Bundori

Bundori https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13106/bmid_bundori-jrc-13106.jpg 4 114 22

Sano Ičiró série

< 2. díl >

Dobrodružný historický román z Tokia v 17. století nahlíží v širokém spektru do života vznešených samurajů, vojáků, i prostých poddaných japonského císaře. Hrdinou je mladý samuraj Sano, pověřený šógunem vypátrat pachatele rituálních vražd, které zneklidňují celé město. Hrdina se při svém pátrání musí potýkat s řadou překážek, které mu staví do cesty jeho sok ve snaze připravit mladého muže o šógunovu přízeň. Příběh barvitě vypovídá o věrnosti a zradě, oddanosti a odvaze a seznamuje čtenáře se zvyky na šlechtických dvorech, s náboženskými obřady i s tradiční etikou samurajů.... celý text

Přidat komentář

alibaba72
22.07.2023 5 z 5

I druhý díl byl skvělý a tak to vypadá, že si budu chtít přečíst celu sérii těchto historických detektivek :-) Jdu se poohlédnou po dalším dílu :-)

Magie233
12.04.2023 4 z 5

Má druhá kniha od autory a líbí se mi tento styl dedektivek. Obdivuji ctnost, čestnost a oddanost samurajů, učení záhadných nidžů, ráda poznávám historické Japonsko, zvyky a tradice císařského paláce. Oproti Tetované konkkubíny byl příběh mírně táhlejší, některé pasáše zdlouhavé, ale závěr gradoval a měl spád. Pohodvá četba.


Čmeláček
31.12.2022 4 z 5

Ani po této knize nejsem z nové řady detektivek nadšený. Jsou sice docela dobré, na čtyři stars to s odřenýma ušima stačí, ale myslím, že je škoda s nimi ztrácet čas. A abych četl ještě dalších šestnáct knih, tak to fakt ne! S paní Rowland tedy končím a dám raději šanci někomu jinému :).

boxas
10.09.2022 4 z 5

Autorka drží nastavenou laťku, ale upřímně řečeno některé pasáže mi připadaly příliš zdlouhavé.

m_martina
31.05.2021 4 z 5

I druhý díl je, pokud jde o kvalitu, podobný první knize. Dávám zase čtyři hvězdy a pouštím se do třetího případu.

wooloong
19.04.2021 4 z 5

Druhý díl detektivních případů Sano-sana Ičiró. Sano získává místo vyšetřovatele na edském hradě, zuřivého nepřítele, kontroverzní milenku i oddaného parťáka. A taky vyřeší záhadu rituálních vražd bundori. Za mě nejméně stejně dobré jako první díl.

jaroiva
08.12.2019 4 z 5

Podle mého je to trochu temnější a melancholičtější než první díl, víc mi vyhovovala nálada a akčnost v Šinjú.

Spoiler? nebo ani ne:
Od půlky jsem si říkala, jak se asi autorka zbaví Aoi... Ale čekala jsem trochu jiný její odchod ze scény.

Anjin
27.11.2019 3 z 5

Za mě o něco lepší, než první díl. První polovina není tolik zmatená jako minule, nepochybně je zde předpoklad, že Sana už přeci jen trochu známe, ani tolik utahaná. Nejspíš to souvisí s lepším spádem knihy, který je nepochybně dán tím, že je také o něco kratší než první díl. Je zde možno o něco lépe vysledovat linku vyšetřování, tedy aspoň to, jak se Sano postupně doptal téměř až k závěrečnému odhalení. Proti prvnímu dílu už se nám tu začínají rýsovat i další postavy, což je rovněž pozitivní. Naproti tomu dosti to sráží podle mě hodně zbytečná postava Aoi, jež je na to, jak malou roli nakonec hraje, věnováno až příliš mnoho prostoru a celkově je to postava dost umělá. Nemám pocit, že by tady bylo nějak moc sexuálních scén obecně, zato mám pocit, že jednu homosexuální si autorka až příliš vychutnala. Mě spíš znechutila. Byť mám obavy, že to nebude daleko od pravdy.

trudoš
01.03.2019 3 z 5

Já mám prostě s tímhle stylem vyprávění problém, protože podobně jako prvního dílu, i tady jsem se většinu knihy nudil. Všechny ty pasáže o cti, rodině a morálních hodnotách jsou bezesporu inspirativní a hodně vypovídají o japonské kultuře, jenže samotná detektivní zápletka díky tomu trpí. Lépe řečeno, trpí spád, což ještě umocňuje podobnost s předchozím dobrodružstvím. Sano Ičiró vyšetřuje zločin, a někdo mocný mu v tom opětovně brání, a aby vše dospělo ke zdárnému konci, musí si hrdina vybrat, zda porušit pravidla a ohrozit svou čest, nebo pravidla ctít a přijít o čisté svědomí. Jenže jak se vývoj událostí bere smrtelně vážně, aniž by přitom přišel s něčím jiným než s klasickými archetypy kladných či záporných postav, nějak mě to celé nedokázalo vtáhnout do děje. Dobová atmosféra je naopak bezvadná, jenže to je ve výsledku jediné pozitivní, co na příběhu dokážu vyzdvihnout. Jo a ještě erotické scény jsou fajn, ale jakmile se týkají chlapců s chlapcema, tak už zas tak fajn nejsou.

mosem
08.11.2018 4 z 5

Kdo má v oblibě soudce Ti, podobně jako já, ke knize přistupuje s velkou pochybností. Nicméně, byl jsem příjemně překvapen. Z této knihy jsem neměl pocit úporného snažení po větším či menším napodobení. Snad až na to, že se i zde děj odehrává v dávné minulosti v zemi poměrně exotické jak z hlediska vzdálenosti, kultury i etiky. Ale i to bych považoval za podobnost čistě náhodnou. Mimo napínavého děje je pro čtenáře nenásilné seznámení se s kulturou středověkého Japonska, se zásadami bušido, s morálkou samurajů. Seznámení s obdobím, kdy čest znamenala mnohem víc než život. Kdy věrnost svému poslání byla nadřazena osobnímu prospěchu i štěstí. Ale také s obdobím, kdy patřit k privilegovaným vrstvám znamenalo téměř neomezenou moc, nadřazenost a pohrdání všemi kdo jsou na společenském žebříčku níž. Je to zajímavá sonda do období, kdy vyšetřování zločinů nebyla nápomocna celá řada vyšetřovacích metod a technik, jak je známe dnes. Do období, kdy se střetá nikoliv technika ale výkonnost mozků. Jednu hvězdu ubírám snad jen proto, že některé scény jsou na mne poněkud naturalistické, přičemž v tomto popisu nenacházím žádnou souvislost podstatnou pro vývoj příběhu nebo jeho rozuzlení.

Ladys
05.09.2018 4 z 5

Psát hodnocení u 16 let staré knihy je trochu nošení dříví do lesa, ale i tak ji rád vychválím.
Čtu sérii od prvního dílu, takže se pro mě postupně odkrývá život hlavního hrdiny, svázaného tradicemi a přitom snažícího se myslet svobodně a samostatně, což ve feudálním Japonsku bylo naprosto nejaponské.
Autorka má dar vykreslit atmosféru tehdejší doby, zvyklosti, zvyky, svazující tradice, myšlení a i krimi zápletky jsou solidní. Což je u byť historické krimi důležitý základ.
Pro mě je to lehčí, odpočinková a příjemná četba u které se člověk nechá rád vtáhnout do děje.
Série je pro mě milým překvapením a rozhodně budu číst i další díly.

Tatsume
18.05.2018 4 z 5

Já jsem udělala chybu, že jsem rača číst sérii od prostředka (jsem nevěděla, že to je série, no), a měla jsem smůlu, že prní kniha, kterou jsem z ní četla, byla slabší. Tahle je hodně dobrá, i když na explicitní erotické scény moc nejsem, do detektivek mi prostě moc nesednou...

Linda007
30.09.2017 5 z 5

Tuhle Sérii miluji. Tento díl je fajn, mám radši díly, kde už je více i Reiko. Alespoň je tu už Hirata. Série má i lepší díly, ale i tak mě to moc bavilo. Mám moc ráda atmosféru v této sérii.

85098211
22.06.2017 4 z 5

Tentokrát je už Sano starý známý, prostředí také - snad i proto se mi kniha líbila o něco víc než první díl. Autorka zůstává věrná svému stylu a to je dobře. Zbývá tedy dodat: a jedeme dál! :-)

Marketa12
05.09.2016 5 z 5

Všeobjímající smutek, všudypřítomní úchylové, a ritualní vraždy. Snad mohu prozradit, že Sano nakonec tu seppuku spáchat nemusel, když má kniha dalších 10 pokrčování. Tak trochu jsem doufala, že charaktery nebudou tak černobílé, ale to se po té jedné skandální scéně asi nedalo čekat, a nebo jo? A ten šogun patřil nakopat, a ne že bušido. To mně neříkejte, že ti Japonci nejsou lidi.

soukroma
26.07.2016 4 z 5

Hodně hutné, ale jinak stejně dobré jako ostatní knihy série.

alabra
15.03.2015 5 z 5

Vydařená kniha, dobrá zápletka, napínavý průběh i rozuzlení, hlavní hrdina Sano je představitelem vlastností pro náš svět už bohužel prázdných slov - čest, smysl pro povinnost

sarka45
05.11.2014 5 z 5

Další z knih mé oblíbené autorky. Opět velmi zajímavá zápletka s nemožností předčasného odhalení viníka, ale hlavně prokázaná autorčina neuvěřitelná znalost tehdejšího života, seznámení čtenářů s tím, jak se žilo a jak lidé jednotlivých tříd přemýšleli, co uctívali a co odsuzovali. A to vše velice nenucenou a nenásilnou formou. Je to tak jiné než to, jak lidé žijí tady a teď.

kaliope123
19.04.2014

Kniha, která vás chytne a nepustí. Provází nás Japonskem, kde vládnou samurajové,odhaluje zvyky a tradice, život běžných lidí i šogunových hodnostářů. Pokora a oddanost pánovi, život těsně spjatý s náboženstvím - to všechno zasazené do detektivní zápletky. Určitě vyhledám další knihy spisovatelky.

Targa Dall
11.04.2013 5 z 5

Výborný příběh vyšetřování vraždy, čtivý a svižný text. Erotika, intriky, samurajové a popisy japonských zvyků - oddanost pánovi i za cenu vlastního zničení, úcta, pokora.

Kniha se těžko odkládá, pokud jí přijdete na chuť, což mi netrvalo dlouho, Sano-san je velmi sympatická postava :)