Santiago: Mýtus daleké budoucnosti

Santiago: Mýtus daleké budoucnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174147/bmid_santiago-mytus-daleke-budoucnosti-i7p-174147.jpg 4 73 15

Santiago série

1. díl >

Říká se, že jeho otcem byla kometa a matkou kosmický vítr, že žongluje planetami, jako by to byla pouhá peříčka, a zápasí s černými dírami jen tak pro radost a lepší chuť k jídlu. Říká se, že jeho oči planou zářivěji než nova a že pouhým výkřikem dokáže srovnat se zemí horský masiv. Říkají mu Santiago. Dodnes oblíbený román známého a prestižními cenami ověnčeného amerického autora science fi ction Mika Resnicka neztratil ode dne svého vzniku pranic na své svěžesti a atraktivitě. Čtivá směs westernu a dobrodružných vědeckofantastických příběhů nás zavádí do předaleké budoucnosti na hranici lidmi osídleného vesmíru, kde se stále ještě prohánějí tajemní padouši a jim v patách kráčejí talentovaní lovci skalpů, kde jsou ženy nejen krásné, ale i smrtelně nebezpečné, a kde je zákon tvořen těmi, kdo umějí lépe a rychleji zabít druhé…... celý text

Romány Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Santiago: A Myth of the Far Future , 1986


více info...

Přidat komentář

witko
16.04.2023 4 z 5

Western zasazený do sci-fi hávu ve formě obydlených planet na okraji vesmíru mě hodně bavil. Úplně jsem v Cainovy viděl Clinta Eastwooda jak místo planet objíždí státy USA a hledá Santiága (Lee Van Clief) Škoda že nedopadl nápad s filmem.

R47
21.01.2023 3 z 5

Western, kterému sci-fi kulisu dodává jen pár slov. Rozhodně ne autorova představivost. Finále odhadnete sto stran před koncem. Knihu přečtete za pár dnů, ale až se v poslední kapitole budou rekapitulovat životy postav, polovinu z nich si už nebudete pamatovat. Při čtení jsem pořád víc myslel na komiksovou Ságu. Dějem dost podobná, ale nechybí ji ta fantazie ani hlubší přesah. Ale jinak dobrá žánrovka do vlaku, letadla, karantény.


Badger
05.05.2022 5 z 5

Dost mě zajímalo, o čem vlastně kniha je. Podle anotace na knihu se nic nedozvíte, naopak komentáře jsou tu vesměs supr. Knihu jsem si vzal sebou na kurz a četla se sama, prakticky si pomalu vyberete svého "hrdinu", který je tu každý skvěle popsán, že máte skvělou představu o povaze i vzhledu. Příběh se skvěle rozvíjel a zasvěcoval do hry.
U mého nového vydání navíc dokonalé kresby hlavních postav, což příběh doslova krásně dokresluje.

Ládja
28.01.2022 4 z 5

Milé překvapení, které si na nic nehraje. Western v podání sci-fi. Pistolníci, bandité a zapadlá část galaxie. Skvělý mix. Road movie po několika zajímavých planetách a mnoho zajímavých postav, které ne vždy vstupují do děje. Přikláním se níže k Metle, také vlastně nevím, proč hodnotím takto vysoko, ale bavilo to a na nic si Santiago nehraje, možná proto a možná pro pár vesmírných dolarů navíc...3,5*

Giskard44
19.08.2020 5 z 5

Dlhšie som váhal, či do tejto knižky ísť, aj som ju kúpil, potom som ju bez prečítania predal do antikvariátu...Napokon som ju kúpil znovu, za tri dni prečítal a vidím, že moju ruku pri jej opätovnej kúpe viedla šťastena...Santiago je pre mňa objav a skrytý poklad. Nádherná kniha.

kralika
14.01.2020 4 z 5

Brutálně přímočaný, trochu předvídatelný děj bez jakýchkoli kudrlinek, prost popisu a plný řečí. To vše s westernovým nádechem, plný (anti)hrdinů, od kterých tak nějak víte co čekat.
Je to ale po čertech zábavné!

vlkodlaq
06.10.2019 4 z 5

Takže, dojmy.. Jsem milovník sci-fi, technologií a fyzikálních paradoxů a můžu říct, že Santiago není sci-fi. Na velmi lehkém, sotva znatelném sci-fi pozadí se odehrává skoro až westernový příběh, vcelku poutavý, dobře čtivý se svižným spádem a rozumně vygradovaný, nicméně zápletka je předvídatelná, až jsem měl skoro uspokojivý pocit, že se děj vyvíjí víceméně tak, jak jsem předvídal. Jediné sci-fi prvky jsou tak cestování vesmírem (bez sebemenšího náznaku detailů) a laserové pistole, to je ze sci-fi opravdu vše. Přesto stojí za přečtení a doporučuji, zvláště pak těm čtenářům, kterým klasická sci-fi literatura moc nevoní.

LaCucaracha
14.05.2019 5 z 5

Tohle je tak trochu jiná sci-fi, ale mně se to líbilo. Během čtení mi pořád tanula na mysli atmosféra seriálu Firefly, protože i ten byl říznutý westernem. Na textu je poznat, že je staršího data, protože je poněkud komplikovanější, nejsou to krátké věty s jednoduchým sdělením, číst musíte opravdu poctivě, zkrátka je to opravdu literatura. Až na výjimky se tu mluví spisovně (děkuji!). Zároveň však není jazyk obalen banálními metaforami, klišé nebo hlubokými rádoby moudry. Svět budoucnosti je brán jako samozřejmost, není tu žádné vysvětlování, co se stalo se zemí a vesmírem, jaké je politické uspořádání, prostě se v tom světě budoucnosti pohybujeme a hotovo. Tak je to vlastně OK - když čtete knížku, která se odehrává v Římě, taky vám autor neshrnuje dějiny města a celé Itálie, potažmo Evropy, potažmo světa. Další zajímavá věc je, že v celé knížce není skoro žádný akční děj, všechno se odehraje víceméně během dialogů. Skoro celá knížka je psána přímou řečí. Někdo po někom pátrá, tak hledá stopu: s někým si promluví, ten ho pošle dál, tam zase s někým mluví a ten mu udá směr, a tak pořád, až se dostaneme k cíli. Že to zní nudně? Ale kdepak. A to díky tomu, že je to dobře napsané. V každé kapitole se představí nová postava (aby se pak v drtivé většině případů už znova neobjevila). Autor nás s ní prostřednictvím kosmického eposu seznámí a ona si pak povídá s některým z hrdinů a děj se pomalu posouvá dál, k další postavě. Vlastně je to svým způsobem sci-fi detektivka. Pak tu je trochu politiky, trochu morality, konec je ne zcela dobrý, ale ani ne zcela špatný. Je dobré číst pokud možno bez větších přestávek, protože občas je trochu náročné udržet pozornost, kdo je kdo.
No když to po sobě čtu, asi by mě to nenalákalo, ale ne, fakt je to dobrá knížka. Ale umím si představit, že čtenář akčních příběhů, který je zvyklý, že děj "odsejpá" a že jazyk je okořeněn vulgaritami a hovorovou češtinou, shledá Santiaga nezáživným a zdlouhavým. Mě však přišel nesmírně vhod a jsem ráda, že mě cena 99Kč (na Levné knihy spíš vyšší) neodradila.

Metla
17.03.2019 4 z 5

Román je označován za dobrodružnou space operu, ve skutečnosti však jde o western ve sci-fi hávu. Autor si nijak nekomplikoval život popisem technologií, prostředím různých planet nebo mimozemskými rasami, většinu práce ponechal na představivosti čtenáře. Jak už napovídá sám název knihy, Santiago je prakticky mýtická postava, nepolapitelný psanec, kterého touží odhalit/odkrouhnout spousta osob z tisíců světů - pro mnohamiliónovou odměnu, pro slávu, bohatství nebo prostě proto, aby dokázali něco velkého, zapsali se do dějin, i pro čistě soukromé uspokojení. A právě těmto pronásledovatelům je věnována značná část děje: seznámíme se s lovcem skalpů Sebastianem "Pěvcem" Cainem, ambiciózní novinářkou Virtue MacKenziovou, s hamižným Bodrým Překupníkem, nelítostným zabijákem Andělem a s mnoha dalšími lidskými i pár nelidskými postavami. Jejich psychologie ovšem nejde nijak na dřeň, jsou to značně šablonovité charaktery - byť ne právě černobílé.
Příběh samotný si nehraje na vysokou literaturu, je poměrně přímočarý, s důrazem na dialogy. Ano, ze všeho nejvíce si hrdinové knihy povídají; rozhovory jsou srozumitelné, čtivé, žádná hlubokomyslná filozofie ani bezvýznamné plácání. Občas je žvanění až zbytečně moc, přesto jsem nezívala nudou.
Navzdory předpokladům nečekejte akci - několik mrtvol se v průběhu děje vyvrbí, jejich skon je však podán překvapivě stručně, často v jediné větě (a to i v případě, kdy zaklepe bačkorami postava důležitá).
Těžko se mi vysvětluje, proč vlastně román hodnotím tak vysoko, když postrádá spoustu důležitých ingrediencí, je naivní, v detailech nepropracovaný, s pointou dnes již kapku vyčichlou... Vůbec bych se nedivila, kdyby "Santiaga" jiní čtenáři šoupli do podprůměru, ale mně tahle starosvětsky prostá četba tak nějak sedla, přesunula mě časem zpátky do let, kdy většina knih a filmů představovala úplně nové, dosud nepoznané zážitky. 75%
P.S.: Obávala jsem se překladu - zbytečně, jméno Pavla Medka už v divokých devadesátých zaručovalo kvalitu. Obava z nedbalých redakčních prací bohužel lichá nebyla.

MaxQ
04.05.2017 4 z 5

Klasická space opera z prostředí lovců skalpů, kde se to kupodivu ani moc nehemží mrtvými a netečou galony krve. Má takové sci-fi rád - co svět, to jiná kultura, prostředí, ale stejně zaplivané bary a hospody. Děj se sice trošku vleče a konec není žádný majstrštyk, ale nevadí.

Nahnilaruka
30.01.2016 4 z 5

Resnicka mám rád, píše opravdu dobré sci-fi a to já můžu. Kniha je zajímavě pojatá a vypráví hledání Santiaga z pohledu několika lidí. Děj se sice občas vleče a asi v půlce knihy vám dojde, jak vlastně všechno tohle skončí, což je asi největší mínus téhle knihy. Autor si mohl vymyslet něco trošku zajímavějšího... Ale to je asi největší Resnickův nešvar, protože jeho knihy mívají vždycky odfláknutý nebo pokažený konec.

Jinak postavy jsou skvěle prokresleny, děj se odehrává v rozmanitých místech v různých podmínkách a do příběhu vstupuje spousta rozličných postav, takže je na co se těšit. Příjemně taky čtení osvěží krátké verše od básníka Černého Orfea. 75%

furunkl
16.08.2015 5 z 5

Ve své jednoduchosti geniálně dokonalý sci-fi spaghetti western. Příběh o časech, kdy ženy byly osudové a muži byli opravdoví muži. Nebo teprve budou?

lennyd
18.01.2013 4 z 5

Santiago, jedna z mých nejoblíbenějších sci-fi, kterou jsem četl snad stokrát. Kniha, který svým nevšedním způsobem vyprávění, krátkými kapitolami, hodně zajímavými postavami (včetně výborně vymyšlených jmen - Sargasová Růže, Altair z Altairu, Bodrý překupník, Lamželezo Bates či Chudák Yorick) a ke každé z nich úryvek z velkého Orfeova opusu, dokáže člověka vtáhnout do děje a nepustit. Po přečtení této knihy vždycky přemýšlím, jestli bude v budoucnu někdy lidská rasa takto rozšířená (i za cenu kterou to přinese), nebo to zůstane jen v myslích sci-fi autorů jako je Resnick, Garren či Herbert Scheer...

HTO
21.07.2012 5 z 5

Jeden z nejlepších příkladů opravdu zábavné knihy, který znám. Je vidět, že Resnick se učil psát na space operách, ale tím, že tato je moderní, je radost ji číst. Nedělá si hlavu s vědou, která pohání lodě, se sociologií odlišných kultur, ale prostě píše dobrodružnou knížku, která by před sto lety mohla být kovbojkou. Vysoce doporučeno: přenese vás do jiného světa, jehož atmosféra a bohatství detailů, nápadů a postav ve vás zůstane pro všechny další chvíle, kdy se budete chtít cítit vědeckofantasticky.

Skvělý překlad Pavla Medka, ale redakční práce odbytá, což u Winstonů nebývalo zvykem: opravdu hodně překlepů. – Často se autorům doporučuje, aby pořád neuvozovali přímou řeč slovem „řekl". To Resnickovi, který píše s náramným gustem (jistě i proto je to tak báječná knížka) nikdo říkat nemusí. Vypisuji ze tří stránek dialogu: oslovila ho, konstatoval, upozornil ji, vysvětlovala, ujišťoval ji, odpověděl, přikývla, zavrtěl hlavou, oznámila, přikývl, uvítala ho, ujistila ho, opravil ji, přesvědčovala ho, přikývl bezvýrazně, připustila zamyšleně, namítl, odpověděla s úsměvem, vysvětlovala, kontrovala, zeptal se, opáčila, – a konečně: řekl (hurá!).

Přečetl jsem teď Santiaga znovu, zase na jeden zátah, a i po devatenácti letech si pamatuju úvodní čtyřverší: „Giles Sans Pitié už viděl mnoho hvězd, / má oči jestřába a ocelovou pěst. / Vypije galon na jediný hlt / a na všech cestách provází ho smrt." – – Hoho!

Tazz1
24.08.2011 4 z 5

Příjemná space opera, která se však nemusí každému dobře číst.

Kniha Santiago: Mýtus daleké budoucnosti je v

Právě čtených1x
Přečtených91x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených6x
Knihotéce81x
Chystám se číst16x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x