Plavba do Sarantia

Plavba do Sarantia https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47082/mid_plavba-do-sarantia-5u9-47082.jpg 4 16 3

Sarantská kronika série

1. díl >

1. kniha série Sarantská kronika. Mozaikář Crispin, který žije v pozdně antickém Rhodiu, kolébce vyspělé civilizace, nyní sužované úpadkem, vládou barbarských Antajů, rozpory a morem, se vydává na pozvání císaře Valeria II. na svou plavbu do Sarantia, vysněného středu světa, oplývajícího bohatstvím, nádherou a požehnáním slunečního boha Jada. Plavbou do Sarantia nazývají lidé po celé říši cestu člověka za slávou a bohatstvím, za svým vysněným ideálem... Ze vzájemně propletených příběhů několika postav, které se čtou jedním dechem, se postupně skládá jako Crispinova mozaika ucelený obraz každodenního života jak obyčejných lidí, jejichž radostmi jsou závody na hipodromu, lázně nebo flirt v císařském hostinci, tak příslušníků císařského dvora, jejichž život má podobu slalomu v nevyzpytatelném bludišti intrik. 1. vydání. -- zdroj: legie.info --... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Sailing to Sarantium , 1998


více info...

Přidat komentář

Claudius
24.06.2021 4 z 5

Velmi zvláštní příběh. Přiznám se, že jsem do toho šel nevěda, že to je alternativní historie, resp. historická fantasy, a ne historický román. Až když jsem se díval, kde že je to Sarantium, když jsem o něm nikdy neslyšel, zjistil jsem, že není a nikdy nebylo.
Úvod jakoby ani nesouvisel se zbytkem příběhu. S hlavním hrdinou se potkáme tak nějak mimoděk a chvíli trvá, než čtenáři dojde, že je tato postava důležitá. Fantasy a magií je to říznuto jen lehce, naopak velmi je zapojena politika, dvorské intriky a, řekněme, diplomacie. Císař a jeho žena jsou mimořádně zajímavé postavy. Druhý díl si přečtu.

petr_
11.05.2020 4 z 5

Vlastně se jedná o fantasy, ale s alternativním prostředím z období byzantské říše, kde je uznáván kult jediného boha, ale není to křesťanství. V knize jsou velmi zajímavé postavy, ať už se jedná o samotného mozaikáře, nebo důstojníka, císaře, alchymisty či další. O všech těchto postavách by bylo možno napsat samostatný román. Velmi pěkně jsou také popisovány ženy, jako je například Crispinova královna, císařovna a stratégova manželka, všechny jsou žensky přitažlivé, chytré cílevědomé.
Velmi pěkným se mi zdá epizoda, kdy si Crispin má vybrat jednoho mechanického ptáčka jako společníka na cestu.

Příběh se moc hezky čte a už se těším na další díl.


špulo
23.12.2018 5 z 5

Ťažko sa k tejto knihe vyjadruje. Obe, tu uvedené, recenzie ju vystihli veľmi pekne. Takže si ich prečítajte a sami zvážte, či sa do skladania tejto mozaiky pustíte. Ja som do toho kedysi šiel a stálo to za to. Aj keď kniha občas premasírovala moju trpezlivosť ;)))

Autorovy další knížky

Guy Gavriel Kay
kanadská, 1954
2009  79%Letní strom
2012  93%Pod nebesy
2019  78%Poslední záblesk slunce
1999  79%Tigana
2011  84%Nejtemnější cesta

Kniha Plavba do Sarantia je v

Přečtených20x
Doporučených2x
Knihotéce26x
Chystám se číst15x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x