Schellingova metafyzika přírody

Schellingova metafyzika přírody https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372947/bmid_schellingova-metafyzika-prirody-0HK-372947.jpg 5 1 1

Záměrem předložené publikace je objasnit Schellingovu koncepci přírody, jak ji vypracoval v rámci svých soukromých přednášek, konaných ve Würzburgu v roce 1804. Svůj výklad přírodních fenoménů vsazuje Schelling do rámce spinozovsky inspirované ontologie absolutní substance. Aktuálnost takto metafyzicky koncipované filosofie přírody lze spatřovat v jeho úvahách o organismu, jenž tvoří její centrální pojem, a proto je mu v publikaci věnována největší pozornost.... celý text

Přidat komentář

PMR
17.04.2019 5 z 5

Relativně dobře čitelná kniha o jedné významnější epizodě německé klasické filosofie: Schellingových Würzburgských přednáškách, které byly vydány z pozůstalosti s mírně kuriozním názvem "Systém celé filosofie a filosofie přírody zvláště" (i když jde vlastně výhradně o Schellingův systém, navíc poněkud neúplný a jenom z období kolem roku 1804 :-)
Obával jsem se, že to bude čistě akademicko-historická záležitost, ale překvapivě se to dá i docela číst - a kupodivu i dočíst. Škoda toho nevyužít, když to má autor tak pozoruhodně pěkně nastudované.
I když je to pořád ta staroznámá nekonečně zacyklená filosofie sebemyslícího ducha, tak jsou to ale přece jenom velkolepé koncepce. A tipnul bych, že podobné otázky bude jednou muset opět řešit i současná/budoucí věda (například v oblasti ekologie nebo AI: limity biodiversity, limity simulace, ... ).

Autorovy další knížky

Jindřich Karásek
česká, 1963
2005  70%Kantův kategorický imperativ
2008  50%Hegelova dialektika
2018  100%Schellingova metafyzika přírody
2004  80%Kantova analogie estetické zkušenosti
2014  0%Duch a jsoucno

Kniha Schellingova metafyzika přírody je v

Přečtených2x
Knihotéce1x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x