Schody pod vesmír

Schody pod vesmír https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138509/schody-pod-vesmir-138509.jpg 4 2 1

Soubor skvělých fotografických snímků V. Heckela, z nichž některé jsou i barevné, zachycuje momenty, které zažila československá horolezecká expedice mezi 12. červnem a 30. srpnem 1967. Měla za svůj cíl výstup na Tirič Mir, vysoký 7708 m, v pákistánském Hindúkuši. Komentář V. Šmídy je vlastně stručným cestopisem této výpravy. Fotografie mají smysl pro vzácné a výrazné okamžiky, neomezují se však pouze na zobrazení horské karavany a krajiny, nýbrž všímají si z části také života pákistánských obyvatel. 118 autorových fotografií z výpravy na Hindúkuš.... celý text

Přidat komentář

haki34
08.10.2019 5 z 5

někomu by možná vadilo málo psaného slova...já musím říct, že komentář Vlastíka Šmídy byl naprosto dostačující, obsahující nejen popis technických pasáží, ale i to lidské a dokonce i poezii ukrytou v divoké přírodě...až jsem mrzla s nimi, trpěla žízní, nebo se pekla na prudkém slunci tam, kde ještě před chvílí mrzlo, až praštělo...a což teprve peklo roztávajícího ledopádu ?
pobavily historky s teletem (guláš v.s. řízky), osvědčené příhody s nosiči , také si konečně živě umím představit chuť lyofilizovaného všeho :P ( a jako chuťovku na závěr "pokus rozpustit nerozpustitelné české šumáky" ) a samozřejmě nejpodstatnější popis samotného výstupu na Tirič Mir, který československá expedice zopakovala 17let po Norech...s vybavením pokulhávajícím za světovým, s expediční stravou made in Czechoslovakia, a co ? stačilo to k světovým výkonům !!!

a teď to nejhlavnější - úžasné fotografie Viléma Heckela...zachycující přírodu živou, neživou a její obyvatele...
naprosto vyvážený celek. O co méně slov, o to více zachyceno obrazem. Tuhle už do knihobudky nevrátím :)

p.s. nejen horolezci jezdí do Pakistánu, ale třeba i pastičkáři (rozuměj výzkumnící z Akademie věd :)) : "My objevovali cestu na Tirič Mir a oni cizopasníky u tiričských myšek. Přitom je spravedlivé připomenout, že jedním z ohnisek, odkud se od nepaměti až do našich dnů šířily morové epidemie, je právě Centrální Hindukúš a že černý mor roznášejí právě hlodavci. Je tedy vlastně otázka, co je v Hindukúši skutečně nebezpečné, zda šplhat po zledovatělých skalách nebo rozparovat infikovanou havěť."

Štítky knihy

horolezectví

Autorovy další knížky

Vilém Heckel
česká, 1918 - 1970
1970  98%Krásy Československa
1972  100%Naše hory
1965  96%Expedice Kavkaz
1988  100%Horolezecká zastavení
1977  93%Má vlast

Kniha Schody pod vesmír je v

Přečtených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x