Sbohem, má růžová zahrado. 1

Sbohem, má růžová zahrado. 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497335/bmid_sbohem-ruzova-zahrado-1-oIg-497335.png 4 97 18

Anglie, rok 1900. Mladá dívka Hanako přijíždí do Anglie z Japonska, aby se setkala s tajemným spisovatelem Victorem Franksem, a zároveň si splnila sen, sama se stát spisovatelkou. V nakladatelství však její žádosti neustále odmítají, až se jí nakonec ujme bohatá paní Alice, ke které nastoupí jako osobní služebná. Za jejím nástupem do služby se však skrývá mnohem více, než by na první pohled očekávala, a Hanako se postupně dostává do víru složitých vztahů a společenských pravidel, v nichž je těžké žít svobodně a jít si za svým snem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Příběhy

Vydáno: , Gate
Originální název:

さよならローズガーデン , 2018


více info...

Přidat komentář

danuus
21.03.2024 3 z 5

Byla to první manga, co jsem četla. Nevěděla jsem, co od toho mám očekávat a nakonec jsem zůstala s rozporuplnými pocity. Ano, příběh hezký, zaujal mě, myšlenka hezká... akorát docela naivní a bez hlubšího sdělení. Ale jako oddechovka dobré. Měla jsem ji přečtenou za chvilku a jakožto čtenářka převážně fantasy knih jsem čekala, že se příběh někam posune, což se nestalo. Nenadchne, ale ani neurazí. Za mě tedy 2,5/5 hvězdiček.

ElessaRiverbow
11.11.2023 4 z 5

Po delší době jsem sáhla po manze, je to pro mě takové odpočinkové čtení. Bylo to nádherně nakreslené a melancholický příběh mě ihned chytl. Prostředí viktoriánské Anglie jsem si zamilovala. Zároveň řešení postavení a kdo koho může a nemůže milovat? Ano, prosím. Hanako i Alice byly skvělé postavy a jsem zvědavá, jak se jejich vztah bude vyvíjet dál. Jen mě někdy trošku otravovalo, jak jsou bubliny velké a text v nich malý.

~ 4,5/5 ~


kopeceli
21.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Krásné kresby. Rádoby romantický příběh, na který skutečně náctiletí naletí. Dospělí už by měli vidět nedostatky, ale nemusí se jimi znepokojovat, pokud knihu kupovali vědomě.
Já ji kupovala dceři a chtěla jsem vědět, co čte. Takže mě místy kniha nudila. Zasazení Japonky do viktoriánské Anglie? Její poučování Angličanů, že láska má být svobodná? No, nevím...

miruska810
15.10.2023 3 z 5

Krásne kresby, milý príbeh. Je to moja prvá manga, ale asi posledná kúpená. :D čitatelia mangy mňa ukameňujú, ale klasická kniha je pre mňa asi lepšia. No nič, skúsiť sa má všetko. ;)

pani_ari
31.07.2023 5 z 5

Skvostné, melancholické dílo s nádechem éterismu. Jako stvořené pro rozervané duše žijící ve svých vzdušných zámcích.

evca7271
29.07.2023 5 z 5

S knihou jsem byla velice spokojená,už se těším na další díl.

elisa9688
21.07.2023 3 z 5

Ilustrace je krásná, prostředí v knize mě baví, ale ten děj?.. Doufala jsem, že se postavy budou časem rozvíjet, ale tady se už při prvním setkáním zamilují a ve zbytku knihy je vidíme bez posunu.. Za mě je to velká škoda, ale zkusím si přečíst druhý díl..

Kermie
11.07.2023 5 z 5

Tak tohle byla bomba. No, spousta lidí mi tuhle mangu doporučovalo, že je to fakt "must have" a tak jsem se konečně přemluvila a zkusila jí (a pravděpodobně nezůstanu jen u 1. dílu).
Obrázky jsou namalovaný fakt pěkně, akorát ty postavy mi teda moc nesedly ~ Alice je už vlastně taková zkušená mamina, která nabírá samé mladé holky (a pak si s nimi něco začne) a Hanako měla gay paniku už od začátku (takže se většinu knížky blbě uculuje a zmatkuje, ale to je alespoň roztomilý). Snoubenec Alice + jeho brácha jsou taky zvláštní, ale jsou to anti-hrdinové, tak se to dá přežít a mávnout nad tim rukou.
A "doslov" od Dr. Pepperca? To je kapitola sama pro sebe ~ já tohle kecání a děkování autorů většinou nečtu, ale tady je to taková třešnička na dortu a příjemnej bonus před dílem č.2.

yaoiyuri
02.04.2023 4 z 5

S těmi duhovými mangami se v poslední době roztrhl pytel. Pěkná kresba, netypické prostředí viktoriánské Anglie, navíc se tu nejede v těch úplných prvoplánových klišé typických pro shonen / shoujo ai mangy.
Postavy mají *nějaký* charakter a do budoucna nejspíš i vývoj - nejde tedy jen o to, aby se "daly dohromady", řeší se tu otázky společenského postavení a především práva na lásku a svobodnou volbu ve společnosti, která něčemu takovému naprosto nepřeje - a k tomu nějaké to intrikaření a rodinné drama.

Je to zjednodušené / zidealizované a romantizované? Ano. Ale taky je to, kruciš, manga pro náctileté, ne faktografická publikace. (A příběhově je to o parník jinde než např. neméně duhový Služebník a pán.) Takže pro starší a náročnější čtenáře je to příjemná oddechovka na chvíle, kdy potřebujete vypnout mozek.

Eliška063
23.03.2023 5 z 5

Když jsem se o této knize dozvěděla, hned mě lákalo si ji přečíst. A dobře jsem udělala - kniha mě velmi bavila, velice pěkně napsaný příběh z této doby. Těším se na druhý díl.

knizninadsenec
12.12.2022 5 z 5

Hezký začátek příběhu z viktoriánské doby o zakázané lásce, postavení, pravidlech, knihách.

Příběh se moc hezky čte, je doprovázen velmi dobrými ilustracemi. Postavy jsou zajímavé. První díl je hezký rozjezd. Hrdinky rády hodně čtou (což je za mne osobně velké plus) a nejen to. Pak jsou tu předsudky té doby a spekulace, drby...

Sidonka3
12.11.2022 1 z 5

Zjednodušený příběh, hodně povrchní, naivní a docela o ničem. Žádné drama, překvapení ani myšlenka. Obálka se mi líbila, prosté a rádoby líbivé černobílé ilustrace uvnitř už většinou ne, až na pár obrázků.

Uma
04.11.2022 5 z 5

První díl se mi velice zalíbil. Byl velice oddechový. Rozhodně tuto mangu doporučuji přečíst pokud máte rádi historii a poprvé čtěte mangu či patříte mezi "nováčky". :)

fvalek
14.10.2022 3 z 5

Já jsem si tak hrozně přál, aby to bylo něco víc než jen historické drama s LGBT přesahem, ale bohužel to je přesně to a nic víc, a to už od počáteční "zabij mě" scénky. Hanako by měla působit jako nějaký osvěžující exotický prvek, nestandardní na období počátku dvacátého století, ale jde spíš o takovou fanfikci autora, který by se rád stylizoval do téhle doby. A ostatně proč ne, ale ono to bohužel nijak nevynikne... Jediná světlá chvilka je naznačení, že by Hanako a celá její přítomnost mohla být intrikou Aliciny exky. Jinak asi by bylo potřeba trošku víc ujasnit, proč byla Hanako vlastně najata, protože to vypadá, že si ji Alice našla právě jedině jako budoucí milenku, zároveň se tomu ale hrozně brání a dělá to tam prvek dramatu, jak pořád ano ne ano ne. My samozřejmě víme, jak to dopadne, ale pak se vynořují otázky, proč tedy Alice chce zemřít a proč Hanako přijímá, když ji pak akorát odmítá. Teď váhám, jestli tu dávat nějaký spoiler nebo tak, spíš ne, protože jde jen o mou hypotézu a ne o reálnou ověřenou informaci, ale myslím, že Victor Franks je ve skutečnosti Alice, což pak legitimizuje tuhle romanci a udělá z ní víc než jen tělesné radosti zbohatlice Alice a služky Hanako, protože to tomu dodá hlubší intelektuální rozsah jejich lásky. Jestli jméno Alice nějak navazuje na Alenku v Říši divů nevím, ale docela rád bych si to myslel a alespoň v hlavě by mi to udělalo představu toho, že Alice bude nějaká atypická průkopnice než zlomená žena. Ještě tomu dám šanci a uvidíme, co se z téhle série vyvrbí. :)

vevera6
10.10.2022 5 z 5

Pheeew. Nádherná kresba, vcelku detailní obličeje, které vypadají v každém panelu tak jak mají, takže nemáte problém poznat o koho jde, protože vypadá specificky.

Občas jsem se trochu ztrácela v tom, čí myšlenky jsou zrovna zobrazovány v hranatých "bublinách" - někdy byly Hanako a o stránku později najednou Alice přičemž jsem nedokázala pochopit kde se ten skok vzal.

Flashforward na začátku nás upozorňuje na tragický konec, na který jsem připravená asi tak stejně jako na ten z "Chci sníst tvoji slinivku" (SMRZ mi ji hrozně připomíná a jestli se vám tohle líbí, tak doporučuji přečíst) ale co se dá dělat.

orangerose
09.10.2022 5 z 5

Krásný příběh viktoriánské doby, krásná kresba této mangy, přátelství mezi paní domu a služky, řeší se vztahy které se v té době, nebyly podporovány, už se těším na 2 díl :)

Knihy_nad_zlato
01.10.2022 4 z 5

Tohle jsem chtěla zkusit především proto, že to znělo jako neskutečnej bizár. Manga (prostě takovej ten japonskej styl kresby) z viktoriánské Anglie, sledující LGBT příběh paní domu a její služky. No ještě řekněte, že to zní normálně. Ne, nezní, a já jsem byla zvědavá, jak se autorovi podaří všechny tyhle věci spojit.
A ono to šlo. Kresba se mi líbila a příběh překvapivě taky. Jako jo, je to krapet bizár, ale lepší než jsem čekala.
Nevím jak zhodnotit postavy, páč jak je to krátký, rychlý a textu málo, tak jsem si na ně neutvořila pořádně žádnej názor. Jediný, co k nim asi tak můžu říct, je, že proti nim nic nemám, ale nemůžu ani říct, že by si je nějak víc oblíbila.
Děj byl šílenej. Fakt šílenej. Mám dojem, že nic divnějšího jsem snad nikdy nečetla. Ale opět nemůžu říct, že by se mi to nelíbilo.
Nejsem z téhle knížky nijak moc nadšená, ale extrémně mě zajímá, co bude dál.
Takže další díly mám už předobjednaný.

Listy
09.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Za mě velmi pěkná manga.
Postupně se zde otevírá dobová problematika lgbt, kloubi se zde elegance s nenásilnou formou vzdělávání.
Hanako je (zatím) milá, ctižádostivá, neústupná Japonka, která se dostala do společnosti paní Alice, která se nám postupně odkrývá.
Příběh je krapet předvídatelný, ale osobně mi to vůbec nevadilo. Trošku mi vadí postava snoubence paní Alice, ale to je jeho osobností, na druhou stranu to právě odráží danou dobu.
Jsem uvědavá na pokračnování, na které se těším.
Doporučuji všem, konzervám i nekonzervám.

Štítky knihy

láska lesby, lesbismus LGBT, queer, LGBT+

Autorovy další knížky

Dr. Pepperco
japonská
2022  82%Sbohem, má růžová zahrado. 1
2022  88%Sbohem, má růžová zahrado. 3
2022  86%Sbohem, má růžová zahrado. 2

Kniha Sbohem, má růžová zahrado. 1 je v

Právě čtených1x
Přečtených133x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených6x
Knihotéce45x
Chystám se číst21x
Chci si koupit9x
dalších seznamech4x