Saturnin

Saturnin https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68801/bmid_saturnin-SOs-68801.jpg 5 7465 1082

Slavná humoristická kniha, která pobavila již několik generací čtenářů. Na jejích stránkách se čtenáři dozví, co se stane, když věrný sluha Saturnin přestěhuje svého pána z pohodlného bytu na loď, kde se pak objeví teta Kateřina se synem Miloušem, a co se přihodí při rodinné dovolené u dědečka, jehož dům je díky povodni načas odříznut od civilizace. Všem nepříjemnostem, katastrofám a přetvářce tety Kateřiny naštěstí umí s jiskřivým vtipem čelit Saturnin. Jeho schopnosti jsou téměř geniální, jak o něm píše v jednom dopise dědeček: „V bláznivých nápadech toho chlapíka je kus poezie, jeho humor, fantazie a podivuhodné myšlenkové přemety dovedou udělat detektivku z jízdního řádu."... celý text

Přidat komentář

Leonora
09.04.2024 5 z 5

Nesouhlasím s datací zasazení románu do doby protektorátu. Podle historky s generálem Radeckým by v té době bylo dědečkovi tak sto patnáct.
Za druhé, úplně vidím, jak se klidně špacírují po jakémsi horském sedle, která má tahle republika všechny v pohraničí a tedy byly za protektorátu součástí Sudet...

AndrewTheJUA
26.03.2024 5 z 5

Po zpracováních filmovém a divadelním se mi konečně dostalo toho přičichnout i k původnímu knižnímu zpracování. Nutno podotnknout, že ani film, ani divadlo nedosahuje kvalit knihy. Kniha je psaná lehce, humorně a čte se jedna báseň. Když jsem se dostal na konec knihy, nevěřil jsem, jak rychle se mi to povedlo a že bylo hotovo za jedno dopoledne. To musí být pro knihu nejlepší recenzí, když ji člověk přečte "jedním tahem" aniž by se od ní odtrhnul. Knihu řadím do oblíbených a vřele ji doporučuji. Jsem zvědav na pokračování z pera p.Macka.


Hobo
17.03.2024 5 z 5

Na této knize jsem zrál. V mládí jsem poněkud nechápal její humor, docházel mi až časem. Dnes je pro mne bezesporu jedním z nejlepších.

Venda32
06.03.2024 5 z 5

Kdysi jsem viděl film. Takže po celou četbu jsem viděl Oldřicha Víznera. Od začátku knihy jsem se opravdu bavil, někdy jsem vybuchoval smíchy. Konec šel možná malinko dolů, ale závěrečná stránka vše vrátila do zaběhnutých pořádků:-)

Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Moje první zkušenost s audioknihou dopadla nad očekávání dobře. Potrhlý sluha Saturnin mě velmi bavil a nejednou jsem se při jeho počínání smál. Nicméně to ještě není nic proti tetě Kateřině, která mě přivedla k úsměvu snad v každé scéně, kde figurovala. Vůbec nevadilo, že jsem kdysi už viděl filmovou verzi. Jednak jsem spoustu vtipů už zapomněl a ty ostatní byly dobré i po několikáté. Nestalo se snad ani jednou, že situace nebo hláška, která je zamýšlena byla trapná, což je skutečné umění humoru.
Co mi bylo chvílemi nepříjemné byl patos, se kterým hlavní hrdina občas popisoval své city k Barboře. To mi připadalo chvílemi až přehnané, nicméně to nebylo tak časté, aby to kazilo celkový dojem.
Myslím, že můj zážitek z knihy byl vylepšen také přednesem, který se k tomuto humornému románu velmi hodil a jsem si jistý, že kdybych Saturnina četl jako text, tak na mě tak vtipně působit nebude.

Hani77
21.02.2024 5 z 5

Přečteno podruhé po 3 letech a opět velice pobavilo. Saturnin prostě nemá chybu a je ideální volbou, když člověk potřebuje odreagovat.

PetraBery
18.02.2024 4 z 5

Známá humoristická kniha o věrném sluhovi Saturninovi je zárukou na zvednutí nálady, když je potřeba. Kdo nečetl, neviděl nebo neslyšel by tuto chybu měl napravit.

Lukáš987
16.02.2024 5 z 5

Dejme tomu, že byste se dívali dalekohledem do studny a ten vám tam náhodně spadl... Chytrý a důmyslný Saturnin vám podá jiný se slovy " To se stává" .
Proč Šemík uháněl k Radotínu, zatímco Horymír uháněl k Neumětelům. Teta "plná přísloví" Kateřina a kluk pitomá Milouš, slečna Barbora, doktor Vlach a dědeček a ten styl humoru kterým vás Saturnin provází je bez chyby. Prvně viděn Xkrát film a teď tahle úžasná kniha... Proč jen jsem ji nepřečetl dřív... Protože Saturninova fantazie dokáže udělat detektivku i z jízdního řádu...

Monnyska
14.02.2024 4 z 5

Vždy jsem Saturnina jen míjela a moc se mi do něj nechtělo. Nakonec jsem si knihu ale opravdu užila a musím podotknout, že jsem ještě neviděla film, takže je druhý v pořadí...

1Cannis
02.02.2024 5 z 5

Přečtena několikrát, když mi chyběla energie. Asi jediná kniha u které jsem si mohl říci, že zfilmovaná neztratila nic ze svého kouzla. Poslechnuta i jako audiokniha.

elexmil
26.01.2024 5 z 5

Kdo nemá rád Saturnina je pro mne "nějakej divnej".

RMarkéta
26.01.2024 5 z 5

Saturnina mám především spojeného se skvělým Oldřichem Víznerem, ten mu vdechl život na televizních obrazovkách. Saturninova nepředvídatelnost mě pořád baví. Způsoboval řadu neuvěřitelných a humorných situací. Byl ve svém konání velmi chytrý a důmyslný. Rozhodně se s ním člověk nenudil a ani na to vlastně nebyl čas. Saturnin je sluha, který se stal pánem svého pána. Je to legenda.

leonessa
17.01.2024 5 z 5

Výborná, film se mi také líbil, ale kniha je kniha

Abukšákul
16.01.2024 5 z 5

Syn si ji vybral pro četbu ve škole. Vybral si ji hlavně z toho důvodu, že ji miluje a má ji asi 20x naposlouchanou jako audio. Tentokrát si ji přečetl i v psané podobě. Za něj nemůžu dát jinak než 5*. Doufám, že konečně začne s něčím jiným =D

Bustedka
10.01.2024 4 z 5

Saturnina bud milujete, nebo ne. Ve výzvě mi chyběla kniha, kterou budete znovu číst. To já většinou nedělám, tak jsem nakonec zvolila audioknihu v podání Oldřicha Víznera. Bylo to milé scény z filmu mi naskakovaly před očima. Jen si myslím, že tady bude film vždycky o drobátek lepší - teta Kateřina v podání Jany Synkové totiž nemá konkurenci.

AlexandraBane
09.01.2024 5 z 5

Úžasná kniha

Cassidy.L
26.12.2023 5 z 5

Saturnin kniha i film jsou moje srdcovka, ráda se vracím k obojímu a vždy se zasměji :)

lenikhor
18.12.2023 5 z 5

Četli jsme se synem jako "povinnou" četbu pro 6. ročník ZŠ. Zjistili jsme, že první vydání vyšlo už v roce 1942. Shodli jsme se, že se nám kniha (a samozřejmě i filmové zpracování) oběma líbí a je vtipná dokonce i pro jedenáctileté dítě.

Mánička178
04.12.2023 4 z 5

Tento román se řadí mezi legendy české literatury, ale možná je trochu škoda, že celou knihu se mi před očima odehrával ten slavný film :) Zajímalo by mě, jestli existují lidé, kteří to mají jinak :D Bylo by docela fajn představovat si hrdiny příběhu trochu jinak, po svém :)

milenaRQGh
23.11.2023 5 z 5

Když už mám jednou za uherský rok opravdu splín, vezmu si Saturnina a čtu a čtu, dokud ho nepřečtu. A splín je pryč. Je to moje srdcovka.