Šinjú

Šinjú https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13097/bmid_sinju-74n-13097.jpg 4 131 31

Sano Ičiró série

1. díl >

Téměř detektivní příběh zdánlivé sebevraždy dvou milenců se odehrává ve středověkém Edu koncem 17. století. Mladý úředník se proti vůli nadřízených snaží odhalit, co se ve skutečnosti skrývá za rituální sebevraždou společensky nerovného páru. Kromě zajímavé zápletky poskytuje kniha čtenáři možnost seznámit se se životem středověkého Japonska v tehdejší metropoli, jejích palácích, chudinských čtvrtích i pověstné Jošivaře. Autorka sugestivně líčí drastické poměry panující v tehdejších věznicích a mučírnách i eleganci života šlechticů a samurajů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Shinju , 1994


více info...

Přidat komentář

Babo
25.11.2023 3 z 5

Začátek knihy se mi líbil moc. Říkala jsem si,že víc než detektivka je to kniha,ve které se seznámím s reáliemi ,postupně mě ale nadšení opouštělo a nakonec pochybuju, že bych pokračovala v této sérii.

rafan65
18.06.2023 5 z 5

Moc pěkné čtení které mě opravdu hodně bavilo. Měl jsem docela obavy že se nebudu v té spoustě jmen orientovat ale opak je pravdou. Po přečtení pár stránek jsem vklouzl do příběhu bez sebemenších problémů. Chvílemi je příběh docela krutý a drsný život té doby je až děsivý. Děj knihy je hodně napínavý a čtivý. Určitě budu v této série pokračovat.


Marcik7
09.06.2023 5 z 5

Jde vlastně o první ze všech knih s vyšetřovatelem Sanem Iširó - konečně jsem se dozvěděla, jak se k této funkci dostal. Bylo to zajímavé, vzrušující a také velmi kruté, tahle doba za vlády šóguna. Naprostá oddanost jeho samurajů je obdivuhodná. Čtenář se také dozví hodně zajímavostí o Japonsku a jeho obyvatelích z tohoto období.

alibaba72
21.04.2023 5 z 5

Velmi zajímavé a neotřelé čtení, asi si postupně přečtu celou sérii :-)

Čmeláček
30.12.2022 4 z 5

Rozhodl jsem se zkusit nějakou novou řadu detektivek a zatím nevím, jak mám hodnotit. Japonsko je dobrá volba a tento první případ s vyšetřovatelem Sano Ičiró docela ušel. Řekl bych teda, že zatím docela okay :))).

boxas
10.09.2022 4 z 5

Dobrý začátek série knih z prostředí, o kterém toho moc nevím.
Napínavé a zároveň plné informací o životě ve středověkém Japonsku.

dasa8349
17.07.2022 4 z 5

Celkem slušná detektivka.

Ramiel
22.08.2021 3 z 5

Zápletka dobrá, vyobrazení japonské společnosti velmi dobré, jen to samotné vyšetřování založené na "náhodné potulce" a doufání hlavního hrdiny, že na něco narazí, sráží zážitek a hodnocení knihy o hodně dolů.

m_martina
28.05.2021 4 z 5

Začala jsem teď číst knihy se Sano Ičiró. Mám všechny půjčené z knihovny, tak se je budu snažit přečíst co nejrychleji. Tato první se mi docela líbila, jsem zvědavá na další.

wooloong
12.04.2021 4 z 5

Exotické prostředí středověkého Japonska, barvité vylíčení prostředí, atmosféry, odlišné mentality vzdálené v prostoru i čase. Brala bych v knize i nějaké ty dobové obrázky, ne všechny reálie jsem si dokázala dle popisů představit. Detektivní zápletka byla trochu slabší, na konci žádné velké překvapení. Dost mě překvapila téměř moderní pitevna s osvíceným "koronerem" v zanedbané chatrči. Hrdina si nezadal s ostatními současnými detektivy z hlediska odolnosti a nerozbitnosti. Soudce Ti to není, ale pro začátek série dobré. Uvidíme, jak si Sano Ičiró povede v dalším díle.

kralikovo
11.05.2020

Tedy četl jsem na doporučení, ale prostě jsem to nedočetl, skončil jsem 50 stran před cílem, což jsem u detektivky docela zvláštní, ale už jsem nechtěl dál plýtvat mým časem. Jak tady někdo napsal, postava šustí papírem, plastické postavy vypadají jinak...

Zároveň celkově je kniha řemeslně špatně napsaná, což může být i překladem, ale opakují se slova, věty, autorka pořád všechno doříkává, co si kdo myslí, co z aktuálního dění vyplývá, i když si to čtenář už dávno domyslel.. Paradoxně tím nepřispívá k prohloubení postav, ale naopak to celkově působí tak nějak amatérsky a postavy jsou o to víc "papírové"... Na další díly nemám odvahu, život je krátký, na takovéhle plýtvání časem...

2-3 hvězdy..

Janadvorackova
05.05.2020 3 z 5

Kdyby to pan Jiří Kubeš nenačetl tak příšerně, jak se mu to "povedlo," určitě bych si příběh užila víc.
Další díly čte bohužel ten samý pán.

Mám ráda historické věci. Baví mě číst příběhy z orientu. A ještě k tomu detektivní, zajímavé, čtivé, tajemné, trochu romantické a mírně nechutné :).

jaroiva
05.12.2019 4 z 5

Začátek mě moc nechytil, ale člověk musí přeskousnout nějaký ten úvod, aby se dostal do úplně jiné kultury a doby...
Ale od půlky jsem se už od příběhu nemohla odtrhnout. Bylo to podle mě dost napínavé, a na dva dny jsem tak byla dočista mimo realitu, což jsem zrovinka potřebovala.
Určitě budu pokračovat brzy s dalším dílem.

Anjin
28.06.2019 3 z 5

Upřímně řečeno, první polovina byla dosti slabá. V podstatě neznámý hrdina se potuluje po místech a svědcích sem a tam, a je při tom veden pouze svým instinkty a touhou po pravdě. Člověka to vtahuje jen pomalu, ale teď po přečtení zpětně oceňuji, že i tímto trochu táhlým způsobem se můžeme hrdinovi dostat pod kůži. Dalším záporech je nepochybně to, že, jak už jsem zmiňoval, hrdina je poněkud neumělí a jeho pátrání tomu odpovídá. A co víc, samotný postup příběhu nám vlastně znemožňuje snažit se domýšlet, všímat si detailů, které snad Sanovi unikli, prostě pátrat, kdo je vrah. Několikrát se tak děj posune stylem Deus ex machina, kdy hlavní postavě dojde něco naprosto neočekávaně, na základě toho, co ví sice Sanovi, ale nikoli čtenář. Detektivní linka tedy poněkud pokulhává, uvidíme, jestli se to zlepší. Ovšem pokud to budeme brát jako historický román, lze si to užít, zejména zhruba od půlky, kdy to začíná dostávat spád. Autorce se celkem dobře podařilo vystihnout dobové a místní reálie a myšlenkové vzorce, ovšem v lehce "europeizované" a oslabené formě, která je pro běžného čtenáře přijatelnější, než táhlé a poněkud emocí prosté japonské tradiční vyprávění postupy (viz Joshikawa).

mosem
08.12.2018 4 z 5

I když většina čtenářů ve svých komentářích uvádí, že tento první díl série je oslovil méně než další, u mne tomu bylo naopak. Nejprve se mně dostal do ruky Bundori, a teprve pod jeho vlivem následoval Šinjú. Možná trošku s rozpaky, co očekávat...jestli nepřijde zklamání, které jsem jako možnost cítil právě z jiných příspěvků. Ale nikoliv....tento první díl mně upoutal ještě mnohem víc. Napětí, provázené popisem reálií i společenských konvencí té doby. Přehnané dodržování etikety, zásad bušidó, i striktní pravidla pro všechny a pro všechny. Některé scény sice působily lehce přehnaně, ale .... ve které detektivce, tím víc historické tohle ve větší či menší míře nenajdeme.

Finn69
17.11.2018 2 z 5

No, za pokus to stálo a číst se to taky dalo. Další díly už ale číst nebudu.
Je tu vidět snaha o vykreslení doby a prostředí středověkého Japonska, místy se to docela daří. Ale to je tak všechno, příběh za moc nestojí, hlavní hrdina je jako vystřižený z papíru a další postavy vás taky moc za srdce nevezmou.
Takový Robert van Gulik a jeho soudce Ti jsou o tři patra výš.

Ladys
24.08.2018 3 z 5

Chtěl jsem něco o feudálním Japonsku a tak jsem sáhl po Šinjú. Dobrá volba.
Vyšetřování vraždy v době absolutní poslušnosti k nadřízeným a nadřazeným, tehdy přirozené kastování lidí, politika, intriky, další vraždy, pomalá atmosféra čajových obřadů, tradiční divadlo a vůbec slušně vykreslená atmosféra tehdejšího Japonska.
To jsou klady, díky kterým stálo za to po knize sáhnout.
A určitě si přečtu i další díly.

kaja77
21.06.2018 4 z 5

Četla jsem to na dvě etapy.prvni etapa mně bavila trochu, nedokázala jsem se pro příběh nadchnout, nepřesvědčily mně ani japonské reálie. Pak jsem měla cca měsíc pauzu a nechala to uležet....a ejhle.druha polovina byla fajn. Dobrodružná, výpravná... něco úplně jiného než z počátku. určitě se pustím do dalších dílů

Květ
06.12.2017 4 z 5

Tento detektivní román nás zavede do středověkého Japonska, roku 1689, kdy Tokio ještě nebylo Tokiem, ale Edem a odhaluje nejenom vyšetřování vraždy, ale poodhalí i roušku životů lidí a přísnou hierarchii té doby. Hlavní postavou je samuraj Sano Iširó, čerstvě jmenovaný "jóriko," který má za úkol vyšetřit rituální sebevraždu dvou milenců tzv. šinjú. Co mu chybí na zkušenostech vyváží odhodláním a smyslem pro čest. Čtivá knížka, místy krutá, poznáme lesk panovníkova paláce i bídu chudinských chatrčí, divadlo i luxusní nevěstinec a drastické poměry ve věznicích, mučírnách a soudních síním v době, kdy lidský život neměl žádnou hodnotu.

Tomas@S
23.11.2017 2 z 5

Dalsi autor(ka) z meho seznamu vyznamnych autoru detektivek zastupujicich jejich ruzne pod-zanry. Tentokrat na tema detektivni pribeh z prostredi stredovekeho Japonska. V knihovne jsem vybral prvni dil, rikal jsem si, aspon budu vedet jak to zacalo (hlavni postava se vyskytuje jeste v nekolika autorcinych romanech). A to byla mozna trochu chyba, bylo to hodne nevyrovnane dilo. Z pohledu historickeho je to velmi presvedcive, realie jsou tak detailni az jsem si rikal, jak to muze v soucasne dobe vubec nekdo vedet jak to tenkrat bylo (jestli to neni jenom fabulace). Na druhou stranu chovani postav bylo chvilemi az smesne naivni, dejove zvraty a nahody vice nez podivne a dramaticke situace tezko uveritelne. Vyslovene jsem se musel nutit to docist a do dalsiho dilu se mi ani moc nechce, i kdyz snad tam autorka odvelala trochu lepsi praci.