Sametové iluze

Sametové iluze https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420642/bmid_sametove-iluze-rkl-420642.jpg 4 152 87

Spolužák Seržant série

1. díl >

Šest spolužáků a jedno skryté tajemství! Sametové iluze vás provedou životy několika spolu osudem spojených postav, které prožívají nelehké časy v Československu 80. let a Česku 90. let. Nechte se vtáhnout do děje barvitým příběhem nesmyslné pomsty, ve kterém nikdo není bez viny. Zákeřnost, nenávist či pokrytectví představují pouze zlomek nástrah, s nimiž se musí porvat jednotlivé postavy v románu. Když za podivných okolností zemře hlavnímu hrdinovi spolužák, skvělá kamarádka a později také jeho učitelka angličtiny, pouští se sám do pátrání, jež mezi těmito třemi úmrtími odhalí překvapivé souvislosti. Několik zdánlivě uzavřených napínavých a čtivých příběhů, které se v závěrečné části románu spojí do vzrušujícího vyprávění o nesmyslné pomstě, ve kterém nic nezůstane takové, jaké se na první pohled zdálo.... celý text

Přidat komentář

Linda007
28.01.2024 5 z 5

Tohle bylo super. Moc se mi to líbilo, jak každý detail do sebe zapadl. Určitě si přečtu i další díly.

raty
29.12.2023 5 z 5

Aby to nevypadalo, že zcela nepokrytě nadržuji českým spisovatelkám, poohlédnu se občas i po knize od některého z jejich kolegů.
Tentokrát se mi to opravdu vyplatilo. Perfektně vykreslená doba a do ní zasazené vzájemně propletené příběhy hned několika postav. Bavil mě autorův styl. Zdánlivě nahodilé přeskakovaní z jedné doby a místa do jiných si udrželo moji pozornost až do konce, kdy každý střípek zapadl na své místo.
Pokud o této knize uvažujete, doporučuji si pro čtení vyhradit dostatek času, protože je asi nejlepší ji zvládnout na "jeden zátah ".


Ctv
11.11.2023 5 z 5

Z knihy jsem byla první polovinu naprosto nadšená, unešená. Cca v půlce mi začínalo na mysl přicházet rčení "méně je někdy více" a to v souvislosti se spletitostí a zamotaností příběhu. Ta byla dána přeskakováním v čase a příbězích jednotlivých postav. Ale od tří čtvrtin jsem se začala na čtení znova pořádně soustředit a vrátila jsem se k prvotnímu nadšení.

Ano, kniha je psána dost komplikovaně. Pokud ale budete číst soustředěně, možná budete z příběhu nadšeni stejně jako já.

Hrdinové jsou opravdoví, uvěřitelní - nejsou to ani Mirkové Dušínové, ani odsouzeníhodní zlouni. Ale vy to jako čtenář nevíte od začátku. Právě přesunem v čase a mezi postavami je postupně poznáváte. To, co se vám na jedné straně zdálo tak jasné a průhledné najednou o dvacet stránek později už tak jasné není a po dalších třiceti najednou vidíte, že všechno bylo úplně jinak. Autor geniálně klouže mezi příběhy, různé drobnosti mají své konsekvence později v knize a to je kouzelné. Vykoukne na vás maličkost, kterou skoro ani nezaregistrujete, ale mnohem později vám cvrnkne do nosu jako oříšky pana Menšíka a vám se rozsvítí. Tohle nepochytí čtenář, který se na obsah nesoustředí. Na každé druhé stránce má pro vás autor nějaké odhalení, překvapení, objev.

Absolutně nechápu, jak pan Čepek mohl všechny tyhle věci vymyslet, pochytat, propojit. Přirovnání k puzzle od Chytuš je naprosto trefné - do doby, než to celé složíte, nevidíte celý krásný obrázek. Dá to práci, chvíli to trvá, ale výsledek stojí za to.
Osudy jednotlivých postav, vykreslení doby a různých běžných životních situací, svět vojny, stolního tenisu, historické souvislosti - to už je jen třešnička na tomto skvělém a plnotučném dortu.

Čand@
18.07.2023 4 z 5

Báječný príbeh. Veľa postáv a veľa sa tu toho deje. Musíte mať oči na stopkách, aby vám nič neuniklo. Každá maličkosť súvisí s inou, musíte sa sústrediť a čítať pozorne, aby ste tie súvislosti nestratili. Naviac bohato spestrené odkazmi na kultúrne, športové i politické udalosti a osobnosti danej doby. Paráda.

Péťa86
20.06.2023 5 z 5

Výborné, kdo zná reálie Československa. Na první pohled situace, které spolu nesouvisí. Stojí za to číst až dokonce. Pokud je čtenář pozorný, tak přijde i na spousty ukrytých souvislostí, viz doslov knížky.

mončičák42
10.06.2023 4 z 5

Neobvyklý román českého autora vás zavede do období komunismu a doby po sametové revoluci. Je velmi znát, že autor tuto část naší nedávné historie prožil. Když jsem se přenesla přes drsný začátek a zvykla na značně hovorovou češtinu z úst mladých aktérů, která mi k nim někdy "neseděla", rozvíjel se přede mnou zapeklitý příběh šesti spolužáků sportovního gymnázia v různých časových rovinách. Vůbec se mi nepletly osoby, ani mi nevadilo časté střídání doby, naopak mi to přišlo zajímavé, postupně se mi vyplňovaly jednotlivé díly skládačky a teprve poslední dílek odhalil celou skutečnost. Nedokážu sdělit, do jaké míry má na mém zaujetí příběhem (vždy jsem se nemohla dočkat, až zase vezmu knihu do ruky) vliv fakt, že jsem v této době vyrůstala. Domnívám se, že je kniha zajímavá a poučná i pro mladší ročníky, které tuto dobu nezažily.

ddkk
12.04.2023 3 z 5

Bohužel nesdílím nadšená hodnocení některých čtenářů. Podle zdejších komentářů jsem čekala úžasný, rozvětvený román z nedávné minulosti. Jenže jsem byla doslova zahlcena nepřehledným dějem s mnoha postavami a neustálým přebíháním v čase. Musela jsem se hodně soustředit, abych neztratila orientaci a souvislosti a přiznávám, že mě to docela štvalo. Nebaví mě při čtení stále přemýšlet, kdo je kdo a co se už odehrálo a co se vlastně teprve odehraje...

Na druhou stranu mě potěšilo, že se někdo pustil do tak podrobného vylíčení naší předrevoluční i krátce porevoluční reality. Takových knih jsem zatím moc nenašla. Připomněla jsem si všechno, co se nás tehdy tak bytostně týkalo a na co se rychle zapomíná. A hlavně to, o čem naše děti už vůbec nic nevědí, protože jim to připadá jako středověk...Petru Čepkovi proto patří za to, jak podrobně a reálně, i s jak velkou dávkou osobních znalostí dokázal nedávnou českou minulost vylíčit, velké uznání.

klokan.1905
25.03.2023 5 z 5

Sametové iluze...
V případě, že byste zakoupili, stejně jako já, najednou dvě knihy Petra Čepka, a to Sametové iluze a k tomu Odloženou spravedlnost, tak si nejprve přečtěte Sametové iluze... Já zvolil opačný postup a tak jsem o pár událostech věděl, jak dopadnou... Bohužel o tom nebyla nikde ani zmínka, rovněž zde na databázi knih to není vedeno jako série... ;-)
Budete se pohybovat převážně v sedmdesátých a osmdesátých letech komunistického Československa, druhou linku knihy pak tvoří období po vzniku samostatné České republiky... Období budete různě střídat... ;-)
Vůbec mě nenapadá, co bych mohl na knize vytknout... Úplně jsem se přenesl v čase do komunistického Československa...
Domnívám se, že knihu ocení zejména čtenáři mé, případně i starší generace, ale rozhodně by neměla uniknout i mladším čtenářům...
Druhá kniha Petra Čepka, která se mi dostala do rukou a opět naprostá pecka...

Heyyy
22.10.2022 4 z 5

To bylo super, super, super. Náhod a propletenců, kdy se nakonec každý znal s každým, bylo víc než by bylo zdrávo a od poslední čtvrtiny jsem se už trochu ztrácela v postavách, ale co bylo třeba jsem si dohledala a nakonec vše zapadlo do sebe. Tu dobu jsem nezažila a přiznám se, že popis vojny mě málem donutil knihu odložit, ale nakonec jsem ráda, že jsem vydržela :) Úžasně čtivé.

Jana283
22.07.2022 4 z 5

Dobře napsané. Dobře se četlo. Zajímavá zápletka a osobní pohledy jednotlivých protagonistů Hlavně první polovina. Pak už trošku překombinované. Myslím, že asi hodně autobiografické. Člověku vytanula v mysli nejedna nahořklá vzpomínka na mnohé trapné a nedůstojné situace, které jsme v těch totalitních dobách ve věku Čepkových hrdinů zažívali - stejně jako oni. Škoda, že se knize nedostalo lepší propagace. Mnohonásobně větší kvalita než mnoho současných autorů chrlících „bestselery“ .

akinomV
17.05.2022 4 z 5

Přiznám se, že po prvních stránkách jsem chtěla knihu odložit. Neměla jsem žaludek na popis šikany na vojně a už jsem měla knihu zavřenou, že to nedám. Pak jsem si ale řekla, že když má kniha tak vysoké hodnocení, že tam musí něco být ... něco, co zaujme. Tak jsem knize dala druhou šanci. A pak už jsem ji nemohla odložit.

Moc se mi líbil propletenec postav a také situace, kdy se různé maličkosti zmíněné jen tak na okraj začaly propojovat a dávat celkový obrázek příběhům. Super vykreslená doba komunismu i devadesátek.
Jsem ráda, že jsem nakonec vydržela, stálo to za to.

Violliga
13.04.2022 3 z 5

Kniha je napsána chytlavým jazykem kdy vám stránky téměř sami prokluzují mezi prsty. Občas musím uznat že jsem se ztrácela v postavách. Jednak jich bylo dost a když si ke každé ještě přidám přezdívku tak se dostanu do docela složitých pavučin. Nicméně jak celek je příběh opravdu zdařilý a určitě si zaslouží šanci.

Biba_with_Book
06.04.2022 5 z 5

Skvele ve vsech ohledech.
Dej ma spad, zadne nudne tahle prostoje, i kdyz autor casto preskakoval z minulosti do pritomnosti, vsechno davalo svuj smysl; nejvic se mi na tom prave libilo to, jak dokazal propojit jednotlive postavy do celkoveho obrazu.
Prostredi zakomponovane do skutecnych deju te doby, postavy hezky vyprofilovane, ale s prostorem pro ctenare, aby si mohl vytvorit vlastni nazor...jednoznacne doporucuju.

FilipTesař
10.02.2022 5 z 5

Nedokázal jsem se skoro odtrhnout, situace jako živé. A nejvíc oceňuju, jak dokázal autor jak normalizaci, tak devadesátky popsat komorně, postavy jsou opravdu životné postavy, ne jen typové figurky, které mají sloužit jako ilustrace doby. A autor taky sám nijak přímo nekritizuje, netepe nešvary, nechává jen před čtenářem vyvstat kulisu doby tak, jak ji prožívají hrdinové knihy. Skvělé, pro mnohem lepší než Báječná léta pod psa i další tituly.

jankor
07.02.2022 4 z 5

Šikana na vojně byla, to jsou nepříjemné vzpomínky, muži by mohli vyprávět, ale raději vzpomínají na kamarády, politika škoda slov - byla a je smutná. Obojí ale dokresluje obraz té doby.Kniha jako taková je pěkná skládačka, zvědavost s počtem odečtených stránek stoupá. Doporučuji přečíst, zápletka je jako puzzle. A dovolím si nesouhlasit s Osicí, mě doslov zaujal a brala jsem ho jako pochvalu autorovi.

jolii
31.01.2022 5 z 5

Sametové iluze jsou skvělé. Obzvlášť pro nás, kteří jsme onu dobu prožili ve stejném věku, jako hlavní hrdinové knihy. Dokonale jsem se vrátila v čase. A často přemýšlela, jestli doba předrevoluční byla tak nepestrá (nebo jak to mám nazvat), vždyť já tohle stejné prožila. Styl psaní, děj, zápletky i rozuzlení mě nenechaly spát. Opravdu výborné čtení. Takže v blízké době určitě sáhnu po dalším titulu od autora.

Osice
31.01.2022 5 z 5

I když příběh party spolužáků knihou Sametové iluze začíná, tak pro mě touto knihou prozatím končí. Určitě to není tím, že by mne málo zaujala. Jen jsme četla knihy v opačném pořadí:-) Strašně moc jsem si ji užila, jednotlivé osudy postav se pěkně proplétají, ale těch tajemství je tam podle mě víc než jenom to jedno avizované:-) Moc mě potěšilo, že byla pozornost věnována i Ondrovi Kepkovi. Ten byl pro mne doposud postavou nejhůře uchopitelnou. Všem časovým rovinám je věnovaná velká péče. Dočítala jsem úplně nadšená. Pak jsem si ale přečetla i kraťoučký doslov, který je podle mého názoru nedůstojný. Zanechal ve mně nepříjemnou pachuť. Kdyby si ho napsal sám autor a zmínil v něm své osobní zkušenost se stolním tenisem nebo inspiraci, která ho k napsání vedla, tak bych byla maximálně spokojená.

Petr Čepek, resp. jeho knihy jsou zářným příkladem toho, že by měl spisovatel psát o tom, co zná. V případě Sametových iluzí je tím důvěrně známým tématem stolní tenis. Skvěle mu to funguje, je vidět, že je v tématu jako doma. Bavilo mě, že jsou do knihy zakomponovaní skuteční pingpongáři a skutečné zápasy. Match J. Dvořáčka a J. Hiltona z r. 1980 jsem si dohledala:-) … Myslím, že i na té chmelové brigádě autor byl. Já bohužel žádnou školní brigádu nezažila:-) Vezmu to zkrátka, hodně mě baví, jak je příběh prostoupen skutečnými událostmi, např. údajné usmrcení studenta Šmída na studentské demonstraci 17. listopadu 1989. Doba před revolucí a těsně po ní pro mě představuje velkou neznámou, nemám s ní prakticky žádnou osobní zkušenost (matně si vzpomínám, že jsem oslovovala učitelky soudružko), proto mě lákají beletristicky zpracované příběhy z této doby. A tenhle opravdu stojí za přečtení. Doporučuji. Knihu jsem koupila i své tetě, tak doufám, že se jí bude líbit stejně jako mě:-)

pavla8658
29.01.2022 5 z 5

Přečetla jsem jí téměř jedním dechem. Velmi se mi líbila.

Arwen777
16.01.2022 5 z 5

Ke komentářům zde není co dodat, plně se ztotožňuji se všemi kladnými komentáři, obzvlášť s Chytuš a Inka063.
I pro mě byla tato kniha čtenářským zážitkem, lahůdkou, kterou jsem slupla jako malinu. Je pravda, že velký podíl na tom má skutečnost, že i já jsem v této době vyrůstala a mnohé příběhy jsou mi povědomé. Ale myslím, že díky detektivní zápletce by kniha mohla oslovit i mladší čtenáře.
Moc se mi líbil styl, zdánlivě samostatné příběhy, které mají společné postavy, ale nakonec se důmyslně propojí v celistvý obraz. Velice se mi také líbil jazyk, kterým autor knihu napsal, ledabylý, lehký, výborně se k té době hodí.
Čtení této knihy byla zábava, ale zároveň člověka nutila i k zamyšlení, nad nespravedlností osudu, nad rolí náhody v našem životě, nad fungováním a nefungováním systémů, nad lidskou zlobou, podezřívavostí, prospěchářstvím. Byla to nostalgie, protože spousta věcí byla pravdivá.
Skvělý zážitek, doporučuji.

Inka063
13.01.2022 5 z 5

Precizně vystavěná a propletená síť, kde nic nechybí a každý detail tady má svou váhu. Dříve tak nerozlučná parta spolužáků vezme za své jednak díky jiné startovací čáře po roce 1989, jednak kvůli podezírání, touze po pomstě, špatných dedukcích, intrikování, nenávisti, závisti, žárlivosti a nekomunikaci. Nic není takové, jak to vypadá, nikdo (či téměř nikdo) není bez viny, každý má svého kostlivce ve skříni. Autor ale nikoho neodsuzuje, pohnutky aktérů podává tak, že se dají i pochopit. Nikdo není jen černý nebo jen bílý. Velmi čtivá knížka se spádem, od které jsem se nerada v pozdní noci odtrhávala. Pohybování se v hluboké minulosti, nedávné minulosti a současnosti je tady naprosto samozřejmé, patří sem. Na opravdovosti a reálnosti přidávají skutečné historické události, ať sportovní či politické, které tehdy hýbaly naší republikou. Už mám nachystanou a moc se těším na Odloženou spravedlnost :-).