Satchmo

Satchmo https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140429/bmid_satchmo-74R-140429.jpg 5 14 5

Každým slovem čtivá kniha. Vtipná, místy i drsná, v každém případě kvalitní autobiografie pojednávající o životě jednoho z největších představitelů rané podoby jazzu. (Konče obdobím, kdy Luis Armstrong přichází hrát do Chicaga za Joe "Kingem" Oliverem) .

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Satchmo: My Life in New Orleans , 1954


více info...

Koka
Koka
03.07.2022 5 z 5

Životní a umělecké začátky pozdější světové hudební hvězdy jsou zajímavé, vykreslují proces vzniku a fungování "černých" kapel, vývoje jazzu. U podrobných popisů neworleanských pohřbů se mi opakovaně vybavila scéna z filmu Dvojí obvinění - jak ta smuteční kapela zvesela odchází ze hřbitova a s ní i tančící a radující se smuteční hosté.
Kniha je však rovněž výmluvným příspěvkem k poznání, jak to na americkém Jihu před cca 100 lety chodilo ve vztahu černých k bílým a naopak. Tato "dějová linka" by mohla zaujmout zejména čtenáře knihy Černobílý svět.
Doporučuji.

Kanylka
Kanylka
25.02.2022 4 z 5

Velmi čtivá autobiografie.


1amu
1amu
28.12.2019 5 z 5

(SPOILER) Ta útlá kniha má šťávu ! Louis Armstrong (*1901- +1971) se narodil v městě starého dobrého jazzu, v New Orleansu. V chudé rodině, rodiče se brzy rozešli a matka Mayann, aby uživila zbytek rodiny, měla pořádnou zabíračku. Malý Louis (tak mu říkali ještě v jeho 20-ti létech), později zvaný Dipper a posléze Satchmo-Velká huba, byl dítě ulice. Známé ulice Basin Street a Storyville, plné děvek, pasáků, opilců a dalšího "výkvětu" města - to byla jeho škola. V 9-ti létech ukradl bouchačku, samozřejmě s náboji. Plný nadšení začal střílet, i když pouze do vzduchu. Měl smůlu, že to viděl poblíž policajt . Rychlý postup byl zde samozřejmostí. Louis šel do polepšovny. Je zajímavé, že to byla jeho životní klika, protože již ve svých 13-ti létech se naučil foukat perfektně na kornet a stal se hvězdou dixie kapely z polepšovny. "Jen se podívejte na toho mrňavýho zkurvysyna, jak fouká na tu svou křepeličku" , pořvávali řádně napití, možná v civilu řádní občané.
A Louis vyšel v 15-ti z pasťáku. Nejdříve pracoval se svým otcem, který ho odtud dostal, při rozvozu uhlí, ale stýskalo se mu po matce, ke které se vrátil. Mimo rozvoz uhlí se živil hraním na pohřbech. Je zajímavé, jak to při nich v Louisiáně chodí. Cestou ke hřbitovu se hrají pochody, čím blíže ke krchovu, tím více se zrychluje. Když se spustí rakev s nebožtíkem 6 stop "do díry", bubeník zavirbluje a kapela spustí ragtimový pochod, při kterém se musí swingovat. Srovnejte to s našimi pohřby ! New Orleans - to je jiná káva !
Povídání je o začátcích kariéry L.A., ale děsně mě to bavilo.Další strmá kariéra později fenomenálního trumpetisty s nádherným chraplákem, třeba když zpíval Blueberry Hill, nebo s Ellou Fitzgerald Summertime a plno dalších - viz Louis Armstrong - napsal Oliver Stephane.
Tato kniha se čte sama .

nelcisko
nelcisko
10.02.2015 5 z 5

Louise Armstronga jsem měla ráda díky jeho hudbě a nepochybovala jsem o jeho dobrém charismatu. A když jsem objevila tuto knihu, neváhala jsem si ji přečíst. Dalo by se to pojmout jako krátký vlastní životopis, tedy autobiografie. A musím uznat, že to bylo zajímavé, napínavé a především udivující. Knihla mě nadchla a ani jednou jsem se u ní nenudila. Taky jsem moc ráda, že jsem Lousie poznala konečně "osobně". Doporučuji každému, kdo chce Lousie poznat nejen jako výborného kornetistu, ale také jako člověka.

aktijnov
aktijnov
26.07.2014 5 z 5

Krásná kniha - přečtená jedním dechem.

Štítky knihy

jazz hudebníci, muzikanti autobiografie

Autorovy knížky

Louis Armstrong
americká, 1901 - 1971
1968  91%Satchmo

Kniha Satchmo je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst12x
Chci si koupit1x