Sběratelka parfémů

Sběratelka parfémů https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/312879/bmid_sberatelka-parfemu-Eoj-312879.jpg 4 181 66

Dva životy, dvě ženy, současnost i minulost v Paříži, ztracené tajemství vepsané v parfémech… Nedávno provdaná Grace Munroeová nezapadá do společenské smetánky Londýna padesátých let, manželství se moc nedaří a sama je nespokojená. Najednou obdrží dopis z právnické kanceláře. Má přijet do Paříže, kde na ni čeká dědictví. Potíž je však v tom, že o žádné Evě d´Orseyové, která jí odkazuje nemalý majetek, nikdy neslyšela. Pátrání po její totožnosti zavede Grace o celá desetiletí zpět, do New Yorku, Monte Carla, Paříže a Londýna dvacátých let. Pozvolna odkrývá záhadu geniálního tvůrce parfémů a jeho múzy, jíž se kdysi stala právě Eva. Ve třech jedinečných vůních se vášnivý parfumér pokusil zachytit celou její bytost, její esenci, a učinil ji tak nesmrtelnou. Příběh Evy d´Orseyové nadobro změní Gracin život – je nucena si vybrat zda bude žít podle očekávání společnosti nebo půjde svou vlastní cestou. Nezapomenutelné vyprávění je hlubokou sondou do komplikované a obsedantní lásky mezi múzou a umělcem, výpovědí o obrovské síle vzpomínek a moci vůní.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Perfume Collector , 2013


více info...

Přidat komentář

čef
26.02.2024 5 z 5

Parfémy nejsou moje hobby, ale rád si o nich něco přečtu. Zvláště pěkný příběh o tom, jak souvisí dědička s dárkyní tak vysokého obnosu. Také je hodně zajímavé, jak se hlavní hrdinka dokázala probojovávat životem mnohdy hodně tragickým. Určitě hodnotím vysoko.

gretl74
01.01.2024 4 z 5

Knížku jsem jen tak přihodila za pár drobných k nákupu v bazaru a vůbec nic od ní neočekávala. Ale teď musím přiznat, že mě naprosto dostala. Nepřeslazený dobový román s velmi působivě vykreslenou atmosférou. Proměna ošklivého (ale chytrého) káčátka, elegantní hotely a kasina a to vše obestřeno alchymií vůní a parfémů. I když byla hlavní linie příběhu víceméně jasná, stejně jsem nemohla přestat číst.
No a taky jsem oprášila pár flakónků v koupelně a objednala několik vzorků vůní, jen tak pro jistotu ...
4,5*


danazeskolky
27.07.2023 5 z 5

Vzpomínky pro mě vždy měly jedinečnou vůni. Při čtení této nezapomenutelné knihy se mi spojily v jeden parfém, který bude vonět vždy podle toho, jakou budu mít náladu. Moc děkuji autorce (a možná i překladatelce) za krásnou práci se slovy. Někdy to bylo tak poetické, až jsem skoro nedýchala. Pravda však je, že zpočátku se mi do čtení knihy moc nechtělo, obávala jsem se přílišné sladkosti a povrchního popisu. Komentáře od mých oblíbených uživatelů mě naštěstí přesvědčily. (Díky, Šánko;-))

cérka
15.11.2022 2 z 5

Při četbě této knihy jsem se opět držela svých zásad: 1. Dej knize šanci a 2. Snaž se jí dočíst. Splněno, ovšem zhruba po třech týdnech po jejím dočtení si téměř nepamatuji o kom a o čem tato kniha vlastně je. Pro mě bohužel naprosto nezajímavý, tuctový příběh.

Evaho73
04.10.2022 5 z 5

Sběratelka parfémů je pútavé čítanie s tajomným nádychom, ktoré si získalo moju pozornosť hneď od začiatku.
V podstate ide o dva osudové príbehy odohrávajúce sa v rôznych časových rovinách, ktoré sa spolu prepoja z pohľadu čitateľa pomerne predvídateľným spôsobom. Neuberá to však na celkovej zaujímavosti a napätí, čo umocňujú predovšetkým atraktívne opisy, či už amatérskych alebo profesionálnych postupov výroby parfumov. Fascinovali ma hlavne opisy prípravy kombinácií rôznych vôní, kedy som nestačila žasnúť nad vynaliezavosťou pri ich získavaní.
Ďalším plusom bolo, že obidva príbehy neboli príliš "presladené", ako to pri obdobných žánroch býva zvykom.
Kathleen Tessaro ma prekvapila a už teraz sa teším na jej ďalšiu tvorbu.

JaneSnapeová
27.09.2022 5 z 5

Takové lehké ale přesto milé čtení, za mě pět hvězdiček :).

Szilvia1
23.02.2022 5 z 5

Příběh byl krásný,nemohla jsem položit knížku,musela jsem ji číst.Je to pěkný příběh.

zandu
17.08.2021 4 z 5

Krásný příběh... (hvězda dolů za nepřeložené francouzské větičky, ty mi tam maličko vadily)

Janca007
20.07.2021 5 z 5

Knížku jsem objevila v Levných knihách. Četla se mi dobře, příběh Evy a Grace se mi líbil, stejně tak střídající se časové úseky. Doporučuju přečtení ;-)

Noisette73
07.07.2021

Vzdala jsem to po chvilce, knížka mi absolutně nesedla.

Dandy1
20.04.2021 4 z 5

Tentokrát mě více než děj knihy oslovila úžasně popsaná atmosféra dvacátých let. Na jedné straně úslužnost zaměstnanců hotelu, na druhé děvky a bohémové...

Luci83
07.03.2021 5 z 5

Příběh pojednává o dvou v podstatě neznámých ženách, jejichž osudy se protínají víc, než se na první pohled zdá.
Příběh první ženy, Evy, se odehrává především ve 20. letech v New Yorku a později v Paříži. Byla to neobyčejná žena, která měla v životě spoustu smůly, ale i štěstí, které se jí dostávalo, ale to největší, které nikdy nemohla pořádně mít, si nesla skryté v srdci.
Druhá dějová linka se odehrává v roce 1955 nejprve v Londýně a později v Paříži. Grace je mladá žena, která zdědí byt a akcie v Paříži od pro ni úplně cizí ženy, a začne pátrat po její minulosti... a pak zjistí, kdo byla Eva.
Super oddechovka s pěknou zápletkou. Jediné, co mi trošku vadilo, byla ta všudypřítomná francouzština, která se objevovala jak v názvech parfémů, tak občas i v celých větách, ačkoliv musím uznat, že to napomáhalo k vytvoření atmosféry.
Ke čtení na pár dlouhých odpolední je úplně ideální. Doporučuji. ☺️☺️

karin4338
19.11.2020 5 z 5

Zaujimave a prijemne citanie plne vzostupov a padov Evy a odhalovanie minulosti Grace. Krasny pribeh.

kykyna42
29.10.2020 5 z 5

Velmi dobře napsaná kniha,příběh byl velmi poutavý.

horkosladka
13.10.2020

Jako milovnice a sběratelka parfémů jsem sáhla po této knize s touhou dozvědět se něco víc o alchymii vonných esencí. Parfémy jsou v příběhu spíše na pozadí, ale vůbec to nevadí. I tak dostanete chuť koupit si něco speciálního, co by podtrhlo vaši osobnost. Koneckonců, o tom parfém přece je. Vyjádřit kým jste vůní, ve které se cítíte dobře. Trochu jsem se bála, že to bude červená knihovna, ale byla jsem mile překvapena. Čtivý příběh s perfektními dialogy, zajímavými myšlenkami, myslím skvělý námět na zfilmování. Prolínají se tu příběhy dvou žen v různých časových liniích, nechybí trocha napětí a tajemna. Móda, parfémy, Paříž, New York... 30. a 50. léta. Vzpomněla jsem si na výrok Coco Chanel: "Žena bez parfému nemá budoucnost."

Lindah
08.10.2020 4 z 5

Ctiva oddychovka

certik003
02.10.2020 4 z 5

Knížka se velmi dobře četla, bylo zajímavé sledovat osud Evy, která rozhodně neměla lehký život a postupně poodhalovat její tajemství, které se v kombinaci se sledování života Grace hezky spojí, i když ne nečekaně. Ale i tak knížka nepostrádala jisté napětí a užívala jsem si i poutavě napsané popisování vůní. Vlastně jsem si při čtení uvědomila, že od té doby, co přestali vyrábět můj oblíbený parfém, žádný nepoužívám a že mi to moc chybí. Možná mě přečtení téhle knížky přiměje s tím něco udělat.

Liilith
03.08.2020 4 z 5

" Svět je definován vůněmi - ne slovy, tvary nebo zvuky. Toto je jazyk, který dává smysl, kterému každy rozumí..."

Sběratelka parfémů je kniha plná vůní. Tento příběh je tak neskutečně provoněný parfémy, minulostí a tajemstvím, které musí být odhaleno. Kniha má dvě roviny, jednu vypráví Grace v roce 1955, kdy se s ní setkáváme nejprve v Anglii, a poté s ní cestujeme do Paříže, kde se snaží rozplést zamotaný příběh ženy, která jí zanechala vše, co jí bylo drahé.
Druhá rovina se týká Evy d´Orseyové, se kterou se setkáváme jako se 14 letou dívkou, která pracuje jako pokojská v New Yorském hotelu a provází nás svým životem. Knihu mohu jen doporučit. Její čtení je skutečně velmi příjemné.

Nikychlupova
10.06.2020 5 z 5

Kniha s vůní parfému a dotykem mody a ženskosti. Romantická, napínavá. Doporučují.

Leona333
26.03.2020 4 z 5

Paříž! Paříž! Sladká to Paříž... Stejně jako tento příběh - kniha.
Rozhodně hezké, opojné čtení.

,,Parfém je neviditelný, ale nezbytný a nenahraditelný, módní doplněk. Avizuje, že žena přichází, a připomíná, když už odešla."
Coco Chanel

Štítky knihy

parfémy

Autorovy knížky

Kathleen Tessaro
americká, 1965
2016  88%Sběratelka parfémů

Kniha Sběratelka parfémů je v

Právě čtených1x
Přečtených222x
Čtenářské výzvě23x
Doporučených18x
Knihotéce145x
Chystám se číst181x
Chci si koupit15x
dalších seznamech6x