží odhalit tajemství, které se váže k jejímu tajuplnému původu. Kniha je volným pokračováním románu Jane Austenové Rozum a cit a klíč k záhadnému původu malé Liz se skrývá právě v něm.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Baronet
Originální název:

Eliza’s Daughter , 1994


více info...

Přidat komentář

helenkan
16.03.2016 2 z 5

Vzhledem k tomu,že jsem fanynka p.Austenový,tak mě tahle knížka docela naštvala a zklamala.Z hlavních osob z knihy Rozum a cit udělala negativní postavy.Což se mi vůbec nelíbilo.
A konec,ten byl opravdu překvapující a hodně divnej. Čtenáři záleží na tobě,jak si to a domyslíš.

mia1990
25.01.2016 2 z 5

Dílo mě docela zklamalo. Mám pocit, že autorka v ději pracovala se sestrami Dashwoodovými jen proto, aby na knihu nalákala co nejvíce lidí. Na tom by nebylo vůbec nic špatného, kdyby z Edwarda Ferrase neudělala zapšklého, protivného farníka, z Elinor submisivní domácí puťku a z Marriany zákeřnou potvoru. Kdybych se měla dostat k samotnému ději, taky žádná paráda. Nechápu, proč z Elizy celý příběh dělala jeptišku, kterou muži nezajímají a pak se na posledních řádcích dočtete, že čeká dítě, ale neřekne s kým. Né že by mě to zajímalo, jenom jsem jí docela fandila a po takovém závěru se mi mé představy o ní, jako o silné, hodné a samostatné dívce, docela zhroutily.


Lenu04
28.09.2014 3 z 5

Opravdu velmi volné pokračování románu Rozum a cit od Jane Austen. Hlavní hrdinkou nejsou Elinor a Marianne, ale úplně nová postava Elizy, která se s nimi setkává (bohužel jejich osudy, jak je vylíčila autorka, se mi nelíbily a myslím, že ani neodpovídaly charakteru postav Jane Austen, autorka jim dala jinou tvář). Začátek knihy poněkud divný, pak se děj rozjel díky pátraní po minulosti hlavní hrdinky, konec šokující. Štvaly mě věty typu - tohle prozradit nechci - hlavní hrdinka něco nakousla, ale nehodlala to dokončit. Jako milovnice Jane Austen cítím zklamání - čekala jsem knihu v jejím duchu, ale tohle je jiné.

MiaVanAcid
16.05.2014 2 z 5

Jako milovnice Austenové jsem zklamaná, autorce bohužel příběh Elizy poskytl volnou ruku a také to tak dopadlo...nepěkné vykreslení dalších osudů hrdinů z románu Rozum a cit a jejich změna charakteru a vlastností v podání této autorky mne úplně znechutila a knihu jsem se přinutila dočíst.

Temný snílek
24.09.2013 4 z 5

Historický román pro ženy Schovanka Eliza je krásné počtení, hlavně pro příznivce Jane Austen to bude příjemným požitkem.
Autorka se pokusila navázat na román Rozum a cit od skvělé Jane Austen, kde čtenářky sledovaly osudy sester Dashwoodových - Elinor a Marianny. Schovanka Eliza je zastihla o několik let později, a tak nám dala možnost vidět, jak se jim daří, protože Rozum a cit končil klasickým „a žili šťastně až do smrti“. Ale bylo tomu tak doopravdy?

Stylem je kniha opravdu podobná dílu Jane Austen, ale nesoustřeďuje se tolik na rozpolcenost postav. Děj je zde mnohem důležitější, proto si autorka mohla dovolit dát sem i náznak akce a napětí. Romantika tu v podstatě nehraje žádnou roli, protože se Eliza nezamiluje. Je tu sice muž, kterého má ráda a jiný, který miluje ji, ale Elizi jako by se to netýkalo.

Štítky knihy

anglická literatura Jane Austen

Autorovy další knížky

Joan Aiken
britská, 1924 - 2004
2001  53%Náhrdelník Lady Catherine
2013  58%Schovanka Eliza
2014  68%Sirotek z Highbury

Kniha Schovanka Eliza je v

Přečtených21x
Knihotéce42x
Chystám se číst16x
Chci si koupit1x