Sběratel vůní

Sběratel vůní https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496811/sberatel-vuni6RtCks-ccW-.jpeg 5 12 6

Hlava, srdce, základ. To jsou tři stěžejní součásti parfému, které se rozvoní v různou chvíli. Každou z těchto složek může tvořit hned několik vůní a celý parfém pak i desítky esencí. Úspěšné, mámivé a afrodiziakální kombinace jsou proto dobře střeženým tajemstvím velkých luxusních značek a globálního parfumérského byznysu. Kde se však berou samotné vůně? Dominique Roques už přes třicet let dodává parfumérům na celém světě vonné esence z více než sto padesáti surovin a padesáti zemí. A teď se chce podělit o příběh vůní, míst i lidí, kteří za úspěšnými parfémy stojí, ať už to jsou sadaři, sběrači, pěstitelé, byznysmeni, nebo dokonce mafiáni. Roques ukazuje, na jak složitém a křehkém systému parfumérský průmysl stojí, kolik práce a úsilí je za každou esencí a jak vše dělat udržitelně a odpovědně. A při svém vyprávění vezme čtenáře na dobrodružnou výpravu od Andalusie po Laos, od Venezuely po Somálsko, od prastarých metod až po nejmodernější technologie.... celý text

Přidat komentář

vlkcz
27.01.2024 4 z 5

Zajímavá kniha, která v sobě nese několik rovin. V první jde o cestopisné eseje. V těch dalších se pak čtenář dozví spoustu informací o parfémařství, aniž by autor zabíhal do přílišných technikálií, rostlinách, na kterých do značné míry závisí, jejich produkci, sklizni, zpracování a obchodování. A na pozadí toho všeho úvahy o udržitelnosti nejen parfémářského průmyslu a našem přístupu ke zdrojům.
Přesto je znát, že autor není spisovatel a i když především v poetických popisech přírody a jejich vůní je skvělý, forma je trochu roztříštěná a sdělení většinou stručné. Což možná bylo cílem, ale mě to trochu rušilo.
Každopádně je to kniha, která i v člověku, který považuje parfémy za zbytečnost zanechá dost námětů k přemýšlení a možná povede k lehkému přehodnocení jeho přesvědčení.

safarikmartina
11.01.2024 4 z 5

Pohled na země a obyvatele, kde se získávají vůně pro parfémařský průmysl. Dozvíte se jakým způsobem se získávají, co pro to lidé dělají a jak těžké to je. Popisy situací jsou zajímavé, i když někdy zdlouhavé a tak se chvílemi příběh táhne, ale v závěru je kniha zajímavá.


SilvieSisinka
03.01.2024 5 z 5

Vůně mají mnoho tajemství.Objevit je znamená vyrazit na cestu kolem světa.Vsude na svete roste něco jiného. Levandule, Růže,Bergamot,Jasmín, Skořice,Vanilka,Paculi,Vetiver,Tonkové boby,Kadidlo,Růžové dřevo,Santalové dřevo,Agarové dřevo a jiné.
V knize se dozvíte,jak dlouhá cesta je za zrozením parfémů.

Shui-Xian
24.06.2023 5 z 5

Barvitá, pestrá a voňavá mozaika příběhů. Pokud byste ale čekali přepych a exkluzivitu, sáhněte po jiné knize. Tahle je o tom, jak je svět parfémů omamný i krutý zároveň. Daň za to, že nosíme jedinečnou vůni, je mnohdy neúměrně vysoká: drancování přírody, vykořisťování zemědělců/pěstitelů, ilegální praktiky a podvody...
Přitom Dominique Roques píše i o příbězích, kdy dík neskutečnému úsilí vykvetly plantáže, které zachovávají tradiční metody, dávají lidem práci a férové ohodnocení, kdy jsou suroviny kvalitní a jejich sběr je v souladu s udržitelností. Jasně naznačuje cestu, po které by se mohl svět parfémů ubírat, aby jejich vznik byl založený na dostatku, poctivé práci a radosti z přírodní bohatosti.
Pokud máte jako já rádi kvalitní parfémy, tak knihu velmi doporučuji. Má moc z povrchní záliby udělat oduševnělé putování a tu lásku k esencím prohloubit: s vědomím, že pečlivý výběr se vyplácí.

MirrorIsis
30.09.2022 5 z 5

Vůněmi se zabývám hlouběji, pracuji s aromaterapií. Hodně zajímavé informace psané strhujícím stylem. Bezva kniha.

slesicka
28.08.2022 5 z 5

Tak krásná kniha! Úžasně napsaná, plná zajímavých informací nejen o složkách parfémů. Tohle byla pro mě lahůdka :)

Štítky knihy

vonné látky parfémy

Autorovy knížky

2022  90%Sběratel vůní

Kniha Sběratel vůní je v

Právě čtených1x
Přečtených19x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce46x
Chystám se číst37x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x