Samoživitelka

Samoživitelka https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42125/bmid_samozivitelka-hrZ-42125.png 4 69 16

Sylvu potkáváme v okamžiku, kdy ji, na počátku 70. let náhle opustil manžel Jaroslav, odešel do emigrace. Sylva zůstává sama s malinkou Anežkou, je zklamaná, znechucená a začíná v ní vítězit zloba... Zloba, jež s sebou nese ztrátu mateřského citu, souhlas se spoluprací s StB a velmi nevyrovnané vztahy s okolím, vyvrcholí po letech, kdy se Jaroslav vrací z Mexika do Čech. Nečekaně tragické vyústění příběhu ovšem zapříčinila zloba úplně jiná...... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Eroika
více info...

Přidat komentář

werick
02.03.2024 4 z 5

Čtivý příběh, kde hlavní postavu životem provází zloba a ublížení, které se bohužel odráží na výchově malé dcerky. Postava Sylvi mi sympatická nebyla, z mého pohledu je nepochopitelné, aby se matka takhle chovala k malému dítěti. Závěr knihy velmi překvapí

Pasadenka
14.12.2023 4 z 5

Na poměrně krátkém rozsahu nám autorka převypráví životní osud Sylvy, jako mladé holky, která rychle otěhotní, vdá se a zanedlouho zůstane sama. Aby knížka byla aktuální, většinu času strávíme v totalitě. A co dál? Dál se brodíme v hluboce depresivním příběhu který překračuje generace.

Závěr pak zanechává hlubokou pachuť deziluze a smutku. Děsivá knížka.


Káťa484
20.09.2023 5 z 5

Příběh z minulého režimu. Doba nebyla jednoduchá, ale záleží jen na nás samotných jak život prožije, jak si jej zařídíme. Bohužel všechno to špatně odnesou vždy děti...

Jirinamac
15.05.2023 5 z 5

Od autorky jsem přečetla všechny její knížky a příběhy jsou popisované uvěřitelně, tak jak to v té době chodilo. Sylva to po emigraci manžela neměla lehké a na všechny problémy zůstala sama, stala se z ní tvrdá a často matka bez citu, ale dokázala se za svou dceru i postavit a bojovat. Občas dostala předvolání od StB a její výpovědi byly neutrální, bohužel po revoluci byla obviněná za to, že byla vedená ve spisech StB. Dcera pro svojí uzavřenou povahu byla dost problémová, ale pomoc nácházela víc u babičky, než u své tvrdé a nevšímavé matky. A takový závěr jsem nečekala.

lalela
01.05.2022 4 z 5

Pro mě opět úžasná knížka z dob komunismu. Skvěle popsané intriky, praktiky té doby. Celé čtení ve mě příběh ožíval, protože jsem dítě komunismu. Budovatelské nástěnky, sousedé, kterým nic neujde, Sylva a její věrná Zloba. Kolikrát vyslyšela svou Zlobu a tím ztratila důvěru své Anežky. Sylva měla pevnou vůli a jistotu v sebe samu, bohužel život nám mnohdy zařídí jiné konce.

Janina2609
15.03.2022 3 z 5

Vůbec se mi nelíbil styl psaní a vlastně ani ten příběh. Ano, chování takovéto “matky” je odsouzení hodné, ale nějak jsem tomu všemu neuvěřila.
A co bylo vůbec nejhorší- rádoby vtipná přirovnání…jedno za všechny: “Každodenní atmosféra byla dusivá jako utajované skutečnosti, nudná jako oba televizní programy a ohyzdnější než ruské vagony v metru.”
Takovými větami se to v textu jen hemží, naštěstí jen v první polovině knihy. Druhá půlka docela ujde, formou i obsahem. Naštěstí rychle přečteno (asi bude brzy zapomenuto) a dávám dvě jisté + jednu váhavou hvězdu.

Lili2
17.11.2021

Moje třetí knížka od autorky. Čtivé to bylo, ale tentokrát u mne z toho až tak nedychaly osobní prožitky - autenticnost. Já si u mne nepamatuji, a to bylo poč.80 let, že by nám už ve školce vtloukali do hlavy Lenina, březen měsíc knihy atp.,a ze by tam byla nějaká nástěnka na tyto temata, stejně školkáčci neumějí ještě číst, tak k čemu to.
Nejvic, a na ty nikdy nezapomenu, se mne od autorky líbily Spálená křídla a Rafanda.

los
15.04.2021 3 z 5

nečekaně čtivé, překvapivý závěr (pozoruhodné, jak každá generace hájí svou revoluci)

Aghatte
14.04.2021 4 z 5

(SPOILER) Věrný obraz doby. Vyrůstala jsem v tom, ale dnes se mi to zdá úplně šílené.
Všechny ty soudružky a soudruzi, co nejlépe věděli, co je pro koho dobré.
Sylva byla nesympatická a její chování a jednání neomluvitelné.
Vychovatelka, dokonce ředitelka mateřské školy! A na vlastní dceři napáchala nenapravitelné škody.
Paní Kubíková rozhodně psát umí a jsem ráda, že jsem ji objevila.

Marika Vanova
08.09.2017 4 z 5

Styl paní Kubíkové je takový jednoduchý a strohý, čas od času mě to baví číst. Ale tady jsem na konci trochu rozpačitá a ?

1casper
25.05.2016 4 z 5

Knížka se četla hodně dobře. Je tu připomenutí doby normalizace, trochu jinak, ze strany obyčejného člověka. Co jsem těžko rozdýchávala, bylo chování matky k Anežce.......bohužel tohle dobře znám.....

weberda
20.07.2015 4 z 5

Hezký čtivý příběh.

alenecka66
22.10.2014 3 z 5

Kniha se velmi dobře četla.Chvílemi jsem měla husí kůži z toho, s čím se musela hlavní představitelka vypořádat...

kika 13
27.10.2012 3 z 5

Příběh z minulé doby před a po revoluci.Rodinné vztahy plné nevysvětlitelných pocitů a křivdy co se nezapomínají.Pěkné čtení.

dark.ma93
01.06.2012 3 z 5

Zajímavé, dýchají z ní minulé doby. Bavila mě. Ukazuje složitou rodinou situaci a děj je napínavý.

1alena1
21.09.2011 5 z 5

Doporučuji k přečtení, je to knížka, která neukazuje ten správný model rodiny, ale ukazuje, že když někoho zaskočí situace, která nastala, je to průšvih, který s člověkem tak zamává a způsobí tolik zla a změn v chování, že je to až s podivem. Je dobré se poučit, jak to dopadá, když se člověk neumí smířit s problémem.