Sběratelství

Sběratelství https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134327/bmid_sberatelstvi-OnW-134327.png 4 6 3

Sběratelství je název knihy, vydané roku 1983 v nakladatelství Svoboda jako prémie jeho členské knižnice. Kniha obsahuje velmi mnoho informací z historie sběratelství nejen z Československa, ale i odjinud a je doprovázena desítkami kreseb, barevných i černobílých fotografií různých uměleckých děl a osobností. Patří k literatuře faktu, je populárně naučnou publikací. Členění obsahu Kniha je členěna do devíti kapitol: - Sběratelství lidové , napsal Jiří Cirkl - Sběratelství institucionální - Od klenotnice k humanistické knihovně, autor Jan Rous - Rudolf II a jeho sbírky, napsala Olga Drahotová - Artis Pictoriae Amatores – Barokní sběratelství v Čechách a na Moravě, autor Lubomír Slavíček - Vlasti a múzám, napsal Jan Rous - Inter Arma Silent Musae, autorkou je Helena Brožková - Falšování bez konce, kapitolu napsala Helena Brožková - Sběratelství lidové, jako úvodní napsal Jiří Cirkl... celý text

Přidat komentář

Filomena1961
11.01.2023 4 z 5

Kniha začíná nádherným citátem, ale nechci se opakovat, protože už ho v komentáři použila adriane9. Vím jakou vášeň probouzí sběratelství, už v dětství jsem sbírala nálepky, známky, knoflíky, různá vydání Babičky od Boženy Němcové, staré sklenice. Kniha je opatřena ilustracemi Jiřího Brázdy s mimo ilustrace obsahuje i fotografie.V závěru je přehled muzeí, galerií, zámků, hradů s vystavovanými sbírkami. Kniha mě oslovila a myslím si, že osloví každého člověka, který něco v životě sbíral.

vlkodlaq
03.05.2020

Od dětství jsem něco sbíral, první byly tuším listy stromů, v cca osmi letech pečlivě vlepované do sešitu, pak to byly krabičky od sirek, vršky od piva, etikety, kšiltovky, mince, nože, ale jen sběratelství hlavolamů mi vydrželo po celý dosavadní život, tím chci říct, že vím, co je to sběratelská vášeň, tato kniha je o tom. Nemá samozřejmě smysl pro ty, kteří nikdy nic nesbírali.


adriane9
26.01.2016 4 z 5

Velice poučná kniha o sběratelství, velmi mě zaujala část o falšování, které je od pradávna nekonečné, kde přímo uvádějí citát od Chestertona, že skoro všechny nejlepší a nejvzácnější věci na světě dostanete za půl pence. Kniha má spoustu obrazových doprovodů a typů na muzea v česku a ačkoli od doby 80tých let se změnilo dost, některé přetrvávají dodnes. Nelze také opomenout citát na začátku knihy:
Sběratelství povznáší ducha, nezná věk ani pohlaví, je lhostejné k dalekým i blízkým. Ale andělskou perutí se dotýká věčnosti! Je to tajuplná cesta do vznešených světů. Je to slavný čin, který přináší obdiv a úctu, pocty i závist. Zvláště když někdo sbírá...

Autoři knihy

Helena Brožková
česká, 1946
Jiří Cirkl
česká, 1920 - 1996
Olga Drahotová
česká, 1932
Jan Rous
česká, 1869 - 1950
Lubomír Slavíček
česká, 1949

Kniha Sběratelství je v

Právě čtených1x
Přečtených7x
Doporučených1x
Knihotéce45x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x