Geiger

Geiger https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475865/bmid_geiger-Gu9-475865.jpg 3 41 17

Sara Nowaková série

1. díl

JEDEN KÓD, JEDNA UTAJENÁ MINULOST A JEDNO OSUDOVÉ PROPOJENÍ Zrovna stála a mávala vnoučatům na rozloučenou, když začal zvonit telefon na pevné lince. Ze sluchátka zaznělo jen jedno slovo, „Geiger“. Desítky let žila v obavách, že se to jednou stane a celý svět se s ní v tu chvíli zatočil. Věděla, co to znamená, vytáhla ukrytou zbraň, nasadila na ni tlumič a potichu se zezadu připlížila ke svému muži. Potom stiskla spoušť. Vražda v Brommě není případ pro policistku Saru Nowakovou. Jenže její kolegyně ví, že se Sara s postiženými znala, že u nich vyrostla, a proto ji potřebuje. Sara poruší služební předpisy a zapojí se do vyšetřování, temná minulost ji pohltí a vrhne do osudového plánu, jenž čekal celou věčnost na své uskutečnění. Kniha Geiger je mimořádný román. Sen každého milovníka napětí a velkolepý debut Gustafa Skördemana.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Geiger , 2020


více info...

Přidat komentář

IvčaB2
28.08.2023 2 z 5

Asi jako ostatní jsem čekala po prvních stránkách něco víc. Začátek mě navnadil, politika zpočátku vcelku zapadala do kontextu příběhu, ke konci to už ale za mne bylo moc psané politiky. Propletenec pěkný , zvraty nechyběly.

anajkah
08.04.2023 1 z 5

Začátek slibný, později spousta politiky, odkazů na období studené války. Knihu jsem nakonec dočetla, ale potrápila jsem se s ní.....


Madelisi
19.02.2023 3 z 5

S každou další kapitolou se člověk dozvěděl informace, které dosavadní stav znalostí převrátily naruby. Tudíž boj špionů, pohrobků studené války, v současném Švédsku je napínavý. Vůbec nevadí, že se jedná o dokonalý guláš s ingrediencemi NDR, SSSR, švédské politické strany, současné Rusko.
Nevadí mi, že není na první pohled zřejmé, jaké strany jsou ve hře a kdo je kdo. To dotváří situaci.

Vadilo mi polopatické vysvětlování toho, co byla NDR. A hlavně moc rychlý konec. Chybělo mi něco na způsob epilogu. A autorská poznámka, na základě čeho se sestává jeho fabulace, by také nebyla na škodu.

WaN635
16.02.2023 2 z 5

Bohužel opět se ukázalo, že já a severští autoři si nerozumíme. Přitom hlavní myšlenka byla dobrá, ovšem to provedení, no já nevím, nesedlo mi to.
Za mě tam bylo přespříliš politikaření, no a pak přišel konec a já věděla, tímto pro mě tato série skončila.

Lucek
10.02.2023 3 z 5

Tak teď vážně nevím, jak knihu hodnotit.
Námět super, zvraty super, i ty politické pasáže mě bavily.
Dala bych 5 hvězd, ale prostě nemůžu. To finále, to superakční finále, z toho všeho udělalo frašku a celý příběh degradovalo.

alsae
02.02.2023 1 z 5

Kniha měla potenciál, ale pak to vyšlo tak do ztracena. Postavy byly taky dost nezajímavé.

jana277
22.12.2022 3 z 5

Námet zaujímavý, ale spisovateľ ho až tak dobre nechytil.

Julinka679
18.11.2022 2 z 5

Achjo, já tu politiku v knihách prostě nemusím a Geiger není výjimkou...
Tohle téma pro mě není to pravé ořechové a i když jsem věděla, že to v knize bude, chtěla jsem tomu dát šanci. Bohužel to nevyšlo a další díl z této série si už určitě nepřečtu.
Za mě slabé 2*.

knihomolka_eli
21.09.2022 2 z 5

Agneta sa lúči so svojimi dcérami a vnúčatami, keď jej zazvoní telefón. Ozve sa z neho len ,,Geiger". Agneta si ide po zbraň a zabije svojho manžela.
Policajtka Sara sa pozná s touto rodinou a hoci prípad nie je jej, venuje mu všetok svoj voľný čas a pomáha svojej kolegyni Anne, pri vyšetrovaní tejto nejasnej vraždy a ďalších starých tajomstiev.

Nuž, čo k tejto knihe povedať. Na začiatku ma bavila, vyzeralo to veľmi sľubne a potom sa to nejako ,,pokazilo".

Sara mi bola sympatická, jej patálie s pubertálnymi a čerstvo dospelými deťmi boli vykreslené úplne reálne a aj jej obavy o ne v tejto dobe. Tiež bola veľmi inteligentná a zapálená pre svoju prácu a spravodlivosť, aj keď práve preto niekoľkokrát porušila predpisy.

Sara natrafí na veľmi dobrú stopu a jej súkromné pátranie ide správnym smerom. No a vtedy prišlo veľa politiky, veľa informácii, čo ma až tak nezaujímalo. Bolo toho naozaj toľko, že ma prešlo aj napätie zo samotného prípadu. To historicko-politické pozadie bolo okrem toho dosť nešťastne vykreslené a čitateľ sa v tom celom veľmi strácal.

Kniha ma v pár bodoch prekvapila. Jednoznačne ma prekvapilo, kto vlastne bol Stellan, čo alebo kto sa skrýva za pomenovaním Geiger, tiež ma prekvapili zistenia zo Sárinho súkromia, ktoré vysvetlia aj jej divné kamarátstvo z detstva s Agnetinými dcérami.

A čo ma totálne naštvalo - bol záver. Totiž autor sa asi rozhodol,že už stačilo z riadka na riadok. Nie je to ukončené poriadne. Veľa vecí ostalo nezodpovedaných nielen, čo sa týka prípadu, ale napr.aj Sarinho manžela, či info o situácii v práci.

Po ďalších knihách od autora nesiahnem. Táto ako sľubne začínala, tak mi nakoniec nesadla.

jirina4159
22.07.2022 5 z 5

Thriller kdy je politika smísená se sexuálním pozadím a pomstou jedné z hlavních postav. Tento žánr moc nevyhledávám a docela jsem se do toho nutila, ale tohle mě docela zaujalo. Není to ale asi čtení pro každého.

zdendula31
11.07.2022 2 z 5

Pro mě velké zklamání...začátek fantastický,dějové zvraty také,ale znechutilo mě sáhodlouhé politické rozepisování.

jahoda444
06.06.2022 3 z 5

Docela přemýšlím, jak tuto knihu ohodnotit..
Příběh se někdy hodně vlekl, ale zase to dokázaly omluvit zvraty, kterých bylo docela hodně a byly vážně velké.
U politických témat jsem se někdy ztrácela, protože dějepis nikdy nebyl mojí silnou stránkou, ale dalo se to přežít.
Konec knihy byl skvělý, ale svým způsobem i trošku nedodělaný...klidně bych přivítala alespoň o 10-15 stránek více a taky mě docela zamrzelo, že nám autor pomocí Ebby dal brouka do hlavy, proč Martin nebyl kvůli jeho oblíbené kytaře (kterou Sara rozbila), tak zničený? Měl důvod cítit se, jakože si to zasloužil??
V dalších dílech už pokračovat nebudu a nejsem si jistá, jestli bych knihu sama doporučila, ale jejího přečtení nelituji.

jarin58
25.05.2022 5 z 5

Tohle se mi moc líbilo,těším se na pokračování.

FejKýý
07.02.2022 3 z 5

Hned ze začátku se musím přiznat, že jsem ráda že knihu už mám za sebou.
Jako první chci vypíchnout osobní život hlavní postavy v knize. Toho tam nebylo málo a líbilo se mi, že o ní něco víme. Někdy za mě ale Sara dělala opravdu nesmyslné věci (například Nikki X).
Knihu bych celkově zkrátila klidně i o 100 stránek. Na mě to bylo moc dlouhé a taky tam na mě bylo moc politiky. Nikdy jsem nic takového nečetla, takže nelituji, že jsem to zkusila, ale v sérii pokračovat určitě nebudu i kdyby byl druhý díl o čemkoliv. Přestože mi Sara nijak nevadila ani jsem si k ní nenašla cestu, takže ani kvůli ní mě četba další knihy netáhne. Ale co mě na knize bavilo bylo to, že tam je fakt hodně zvratů, které jsem nečekala.
A jako poslední chci říct že přesto, že má kniha celkem 414 stran z konce jsem hodně zklamaná. Byl úplně useknutý a rychlý, víc říkat nebudu abych nespoilerovala. Ale samotný "Geiger" mě hodně překvapil.
A taky tam vlastně byla ještě jedna věc, ale ta zůstala otevřeně a to mi vadí protože mě hodně zajímala!

anysekhel
06.02.2022 3 z 5

Desítky let života Agnety a její rodiny změní jeden telefonát. Thriller, který je plný zvratů, kdy špion může být kdokoliv.
Ze všech postav mě docela mrzelo, že není lépe popsaná postava Martina.
Neoblomné hledání pravdy Sary, která s každým novým zjištěním kope hlouběji do minulosti a zjistí, že ta minulost je také její, mnohem výraznějším způsobem, než by si na začátku vůbec pomyslela.
Knížku jsem si koupila na základě náhodného výběru. A nebylo to vůbec zlé.
Vedlejším tématem jsou rodičovské vztahy, jak bychom jednali, kdyby nám v době dospívání rodiče řekli více? A nebo je lepší, že neřekli?
Jak se každý srovná s tím, když na sobě zpozoruje větší podobnost se svými rodiči..
Rozhodně zajímavě sepsáno.

jaroiva
23.01.2022 3 z 5

Zpočátku mě to dost bavilo. Pak začal nějaký ten product placement (Ikea nesmí chybět), který mi rozhodil koncentraci a s postupem dál a se zvýšením politických témat mě to postupně přestalo bavit, až mě to dočista umořilo. Na další díl se už asi nechystám.

Katania
13.01.2022 3 z 5

Tyhle špionážní thrillery moc nemusím, ale četlo se to hezky a Sara je mu opravdu sympatická. Asi risknu i další díl.

Autorovy knížky

Gustaf Skördeman
švédská, 1965
2021  57%Geiger

Kniha Geiger je v

Právě čtených2x
Přečtených63x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených2x
Knihotéce151x
Chystám se číst63x
Chci si koupit14x
dalších seznamech3x