Sbohem, a díky za ryby

Sbohem, a díky za ryby https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384971/mid_sbohem-a-diky-za-ryby-6eH-384971.jpg 4 1122 79

Čtvrtá část bravurní parodie na sci-fi, která je dnes již klasickým dílem. Ve vesmíru se může stát cokoliv a tak i odstrkovaný tvor, jako je Pozemšťan Arthur Dent, může slavit svou hvěznou hodinu. Čtvrtá část stopařského cyklu je věnovaná z velké části jemu a jeho milostnému románku.

Žánr:
Literatura světová , Humor , Sci-fi

Vydáno: , Argo
Originální název:

So Long, And Thanks for All the Fish , 1984


více info...

Přidat komentář

Tituss
31.12.2023 5 z 5

Skvelé humorne až parodicke scifi, výborne doplnené o film ktorý je Mix kníh, za mňa super zábava aj opakovane.

Tento koment plati pre každú z piatich kníh (k šiestej som sa ešte nedostal - neexistuje ebook tak možno raz kúpim tlačenú)

JohnMiller
24.11.2023 2 z 5

V tejto časti mi už tie absurdnosti nesedeli. Unavili ma predošlé diely a originálnych nápadov - ktoré by udržali moju pozornosť - je tu pomenej. Stala sa z toho taká absurdná existenciálna nuda, ktorá ma síce tou nelineárnosťou bavila v predošlích dieloch, avšak tuto sa to už sa opakovalo po štvrtý krát a to je na mňa priveľa.


Radimka
18.11.2023

Není to můj šálek kávy. Na mne moc bizardní

SONP
26.09.2023 3 z 5

Z vesmírných výšin minulého dílu padne čtenář zpět k úrodné hroudě Velké Británie, zpočátku tedy do dělnických barů, kde špatné slovo a snaha platit kartou American Express může přinést újmu na zdraví a kde v rohu sedávají bohové deště převlečení za nevrlé řidiče kamionu. Pak se z toho (v této sérii trochu netypicky) stane docela roztomilá romance, která zodpoví otázku, co vlastně dělá Artur Dent, když zrovna necestuje stopem po Galaxii. Ta se mi asi líbila ze všeho nejvíc. Kdo to nechce vědět, má podle rady autorovy skočit na docela dobře napsanou poslední kapitolu, ve které je dokonce i Marvin.

A hustě je to ovšem celé prošito obrovským množstvím zcela nesouvisejících historek a dalších chaotických průpovídek, které dají čtenáři se zamyslet nad tím, zda by chtěli pobývat v poněkud neurovnané mysli autorově. Já asi nikoliv.

Jak říká na konci sám autor: "Tahle historka snad měla nějakou pointu, která však momentálně uniká kronikářově mysli." S tím musím zcela souhlasit, snad bych platnost tohoto výroku rozšířil na zhruba 50% rozsahu této knihy.

P.S. Přečíst už byste si to měli jen proto, abyste rozluštili božské poselství vyvedené hořícím písmem na úpatí hor Quentula Quazgara. A Marvin, 37x starší než celý vesmír, by si to taky jistě přál.

60%

jana-cisarova
19.09.2023 4 z 5

Tento díl se už dal docela dobře číst. První dva díly jsem měla potíže dotáhnout do konce a musela jsem dost přeskakovat.
Stopařův průvodce galaxií, díl Sbohem a díky za ryby, byl zajímavější, neboť se udál opět na planetě Zemi. Ta původně měla být zničena, ale najednou se znovu objevila.
Hrdinou je Arthur Dent, který přiletěl na Zemi v kosmické lodi a vrátil se do svého původního domu, kde dříve bydlel. Časově se to neshodovalo, pryč ve vesmíru byl asi osm let, zatímco na Zemi uplynulo jen několik měsíců.
Snaží se pokračovat tam, kde tenkrát přestal. Jenže potkává dívku, Fenchurch, která je velmi zvláštní, do které se zamiluje. Několikrát se mu ztratí, aby ji zase pak zázrakem našel.
Příběh popisuje jejich romantická dobrodružství a tajemství, které oba mají a pomalu do nich ten druhý proniká. Jeho přítel Ford Prefect z minulých dílů se tu také občas objeví, ale stále cestuje v kosmické lodi a přelétá. Octne se i na Zemi, aby se potkal s Arthurem a Fenchurch a pomohl jim odletět ze Země na kosmické lodi do jiného místa galaxie.

Atak
13.08.2023 4 z 5

Stopařův průvodce galaxií je super a kdo jej četl si zde přijde na své

zirafinec
28.06.2023 3 z 5

Oproti ostatním dílům je tento slabší, vlastně se tam nic neděje, přesto jsem nepřeskočila k poslední kapitole a s chutí knihu přečetla celou, bavilo mě to.

Taťka Hraboš
15.05.2023 4 z 5

Tenhle díl je vlastně hlavně jakási zvláštní, ale zábavná lovestory, při níž řešení vážných problémů života, vesmíru a vůbec jaksi ustupuje do pozadí. Pro mě osobně po předchozím díle vítaná změna, knihu ale momentálně čtu dětem a těm se tenhle obrat ale vůbec nelíbil. Ford a Marvin se tu vyskytují jen sporadicky a Fordovo chování navíc nedává moc smysl, Zafod a Trillian raději kamsi zmizeli úplně. Z mého pohledu je to sice lepší čtení než předchozí díl, ale první dva díly jsou stále o třídu výš, a nabízí se otázka, jestli stálo za to tuhle sérii takto natahovat, nebo jestli neměl Adams raději využít svých dalších originálních nápadů v samostatné knize. Tím spíše, že přemýšlejícího čtenáře nemůže nechat na pokoji základní nedostatek knihy, týkající se samotné podstaty příběhu - jak to, že tu najednou máme Vogony zničenou Zemi zpátky (chabý pokus o vysvětlení ve vzkazu od delfínů autorovi neberu).

katerina3502
11.05.2023 4 z 5

Oproti třetímu dílu super, ale na první dva nemá. Kniha se čte svižně, jsou zde i humorné pasáže, ale trochu tomu něco chybí.

VojtěchPejša
16.04.2023 3 z 5

Náhlé zvolnění tempa, ještě méně humoru, pár fajn nápadů a sáhodlouhé budování vztahu mezi Arthurem a Fenchurch. Tahle kniha má začátek a konec, alespoň tedy v tom Stopařovském slova smyslu. Vtipný rozjezd - vleklé budování vztahu - dům naruby, obrovský robot, Boží poselství, Marvin, etc. Bezvýznamnou půlhvězdičku navíc oproti minulému dílu přidávám vážně jen za posledních pět kapitol, jinak slabý odvar.
2.5*

Covenant
13.04.2023 3 z 5

Tenhle díl mě sice určitým způsobem bavil, ALE celkově šlo o takové intermezzo, před posledním dílem. Alespoň doufám, že pátý díl bude více humorné sci-fi, než romantická komedie. Beru to jako, že si Adams potřeboval oddechnout od cestování vesmírem a trochu zpomalit tempo. Přemýšlet o tak přízemních věcech, jako je láska, sex a vůbec. "A v případě, že by vás napadlo o tom pochybovat, což chápu, že by se klidně mohlo stát, vás ujišťuju, že jsem úplně normální. Proto si říkám Wonko Příčetný, abych o tom lidi ujistil." PS: když vyprávěl Arthur historku Fenchurch, uvědomil jsem si s údivem, že mi je to povědomé. Zapátral jsem v paměti a dopátral se k tomuto kraťasi: https://www.youtube.com/watch?v=6YSxJnqCr8I Náhoda? Nemyslím si.

hanak_v_exilu
08.03.2023 3 z 5

Ucelenější, srozumitelnější a čtivější než třetí díl, přesto hluboko pod úrovní prvních dvou. Douglas Adams už věděl o čem chce psát, takže děj vedl vcelku sebejistě od bodu A do bodu B. Cestou popsal několik ztřeštěných zážitků, nabral jednu zajímavou postavu a mimoděk utrousil jednu důležitou informací. Minule jsem trochu přidal, abych mohl dát tři hvězdičky. Tyhle jsou sice také tři, ale poctivé.

mia.com
07.02.2023 3 z 5

Jak uz tady bylo psano, je to asi nejslabsi dil. Po docteni si v podstate pamatuju jen to, ze tam byl porad Artur s Fenn, buh deste (chudak malej) a na konci Marvin.

R47
16.01.2023 3 z 5

Už jsem to tu možná někde psal: O Douglasově stěžejním díle se často mluví jako o trilogii v pěti dílech. Přitom je to bezesporu dilogie. Dva díly. A ta pokračování jsou naprosto příšerná. Tohle je číslo čtyři a autor knihu sám nejlépe vystihuje v jedné kapitole zhruba v polovině knihy. Parafrázuju: „Koho nezajímá, jestli Arthur Dent taky provozuje sex, ať přeskočí na poslední kapitolu, která je celkem zdařilá a vystupuju v ní Marvin.“ Opravdu vám doporučuju se touhle autorovou radou řídit. Děj celého románu je opravdu o ničem, naprosto bez zápletky, a může se v něm stát cokoli. Poslední kapitola je úplně jiná, je v ní Marvin a zasmějete se.

Jara.v
19.10.2022 3 z 5

Tenhle díl se trochu táhl a neměl ten náboj jako předchozí. Spousta zajímavých myšlenek, to ano. Celý díl zachránil až Marvin na konci.

BrooksWasHere
17.09.2022 4 z 5

V tomto dieli som sa už poprvýkrát za celú sériu začal aj trochu strácať, no stále sa mi to čítalo veľmi dobre a kvalitatívne sa táto časť vyrovnáva tej tretej.
85%

ComicGuy899
01.09.2022 5 z 5

Zbohom a ďakujeme za ryby pôsobí oproti predchádzajúcim dielom tak trochu ako filler.

Nejedná sa, ale o nič, zlé, keďže po troch šialených príbehoch si aj dej vyžadoval, aby sa nachvíľu uvoľnil.

Humoru sa tu moc neponúka (neznamená to, že tam, ale žiadny nie je) a miesto toho sa autor radšej viac zameral na vykresľovanie absurdných udalostí na novej Zemi. Najväčší dôraz je tu kladený hlavne vo vzťahu Arthura k Fenchurch, postavy, ktoré sme poznali z minulých kníh sa tu sem-tam spomenú, no hrajú skôr rolu tých najzanedbateľnejších huslí v orchestri.

Finále bolo, pre mňa osobne, celkom smutné, no zároveň typicky sentimentálne, ako už mnohokrát predtým Douglas Adams predviedol.

Nebudem detailnejšie spoilerovať príbeh, keďže je celkom strohý a má jeden priamo určený bod, ku ktorému aj smeruje.

Aby som to teda zhrnul, páči sa mi ako dokázal Douglas Adams pobaviť čitateľa aj po štvrtý raz s rovnako absurdným prevedením a námetom.
Ak ste sa v sérii dostali až sem, nemám dôvod vás tu zastaviť ;)

tlllk
17.08.2022 4 z 5

Na boha dažďa si spomeniem vždy keď prší viac ako jeden deň, až teraz som uvedomil z ktorej knihy vlastne pochádza. Knihu som čítal dávno , teraz som si ju osviežil ako audio, z odstupom času som si uvedomil kopec súvislostí čo mi najskôr ušli.

helusa2
12.08.2022 5 z 5

Že by romantika? Tenhle díl se mi moc líbil - méně šílený, více reálný, obsahující myšlenky a s Marvinem v závěru - co více si přát :-)

Pítrs85
04.05.2022 4 z 5

Sbohem a díky za ryby už jde trochu jinou cestou než předchozí díly, příběh už je takový více komornější, ale to nic neubírá na tom hlavním- na humoru, jak tomu Adamsovi přijdete na chuť, jak pochopíte, že ty věčné odbočky od příběhu, ty nikdy nekončící okecávačky jsou vlastně hrozně nutné, tak si jeho pětidílnou trilogii zamilujete. A třeba takoví delfíni už nikdy nebudou stejní jako dřív. A teď bych prosil minutu ticha za nejlepšího robota ve vesmíru ;-)