Róninova milenka

Róninova milenka https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/158519/bmid_roninova-milenka-F45-158519.jpg 4 39 13

Sano Ičiró série

< 15. díl >

Šógunův vyšetřovatel Sano Ičiró musí rozluštit záhadu, která mu může vynést trest horší nežli smrt Jednoho večera vtrhne do opevněného sídla šógunova mistra obřadů čtyřicet sedm mstitelů. Starý muž, hrůzou se krčící v koutě, proti nim nemá šanci. Samurajský meč mu utne hlavu. Vražda, jaká nemá obdoby, rozdělí celé město na dva tábory. Jsou tito róninové, samurajové bez pána, bezectní zločinci, nebo naopak hrdinové krvavě mstící staré křivdy? Tím, kdo má do věci vnést jasno, je nejvyšší vyšetřovatel Sano Ičiró. Na povrch ale vyplouvají ohavná tajemství. Proč si výpovědi obviněných tak protiřečí? A kdo se pokusil zavraždit předsedu soudu? Na Sanovi pak zůstává, aby podle šógunova rozkazu našel cestu bludištěm zmatků a intrik, zatímco jeho vlastní život i osud jeho rodiny visí na vlásku.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Ronin , 2011


více info...

Přidat komentář

Marcik7
04.10.2021 5 z 5

Pochopit zvyklosti a zákony panující v Japonsku na začátku 18.století není právě jednoduché. V této knize je hlavním tématem zákon "bušidó" zavazující samuraje k věrnosti svému pánovi až za hrob, a to doslova...Sanovi se opět podaří vyřešit těžký úkol v situaci kdy jemu i celé jeho rodině hrozí velmi neblahý osud.

m_martina
06.07.2021 5 z 5

Tak tenhle případ se mi moc líbil. Měl zajímavý námět a kniha se dobře četla.


Vestička
24.10.2020 4 z 5

Už už jsem si myslela, že se taky stanu stoupencem komořího Janagisawy, když je Sano takový suchar. Ale nestanu. Čtu to napřeskáčku, ale to je Jedno, protože ono se nic nemĕní. A soutěž o nejvĕtšího srá.. vždy vyhraje Šógun. Myslím, že kdyby se Sano a Janagisawa chytli za ruce a šli okopávat rýžu, bylo by jim mnohem lip.

Carmen13
05.07.2018 5 z 5

Opět mi bylo upřímně líto komořího Janagisawy.

Tatsume
25.04.2018 3 z 5

Ani po několikadenním rozjímání o "jádru pudla", se pořád nemohu rozhodnout, zda se mi kniha líbila, nebo ne...

85098211
17.07.2017 5 z 5

Opět jeden z hodně zajímavých Sanových případů. Tentokrát založený na skutečné události. O to víc mne kniha zaujala a upoutala. Rozuzlení bylo tak trochu nečekané (neznala jsem legendu o 47 róninech), ale na druhé straně ze samurajského pohledu logické a asi i jediné možné. Za sebe jsem měla radost ze Sanova - i když malého - vítězství nad Janagisawou. Přestože se obávám, že nebude mít dlouhého trvání...

Kerberos
26.06.2017 4 z 5

Sana mám ráda,jen mě překvapuje jak musí pořád bojovat o život,postavení.

kuruteku
15.01.2017 5 z 5

Škoda, že v e-knihách nevyšlo vše a že člověk nečte řadu chronologicky. Na druhou stranu po Samurajově ženě se dozvím, jak zemřel Jorimoto a proč Jagisawa jde Sanovi "po krku". Intriky jak u nás v politice. Ta mystika mne trochu mate. Ale čte se to dobře.

Ewik
27.01.2016 5 z 5

Velmi sugestivně sestavená detektivka. Knihy o Japonsku přímo hltám a ani tato kniha nebyla vyjímkou. Příběh mě pohltil a nepustil až do samého konce. Ze začátku to vypadalo, že kniha bude vystavena na rozhodnutí, zda róniny odsoudit nebo osvobodit, ale opak byl pravdou. Objevují se další a další skutečnosti a křivdy, které se zamotávají, vyšetřovatelé tápou, ale stejně do sebe všechno zapadne.

Určitě se pustím do dalších dílú, ale tentokrát to vezmu pěkně od záčátku. Začala jsem tímto dílem, protože o 47 róninech jsem už lecos četla a zajímal mě další náhled.

jaja1989
17.04.2015 2 z 5

Tak takový konec bych nečekala.

elizabeth_ba
27.02.2015 5 z 5

Zajímavé zpracování známé události - smrti Kiry Jošinaky - jako pomsty 47 bývalých samurajů pána Asady, které autorka podává jako srovnání výchovy, vztahů a citů mezi otci a syny (Sano a Masahiro, Janagisawa a Joritomo, Ojši a Čikara,...), do nichž (dosti neblaze) zasáhnou Hiratovi noví známí a někdejší Ozunovi žáci. A tentokrát to zase bude mít ještě neblažejší důsledky pro Janagisawu než mělo vyústění předchozí knihy pro Sana. Masahiro se zde poprvé zamiluje a začíná sloužit šógunovi, získává si jeho sympatie, čímž si zajistí žárlivost stále citově zraněného a zahořklého Joritoma, který je naopak u šóguna začíná ztrácet, a tak se stále více upíná ke svému otci (a ten k němu, čímž se oba stávají podobně zranitelní jako jsou kvůli vzájemným citům Sano s Masahirem a vlastně i všichni otcové a synové v tomto příběhu).

sarka45
12.11.2014 5 z 5

Další z řady mých oblíbených knih. Mám ráda Japonsko a v knihách od této autorky se na pozadí velice neobvyklého a napínavého kriminálního příběhu dozvím o Japonsku a Japoncích velice mnoho.

LilyLake
03.11.2013 5 z 5

Opět krásná kniha od této vynikající autorky. Celé čtení je úžasné a napínavé. Velice mě překvapil závěr celé série. Přála bych si aby autorka napsala ještě pokračování.