Cesta zrady

Cesta zrady https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13107/bmid_cesta-zrady-cfb-13107.jpg 4 82 11

Sano Ičiró série

< 3. díl >

Dobrodružný historický román z Japonska 17. stol. navazuje na román Bundori a vypráví o dalších příhodách mladého samuraje Sano Ičiró. Sano je hlavním vyšetřovatelem šógunovým a těší se jeho přízni pro své úspěšně vyřešené případy rituálních vražd. Komoří Janagisawa v něm však vidí nebezpečného soka a tak ho pod záminkou posílá na dlouhou inspekční cestu do Nagasaki. Tam se právě objevují první "barbaři" - holandští obchodníci. Dochází k vraždě bohatého Holanďana a Sano-jak mu velí samurajská čest-vloží do hry své postavení i život aby vypátral vraha a nastolil spravedlnost. Kniha seznamuje s životním stylem Japonců dob dávno minulých.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Way of the Traitor , 1997


více info...

Přidat komentář

boxas
16.09.2022 4 z 5

Dál se rozvíjí příběh Sana Ičiró, tentokrát v konfrontaci s pro Japonce naprosto vzdálenou, exotickou kulturou Evropanů. Překvapilo mě hodně nelichotivé hodnocení holandských barbarů jako lidí bez zásad, úplatných, chamtivých, kteří navíc Japoncům strašně smrdí...
A také s jakým odporem, hraničícím až s nenávistí, Japonci v té době odsuzovali křesťanství.

Anjin
09.09.2021 4 z 5

Obdobná stavba příběhu jako v předešlých dílech začíná být lehce únavná, stejně jako vnitřní myšlenkové pochody hlavního hrdiny (a jen další díly ukáží, zdali došlo skutečně k nějakému posunu, jak naznačoval konec). Změna prostředí však příběhu prospěla, stejně jako svižnější plynutí, proto hodnotím zatím nejlépe.


m_martina
04.06.2021 4 z 5

Připojuji se se svým hodnocením k většině předešlých komentářů, kniha mohla být určitě lepší. A dávám čtyři hvězdy.

wooloong
26.04.2021 4 z 5

(SPOILER) Tentokrát byl příběh ozvláštněn pohledem Japonců na Evropany, konkrétně Holanďany. Jinak vypravěčské postupy zůstávají totožné. Záhadná vražda, zlý komoří, jehož vliv dosahuje až do vzdáleného Nagasaki, věrný Hirata, vyšetřování, při němž se Sano pomalu dobírá pravdy a sbírá nejen důkazy, ale i četná zranění z potyček s vlivnými nepřáteli, kupí se další mrtví, profiluje se několik podezřelých, Sano je obviněn, dokonce odsouzen, na poslední chvíli osvobozen, závěrečná dramatická bitka s pašeráky a závěr, ve kterém se příběh vedlejších postav uzavře. Trochu jako přes kopírák, ale pořád zábavné a čtivé.

karimatka1
27.03.2020 4 z 5

Knížku jsem vyhrála a postavila ji do knihovny. Pořád jsem si říkala, že ji musím rychle přečíst, abych se na ni nemusela dívat. Podle toho jsem ji také zařadila do Výzvy. Ale byla to kniha zajímavá, mentalita Japonců v 17. století mě dost překvapila

jaroiva
11.12.2019 3 z 5

Nebavilo.
Určitě ne tak, jako předešlé dva díly.
Asi to chce přestávku od Sana. Naštěstí fronta, čekající na přečtení je dost dlouhá, je kam sáhnout.
K dalšímu příběhu Sana Ičiró se ale jistě chystám.

Ladys
05.10.2018 4 z 5

Tento díl je postaven na exotičnosti vyšetřování vraždy v Nagasaki.
Sano Ičiró je konfrontován se světem evropanů, jejich svobodným rozhodováním, lékařským pokrokem a samozřejmě ho jeho myšlení dostává do potíží s japonským systémem bezvýhradné služby.
Vše prolézající korupce japonské společnosti mu ztěžuje vyšetřování a tak se paradoxně sám dostává do smrtící smyčky.
Smyčky, do které mu zásadním způsobem pomohla Bakufu (zpátečnická administrativa japonského šógunátu) a Sanova zvídavost a otevřenost.
Máme tu román, ve kterém se díky namíchanému kokteilu osob a událostí z počátku nenápadně, ale s přibývajícími stránkami stupňuje tempo děje tak, že mi, čím jsem byl blíže ke konci, vadilo, že neumím číst rychleji :-)

EmmaKrizova
04.06.2018 4 z 5

Cesta zrady je opět jeden z dobrých dílů. V tak zajímavém prostředí to autorka rozehrála, že I některé nelogičnosti se snadno odpustí. Škoda, že postavy jsou černobílé, a ta nenávist a intriky takové už fádní.

Linda007
10.01.2018 5 z 5

Jeden z nejlepších dílů série. Určitě doporučuji. Příběh je ozvláštněn jiným ostrovem a Holanďany.

85098211
24.06.2017 4 z 5

Na autorčin styl jsem si zvykla a knihy si poměrně oblíbila. I tato byla zhruba stejně dobrá jako ty předchozí. Tentokrát ještě navíc i zajímavé téma tím, jak se zde do japonské kultury prolíná i ta evropská (holandská).

soukroma
26.07.2016 5 z 5

Pro mě jedna z nejzajímavějších a nejpovedenějších z celé série: Sano odjíždí z Eda do daleké Nagasaki. pro něj zcela nové přístavní prostředí, a setkává se s barbary jak východními (Číňané), tak západními (Holanďané). Je na ně velmi zvědavý, trochu se jich bojí (jako všech křesťanů) a vůbec jim nerozumí - přeneseně i doslova, ale to jeho snahu o odhalení původců zločinu spíše posílí.