Schindlerov zoznam

Schindlerov zoznam https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161802/schindlerov-zoznam-jQ8-161802.jpg 4 777 194

Príbeh založený na skutočnej udalosti. Oskar Schindler, bohatý nemecký podnikateľ vlastní v Poľsku niekoľko tovární na smaltované hrnce, ktorými zásobuje vojakov na fronte 2. sv. vojny. Jeho nechuť k režimu a odpor k rasovým zákonom ho nútia robiť veci, o ktorých by nikdy ani len neuvažoval. Nie je to však typický hrdina hodný neskonalého obdivu. Je to obyčajný človek, ktorému svedomie proste nedovolí podporovať veci v tých časoch úplne bežné.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Jaspis
Originální název:

Schindler's Ark , 1982


více info...

Přidat komentář

sorrouw
22.03.2024 5 z 5

Silný příběh o odvaze a riskování vlastního života pro ostatní.Krásné.

Benjo
26.02.2024 4 z 5

Strhující a obrovsky silný příběh ukazující jak sporné jsou naše lidské etické soudy.

Strohý styl psaní mi příliš nevyhovoval, což bylo možná způsobené i překladem. Schindlerova osobnost a dramatické události to však vyvažují. Je to zasadní dílo.


Emik87
24.02.2024 5 z 5

Knihu jsem četla ještě ve škole. A je to pro mě taková síla, že jsem se nikdy neodhodlala dívat se na film nebo si knihu přečíst znovu. Opravdu hodně silné čtení.

konicekbily
07.10.2023 5 z 5

Hlavní hrdina byl ve skutečnosti osobností plnou rozporů. Pokouším se o jeho reálném životě dozvědět co nejvíce. K tomu mi pomohla i tato románová fikce z jeho života. Pravda se dopodrobna nedá nikdy zjistit. Mám rodinu pocházející ze Svitav a okolí a po uvedení filmu Schindlerův seznam byli tamější pamětníci rozhořčeni způsobem, jakým byl Schindler vykreslen. Tato jeho částečná biografie založená na historických souvislostech mi napomáhá k tomu ,abych uvěřil, že záchrana židů vyplývala spíše z potřeb nalezení vhodné pracovní síly než na jím promyšlenou cílenou záchranu. Každopádně udělal spoustu dobrých skutků v té době!

sgjoli
03.09.2023 5 z 5

Schindlerův seznam jsem viděla kdysi jako film a dlouho jsem nevěděla, že je to podle knižní předlohy. Pokud je to někde v titulkách filmu, nevšimla jsem si toho. Nicméně nyní jsem se k tomuto dílu dostala v audioknižní podobě. A bylo to velmi silné.
Dlouho jsem váhala, jaké dát hvězdové hodnocení - nakonec jsem dala plný počet. Především pro to, že se jedná o autentické informace a vyprávění skutečných lidí, kteří si prošli příšernou životní zkušeností a jejichž osudy by neměly být zapomenuty. A to zpracování, které Thomas Keneally v knize přináší, tyto osudy zpracovává, jak nejpravdivěji mohl. A přitom se mi zdálo, že se snažil to napsat co nejcivilizovaněji, jak mohl - bez toho, že by zbytečně ždímal čtenářovy emoce.
Pojetí příběhu se dle mého pohybuje na hranici mezi beletrií, biografií a novinářskou reportáží. Nevím, do jaké míry to bylo autorovým záměrem, ale na mne to dělalo takový dojem a za sebe musím říct, že mi ten způsob vyprávění vyhovoval. Schindler tu je vyobrazen jako rozporuplný člověk, který si rád užíval bohémského života a všeho, co mu život bohatého člověka nabízel, ale v té nejkritičtější době se v něm vzedmulo svědomí a určitá potřeba pomáhat, díky čemuž dokázal kličkovat mezi nástrahami nacistického aparátu a zachránit tím život mnoha lidem. Je tu zobrazen jako člověk, který měl své neřesti, ale ve chvíli, když bylo potřeba, uměl se postavit na stranu slabších.
Je to další kniha, která se zabývá tématem holocaustu - pro mne je cenná v tom, že to není "jen" postaveno na inspiraci některými osudy, ale ve skutečnosti to realisticky a autenticky zachycuje skutečné osudy skutečných lidí. Je to založeno na vyprávění skutečných lidí, kteří Schindlera znali osobně.
Za sebe tento titul určitě mohu doporučit, pokud je holocaust tématem, které v literatuře vyhledáváte a o které se zajímáte.

Lele61
15.08.2023 5 z 5

Román realisticky líčí životní osudy bohatého průmyslníka Oskara Schindlera, který zachránil více než tisíc Židů před transportem do koncentračních táborů a prakticky jistou smrtí. Charakterizuje postupný vývoj osobnosti Schindlera, který nakonec neváhal obrovsky riskovat když zaměstnal zmíněné Židy ve své továrně. Je to opravdu silný příběh, který doporučuji přečíst. Podle knihy natočil světoznámý režisér Steven Spielberg také výborný film.

Aerine
03.03.2023 3 z 5

Nedokážu sdílet nadšení ostatních pro tuto knihu. Téma druhé světové války a otázka koncentračních táborů mě zajímá už dlouho, čtu všechno možné s touto tematikou a na Schindlerův seznam jsem se velmi těšila. A nakonec přišlo obrovské zklamání. Samotný příběh Oskara je fascinující, stejně tak jeho osobnost, ale autorův styl mě nebavil tak moc, že jsem se s knihou prala dlouhé týdny a dokonce uvažovala, že to vzdám. Nevzdala, dočetla, ale čtenářské uspokojení se ani na konci nedostavilo. Bohužel už teď vím, že nebudu mít důvod se ke knize vrátit.

simca9342
22.02.2023 5 z 5

Opět román z války, ale naštěstí ne z mého seznamu.
Seznámíme se s dost důležitým člověkem a nebude to nějaký přeživší tábora, ale osoba bohatá vlivem války, elegán a hlavně pohodář. Do jeho života se mu však připlete válka a osudy Židů. Rozhodne se vše vzít do svých rukou a některé z nich pod záminkou zaměstnat u sebe ve firmě. Zachránil životy stovkám Židů, tím se později proslavil. Podle děje byl natočený také stejnojmenný film.

Filomena1961
09.02.2023 5 z 5

Shindlerův seznam má nezastupitelné místo ve světové literatuře. Ukazuje, že svět není černobílý. Knihu jsem četla postupně a přemýšlela jsem, jaký vlastně Oscar Shindler byl člověk. Především ve své podstatě byl člověkem, kterým zůstal v tak šíleném světě, kde lidství ztrácelo význam. Žil v tak hrozivé realitě, kterou by nikdo z nás nechtěl zažít. Zachránil víc jak tisícovku Židů před deportací do koncentračních táborů a tím jim zachránil život. Krutá a pravdivá kniha o holokaustu.

Dalamanek831
23.01.2023 5 z 5

Moooc pěkná kniha.Tak tohle je opravdu velmi silný příběh se skvělým obsazením hlavních postav. Viděl jsem i film ale knížce se nedá co vytknout jedna z mych nejlepších knih poslední doby.

sabina5156
07.01.2023 5 z 5

Jedna z mála knih, která se mi nelíbila tolik jako film. Každopádně, kniha je jedním z absolutních klenotů světové literatury, která se snaží věrně vysvětlit podstatu rovnováhy v člověku. Nalezení středu, pochopení temnoty v nás a snaha o povzbuzení světla. Autor se zabývá životem moravského obchodníka, kterému v žilách proudila německá krev. Oscar Schindler svým přičiněním a svou aktivitou za druhé světové války zachránil více jak 1200 židovských pracovníků ze své továrny. Jeho úmysl zaměstnávat tyto pracovníky byl jasný v podstatě od začátku. V knize je relativně věrně zachycen způsob, kterým se vyvíjela Schindlerova touha pomoci, laskavost a postupná činění větších a větších kroků. Jeho úloha byla velmi nesnadná a nejprve bylo nutné, aby uvěřil vlastním lžím - primárně proto, aby jeho lžím uvěřili i jeho nepřátelé. Dílo je velmi dojemné, krásně napsané. Zabývá se tou bezmeznou šedí, kterou v sobě máme. Tím, že nikdo z nás není bezelstný ani v něm není pouze zlo. První část hodnotím jako nejkvalitnější, četla se mi velmi lehce a působila na mou obrazotvornost.

andrii24
23.06.2022

... marně se snaží krvavá saň vytrhnout z kavalírovy dlaně, když krajem táhne kavalérie smrti, v plné síle. Vrhá se na vrchol člověčí nelidství, "božstvo" barbarské.

mi-380
18.06.2022 5 z 5

Tenhle zážitek je na delší komentář.
Oskar Schindler - spravedlivý mezi národy na své životní cestě*. Sudetoněmecký průmyslník-arizátor s dobrým srdcem. Veselý, poživačný, podnikavý, oblíbený, štědrý, jeho hlavní válečná vina byla, že Židy považoval za lidi. Autor nasazuje od začátku strohý dokumentární styl, popisující osud nejen hlavní postavy, ale i mnoha „Schindlerových dělníků“, vycházející z jejich poválečných výpovědí. Také díky Spielbergovi jde o zaslouženou legendu a podobná svědectví mě jen víc a víc utvrzují v přesvědčení, že stát Izrael má své jasné opodstatnění a jeho nekompromisní politika zajišťuje tomuto národu holé přežití. Při návštěvě Izraele mě přitom překvapilo množství mešit a tolerance k Arabům (za ww2 většinou spojenci Němců), což v muslimských zemích obráceně neplatí, tam je tolerance k Židům blízká nule.
Krutosti v Krakově (omšelé pozůstatky ghetta jsou tam k vidění dodnes), které autor ve většině knihy popisuje, daleko převyšují účinek všech thrillerů a hororů s masovými vrahy. Tady šlo o Skutečné Nelidské Masové Vrahy. Nejen Němci se svými ukrajinskými nohsledy se vyžívali v likvidaci Židů, i spoustě Poláků vadili. Před válkou dokonce polská vláda jednala s francouzskou o možném přesunu milionů židovských spoluobčanů na Madagaskar a při válečných přesunech židovských transportů museli často paradoxně vojáci Židy před polskými nacionalisty chránit.
Každé slovo v knize má sílu, každá věta je malým dramatem, každá stránka popisuje nepochopitelnou nenávist, krutost a vraždění.
95 % (zatím 712 hodnotících, průměr 89 %).

Oskar dal z jedné cukrárny přinést dort a pak ho nakrájel na stole Klonowské. Do kanceláře se začaly trousit delegace židovských i polských dělníků s blahopřáním a on upřímně políbil dívku jménem Kucharská, jejíž otec byl před válkou poslancem polského parlamentu. Potom mu přišla potřást rukou židovská děvčata a vzápětí i Židé; dokonce i Stern sem nějak zaskočil z továrny Pokrok, kde byl nyní zaměstnán, aby Oskarovi stiskl formálně ruku a přitom se ocitl v jeho pevném drtivém objetí.
Toho odpoledne někdo, snad tentýž nespokojenec jako minule, zavolal na Pomorskou a udal Schindlera za porušení rasových zákonů.

Stejně jako tehdy na nádraží přednesl Oskar svůj obvyklý projev. Jsou to nenahraditelné vyučené zbrojní dělnice. Sám jsem si je v průběhu let vyškolil. Znamenají pro mě pracovní sílu, kterou nemohu jen tak snadno nahradit.

P.S.
Asi trochu spoiler: *Svitavy, Krakov, Brněnec, (a nakonec v rychlosti ještě Německo, Argentina, Izrael, Německo).

Evaho73
05.06.2022 5 z 5

Prečítaním knihy Schindlerov zoznam si plním osobnú výzvu zo zoznamu kníh, ktoré sa svojim posolstvom zaraďujú medzi unikáty svetovej literatúry.
Dospela som k poznaniu, že kto chce lepšie pochopiť filmové prevedenie Schindlerovho zoznamu, mal by si najskôr prečítať aj knihu, ktorá bližšie objasňuje určité filmové scény.
Nechcem polemizovať o samotných pohnútkach alebo zámeroch Oskara Schindlera, ktoré z neho urobili legendu krakovských Židov, ale dôležitý je fakt, že svojou vypočítavosťou a aroganciou zachránil stovky životov.
Osobne ma okrem smutných udalostí zaujal skôr kontroverzný charakter Oskara Schindlera, kde sa z alkoholika a vypočítavého sukničkara stal milosrdný ochranca Židov.

ADE138
22.03.2022 5 z 5

Znala jsem film, ale přirozeně film neobsáhne tolik, co kniha. Nedá se říct, že je skvělá - protože není. Je smutná, děsivá a dobře napsaná. Jako audiokniha - namluvil V. Beneš - je přesná.

Martina291086
13.01.2022 5 z 5

Jedna z těch knih, které jsem si koupila, protože se k ní vracím velice často... Mám ráda knihy, které byly zfilmované, protože hodnotím rozdíl mezi zpracováními. U této knihy platí to, že film je sugestivnější a pro mě náročnější, vždy u něj brečím jako želva... Nicméně, Keneally mistrně balancuje mezi literaturou faktu a beletrií, což je hodno uznání. Nenašla jsem pasáž, která by mě nudila a zároveň je příběh vylíčen v realistických barvách. Žádné přehánění nebo pozlátko či podcenění situace... V dnešní době je víc než kdy jindy důležité číst tyto knihy, takže vřele doporučuji.

Ronnie68
04.01.2022 4 z 5

K téhle knize jsem se odhodlávala už od střední … slyšela jsem o ní (i o filmu) … ale musela jsem se přesvědčit sama … a musím uznat, že se jedná o jednu z těch lepších knih, zachycujících období války (alespoň pro mě) … myslím jako, že pro Židy u majitele (továrny) neskončil život ve vyhlazovacím táboře …

MaxK
15.12.2021

Film je asi známější než knižní předloha, ale nikdy jsem ho neviděl. Zamlouvá se mi románová forma podložená výpověďmi. Autor se dušuje, že nic vymyšleného nepřidal, občas vysvětlí, kdo mu příběh vyprávěl, a poukáže na rozpory ve svědectvích. Současně si drží lehkost, kterou by jako historik při kritické analýze udržel jen stěží. Keneally zpočátku krásně vystihuje mnohovrstevnost Schindlerovy osobností, ale s postujícím dějem je Schindler stále jednoznačněji popisován ze strany zachránce. Myslím, že tahle kniha je nedoceněná v popisu nacistického Německa jako zkorumpovaného režimu. Osobně bych ocenil, kdyby byl Schindlerův obraz doplněn o pohled všech těch nacistických úředníků, které Schindler balamutil a podplácel, a o pohled žen, které se s Schindlerem zaplétaly.

Dancozz
05.12.2021 4 z 5

Po obsahové stránce je kniha samozřejmě naprosto výjimečná a svým příběhem silná. To je navíc umocněné tím, že popisuje pravdivé události. To byl za mě i trochu kámen úrazu - autor jakoby balancoval na pomezí dokumentu a beletrie a nemohl se rozhodnout, kterým směrem se vydá. Tím pádem pro mě kniha byla trochu méně čtivá a začetla jsem se až ke konci.

Radka1727
19.11.2021 4 z 5

Jedno z nejvíce sugestivních zpracování románu z období holocaustu. Skvělé filmové zpracování - mé první setkání s Ralphem Fienessem, jeho mistrovské, místy démonické ztvárnění velitele koncentračního tábora Amona Göetha v žádné další roli nepřekonal ....