Šaman

Šaman https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512078/bmid_saman-Ax9-512078.jpg 5 879 138

Dynastie Coleových série

< 2. díl >

Pokračovanie fascinujúceho príbehu! Šaman je druhou časťou megaúspešnej a očarujúcej trilógie kníh Liečiteľ – Šaman – Lekárka. Je to obdivuhodne vyrozprávaný príbeh o vidieckom lekárovi a mladej žene, ktorej zachránil život, o otcovskej láske k hluchému synovi, ktorý sa jedného dňa stane následníkom hrdej lekárskej tradície. Autor Noah Gordon opisuje život dvoch generácií na hranici rodiacej sa civilizácie, ako aj utrpenie na bojiskách občianskej vojny. Je to vzrušujúci obraz mladej Ameriky, mužov a žien, ktorí sa v nej usadili.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Motýľ
Originální název:

Shaman , 1992


více info...

Přidat komentář

Janadvorackova
12.12.2023 4 z 5

Ranhojič mě nebavil, tohle jo.

soupik2012
19.11.2023 5 z 5

Opět narážím na starý problém a tím je nedostatečné odstupňování při hodnocení jednotlivých knih. Jak Ranhojič, tak také Šaman si zaslouží plný počet bodů. Ale zatím co Ranhojič by si zasloužil 10 hvězdiček, tak Šaman zhruba 7. Díky tomu je zdejší hodnocení knih pouze orientační a já na něj hledím stále méně a méně. Mnohem užitečnější jsou pro mě názory lidí, kteří mají podobný vkus jako já. A já jim tímto děkuji, za jejich komentáře u knih. Šaman je směsicí různých žánrů. Mnohovrstevný román, ve kterém mě nejvíc zaujalo jak byl výtečně vykreslený počáteční konflikt, končící občanskou válkou. Soužití s indiány a vzájemná lidská nevraživost. Nepochopení různých lidských kultur, včetně té duchovní. Ranhojič mě bavil víc, protože bylo úchvatné sledovat počátky v lékařském bádání. Přesto také tento román považuji za mimořádně vydařený, kterých mnoho není. Audiokniha je načtena slušně a načetl ji pan František Kreuzmann.


tereza5767
20.08.2023 5 z 5

Knížka se mi moc líbila, stejně jako první díl.

marli58
31.01.2023 4 z 5

Šaman = Robert Cole mladší, pokračovatel lékařské dynastie Coleů. Podrobně popsaný životní příběh - láska, rodina, vztahy, historie - občanská válka severu proti jihu, útlak indiánů a černochů, zajímavý vhled do amerických dějin. Ošetřování pacientů a nové lékařské postupy, vyžadování a doporučování hygieny, to byl v té době běh na dlouhou trať. Pěkné. Určitě si přečtu i Lékařku.

Ira13
23.11.2022 5 z 5

Začala jsem knihu číst , aniž bych věděla, že jí předchází Ranhojič. Potřebovala jsem si odpočinout od thrilerů a toto byl přímo balzám na duši. Kniha je čtivá, má děj, lásku a vlastně i,, vyšetřování vraždy,, Velmi mě zajímají a zaujaly dřívější léčebné postupy.

Janniska
30.10.2022 5 z 5

Moc pěkná kniha , stejně jako předchozí Ranhojič.Politické části mě zprvu nudily,ale postupně jsem se zorientovala.Už se těším na třetí díl.

Netopýr_5
02.10.2022 3 z 5

Když jsem dočetl Ranhojiče, těšil jsem se na tento díl... Bohužel, bavila mne tak 1/3 knihy. Dávám 3 hvězdy a momentálně si dám pauzu od tohoto autora.

slunicko1958
17.07.2022 5 z 5

Právě jsem dočetla nádhernou knihu o lásce. O lásce mezi mužem a ženou, o lásce rodičů k dětem (i nevlastním) a dětí k rodičům, o lásce k lidem (i odlišné rasy), o lásce k povolání, o lásce ke spravedlnosti, víře, práci, přírodě, tradicím, ke vzdělání atd. Moc hezky se to četlo...

Anavi8912
25.12.2021 4 z 5

Další velmi zajímavá kniha od Noaha Gordona. Zaujme od začátku až do konce. Přečetla jsem též Ranhojiče ( za mě top kniha ) a teď se těším na poslední část trilogie o dynastii Coleových, na knihu Lékařka.

Sarkablahova1
10.12.2021 5 z 5

Společně s Lékařkou a Ranhojičem perfektní triologie. Stojí za přečtení.

david9690
18.10.2021 5 z 5

Další kniha od Gordona Noaha přečtena a opět moc příjemné počtení. Sice místy jsem se ztrácel kdy se mluví o otci a kdy je hlavní postavou syn, ale celkově mě to bavilo, ten příběh byl sestaven opravdu výborně a bylo to velmi poučné - autor opět nezklamal a přinesl nebývalé množství informací založených na reálných historických záznamech a podkladech. Tak jsem se mohl dozvědět spousty zajímavých zjištění o občanské válce severu proti jihu, o životě osidlovatelů divokého západu a hlavně o neblahém osudu indiánů a černošských otroků, které bílí agresoři utlačovali a ustrkovali. Krásná kniha a příjemné počtení.

vlkcz
15.07.2021 4 z 5

Název Šaman je trochu zavádějící. Jednak nejde o skutečného šamana, ale o přezdívku mladého Roberta Colea. Navíc o něm je stěží polovina knihy, většina se týká života jeho otce.
Trochu mi také občas dělal problém přecházení mezi dějovými linkami. Tím, že se oba hlavní hrdinové jmenují stejně, jsem si vždycky musel uvědomit, o kterého se zrovna jedná. A určitě bych našel ještě spoustu dalších výhrad.
Přes to přese všechno, mě kniha zaujala víc, než, dle mého, poněkud přeceňovaný Ranhojič. Zatímco v životě středověkého Roberta Colea mi některé pasáže přišly, že téměř socialisticky uvědoměle tepou církevní tmářství, Šaman se nenásilně dotýká (kromě řady jiných témat) spíš individuální duchovnosti a víry. Takže kromě u Gordona asi nezbytné židovské rodiny, potkáváme postavy baptistické, kvakerské, katolické a samozřejmě indiánské, které z různých úhlů ukazují různost, která ale v určitém pohledu vypovídá o tomtéž. Nepochybně zajímavý je i pohled na americkou občanskou válku. U nás jen rámcově známá, ale po přečtení Šamana si asi o této kapitole amerických dějin zjistím něco víc.

lucifess
30.06.2021 5 z 5

Autor nezklamal. Ranhojič se mi líbil o kousek víc, ale i tak se těším na další pokračování ságy o dalších členech klanu Cole. Četla jsem každou volnou chvíli. Postava Aldena pro mě byla zklamáním a já bych nedokázala být tak velkorysá.

tamdr
24.05.2021 4 z 5

dobré čtení ale více se mi líbil Ranhojič,tady bylo moc politiky a tu nemusím.Některé pasáže byly moc zdlouhavé,ale co se týkalo léčení a ošetřování pacientů to bylo opět zajímavé,celkově nezklamalo.Válka je hrozná věc,ale občanská válka je to nejhorší co se může národu stát.

Vojslava
17.05.2021 4 z 5

Opakovaná četba, kdy jsem se měla chuť vrátit k oblíbenému staršímu příběhu a jako bonus vytěžit bod do Čtenářské výzvy. :-) Nicméně zabrala jsem se do příběhu opět ráda, je mnohovrstevný, dobře prokreslený, vypointovaný a autor nešetřil předběžnou rešerší o ne zcela známých tématech. Prostě pěkné počtení.

VladiKlaisner
15.05.2021 4 z 5

Ranhojič byl první knihou od Gordona, kterou jsem četla. Od té doby jsem přečetla skoro všechny jeho knihy, ale teprve nyní jsem se pustila do pokračování dynastie Coelových.
Šaman není ani z poloviny tak poutavý jako Ranhojič i tak nabídl zajímavý pohled do dějin Spojených států.

Kacatko86
29.04.2021 4 z 5

Po Ranhojičovi jsem se na Šamana moc těšila, ale příběh už nebyl tak poutavý. Libili se mi velmi pasáže o Malém Šamanovi a indiánech.

Dana7746
21.02.2021 5 z 5

Čtivá a napínavá.

Jerry H
18.02.2021 5 z 5

Kniha je krásně napsaná, hrozně příjemně se četla. V některých pasážích jsem byl i naštvaný, co udělali běloši indiánům, o černoších, kteří vlastně ještě před několika lety byli otroci a takové to sobectví, kdy Alden byl u toho, kdy zabili Makwu a dokázal na farmě být až do svého skonání a ještě škodil. Také byla zajímavá strava, hygiena, atd. v zajateckých táborech a vůbec to celé felčařské řemeslo, kdy se veškeré amputace dělali bez narkózy, popř. s trochou whisky. No prostě takový ten syrový způsob života. Určitě přečíst.

Jana.machova5
07.01.2021 5 z 5

Úžasná kniha. Neuvěřitelně zajímavá a čtivá.