Samuel Fritz

Samuel Fritz https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349739/bmid_samuel-fritz-o6G-349739.jpeg 4 1 1

České stopy na březích Amazonky (podtitul) Kniha přibližuje českému čtenáři život a dílo pátera Samuela Fritze, jednoho z nejváženějších misionářů v dějinách koloniální Ameriky. Jako jeden z prvních Evropanů splul celý tok Amazonky až k ústí v Atlantském oceánu a vytvořil první přesnou mapu tohoto veletoku. Za pramen Amazonky určil jezero Lauricocha v peruánských Andách. Mimořádné civilizátorské i kartografické dílo tohoto jezuity pocházejícího z Čech přispělo nejen k dalšímu rozšíření evangelia v Novém světě, ale i k hlubšímu vědeckému poznání objeveného kontinentu.... celý text

Přidat komentář

freejazz
28.04.2023

mám rád staré mapy. a tak som na nete objavil mapu Amazónie, vydanú v roku 1707 vďaka starostlivosti jezuitov. a dostal som sa k menu Samuel Fritz. len pár letmých nazrení do života a obrovského diela tohto skromného misionára vo mne vzbudillo samozrejme zvedavosť. takže som si našiel knihu, oslovil autorku a potom zistil, že mám doma aj ďalšiu z krásnych kníh o objavoch.
úžasné, čo všetko dokázali ľudia s nedokonalými prístrojmi, prakticky bez vybavenia, v cudzom a často nepriateľsky naladenom prostredí.
a úžasné, na čo sa podujali naši vedci v čase, keď už sa všeobecne malo za to, že všetko už bolo objavené a popísané...
vďaka, toto bol pre mňa veľmi príjemný zážitok. a idem študovať ďalej.