Samotní lidé

Samotní lidé https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423055/bmid_samotni-lide-ENl-423055.jpg 4 15 8

Devátá kniha plzeňské prozaičky Jitky Prokšové je souborem patnácti povídek. Autorka se v duchu své dosavadní tvorby i tentokrát věnuje mezilidským vztahům, vstupuje do psychologie postav a uplatňuje cit pro detail, který může často změnit osud jejích literárních hrdinů. Text doprovázejí fotografie Evy Hubatové (nakladatelská anotace).... celý text

Povídky
Vydáno: , Nava
Originální název:

Samotní lidé


více info...

Přidat komentář

cabiska
10.03.2024 4 z 5

Kniha mi zpříjemnila odpoledne, kdy mě schválila chřipka. Krátké povídky, kdy každá měla svůj vlastní námět byly ideální.
Povídky běžně nečtu, ale krom jedné se mi všechny líbily.

Knižnítoulky
10.10.2023 5 z 5

Krátké povídky jsou nabité vynikajícími postřehy a momenty při výkladu výrazných lidských příběhů. Povídky jsou ve své krátkosti epizodní, ale dodává jim to nečekané, zcela překvapující pochopení významu autorčina sdělení.


Aneleh
21.04.2021 5 z 5

Za mě vrchol autorčiny tvorby. Knížka velmi útlá, zato s velmi silným emočním nábojem. Všímá si situací a emocí, které jak by se zdálo, jsou v dnešní době opomíjené a nedůležité. Přesto určitě v každém z nás jsou, jen jsme si zvykli si jich často nevšímat, mávnout nad nimi rukou a jít dál. Některé z povídek mě skutečně chytili za srdce, např. Pád nebo Prostor XY. Většinou povídkové knihy moc nemusím, ale tahle mi přijde spíš jako jeden velký příběh o nezastupitelné úloze citů, laskavosti a lidskosti v našem životě. Myslím, že kdo má srdce na pravém místě, pochopil a cítí se obohacen.

harena
29.04.2020 5 z 5

Tato překrásná kniha bude v mé knihovně stát mezi těmi nejoblíbenějšími knihami. Z 15 povídek těžko vyberu tu, která se mi nejvíce líbila, která se mě nejvíce dotkla a která bude patřit k nezapomenutelným. Asi všechny. Povídky jsou o mezilidských vztazích, autorka se vžívá do myšlení a jednání lidí, nic hrubého a krutého, naopak po přečtení každé povídky jsem odložila knížku a s úsměvem si v duchu každou užívala znovu. A co přispělo knize k dokonalosti jsou fotografie paní Hubatové. Každá fotografie si k povídce "sedla". Zatím moje první kniha od paní Prokšové, ale těším se na její další.

Káča2015
23.04.2020 5 z 5

Prima společnost na jeden večer.

Domka901
01.04.2020 1 z 5

Povídky mě nezaujaly, žádné nové příběhy a náměty. Nic, co by mě překvapilo.

Márinka
19.01.2020 5 z 5

Povídky nepatří k literárním trhákům. Přiznávám, že ani já jich ve své čtenářské historii mnoho nemám. Avšak tuto sbírku od, pro mě dosud neznámé, autorky vřele doporučuji. Jsou neuvěřitelně lidské a citlivé. A to dokonce i v případech, kdy hlavními hrdiny nejsou lidé.

1alena1
06.11.2019 5 z 5

Půvabná knížečka povídek, které mají duši a moře citu stejně jako velice zdařile vybrané snímky k povídkám. Dohromady působí jako kompaktní celek, který pohladí nitro každého citlivého čtenáře. Je štěstí, že takové umění v dnešním příliš rychlém (a bohužel čím dál víc povrchním) světě ještě existuje. Doporučuji nejen k přečtení, ale k zakoupení, protože to je klenot do domácí knihovny.