Sama v Tokiu

Sama v Tokiu https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493836/bmid_sama-v-tokiu-81K-493836.jpg 3 77 21

Fascinující příběh novinářky, která propadla japonské kultuře „Kdyby bylo Tokio chlap, vezmu si Tokio.“ Reportérka Marie Machytková se před mnoha lety zcela nečekaně zamilovala do Japonska a tahle láska převrátila celý její život vzhůru nohama. Kam až může člověka zavést jedno nenápadné rozhodnutí naučit se kaligrafii? Proč má Japonsko sílu vás zničit i zachránit zároveň? A jaké to je, být úplně sama ve světě, kde je intimním gestem i podání ruky? Vydejte se na životní cestu za poznáním odlišné kultury i vlastního já.... celý text

Přidat komentář

Parwana
26.03.2024 2 z 5

Knížku jsem přečetla, ale dost jsem s ní bojovala. Už na začátku jsem měla cukání ji odložit, nicméně četlo se to docela svižně. Musím ale dát za pravdu jiným čtenářům v tom, že se o Japonsku nedozváte tolik jako o autorce, což je škoda. Místy to bylo až zbytečně patetické, po přečtení mi slova Japonsko, japanistika a japanolog zněla v uších ještě hodně dlouho.

Nelíísek
20.01.2024 odpad!

Jedním slovem strašné o Japonsku se nic moc nedozvíte za to se hodně dozvíte o egocentrické autorce která ze sebe dělá chudáčka kdy jen to jde, ani jsem knihu nedočetla asi po 100 stranách jsem to vzdala. Nemíním zahazovat čas s takovým brakem.


Plativa
05.11.2023 4 z 5

Knihu jsem dostala jako dárek, samotnou by mě nenapadlo si ji koupit, ale musím říct, že mě velmi mile překvapila. Kniha je velmi čtivá a vyprávění rychle plyne, musím říct, že mně se zhmotnění vášně v podobě Plamínka strašně líbilo, a to hlavně proto, že jsem s tím zosobnila a sama chápu, jaké to je, když se do něčeho bezhlavě zblázníte a najednou už pro vás nejsou ty logické a racionální rozhodnutí na prvním místě. "Nejsem doma ani v Japonsku ani v Česku", tak to mi promluvilo do duše. Tento sepsaný životní příběh mě prostě moc bavil až mám trochu pocit, že by to možná vydalo na další díl, kde budu spisovatelce moc přát třeba tu červenou knížečku. :)

xxbarbarelaxx
25.06.2023 1 z 5

Musím říci, že kniha nic nepředá. Kdybych ji nevyhrála v soutěži, ani bych nevěděla, že vyšla. Rozsah knihy byl zbytečně velký, natahovaný. Kniha mohla být tak o 150 stran hubenější.. Po celou dobu si jen autorka stěžuje na svoji rodinu.

knihveru
17.05.2023 3 z 5

Autorku jako rozhlasovou reportérku neznám, takže jsem ke knize nepřistupovala zaujatě. Rozsah knihy byl zbytečně velký, až teprve u 160 strany se autorka dostává poprvé do Japonska. Tři hvězdy dávám za to, že se člověk přece jenom něco dozví, ale nelíbilo se mi, jak si autorka neustále stěžuje na rodinu a jak to s ní měla těžké, v knize bylo celkově hodně sebelítosti.

allebra
10.05.2023 4 z 5

Originální pojetí, i když bez neustále přítomného plamínku bych se docela obešla. Jinak se kniha četla dobře a obohatila mě o další zajímavosti z Japonska. Závěr knihy jsem si zpříjemnila dočtením pod rozkvetlými sakurami a zakoupenými sushi.

Davidin
07.05.2023 5 z 5

Jistý pocit (intuice?) mne přesvědčil, po této knize sáhnout a překvapivě mi příběh opravdu něco předal. Vyprávění uvnitř totiž není o prezentaci Japonska, ale cestě jedné osoby, se všemi radostmi i strastmi s ní spojené: jak se tam z naší republiky dostat, jak si Japonsko užít, popř. ho přežít, i jak se do něj vrátit. Bez nadsázky se jedná o knihu o lásce (v tomto případě k Japonsku), obrovském odhodlání i bolesti. Autorka ji totiž pojala značně transparentně a vypisuje své pocity, ať už pozitivní nebo negativní, díky čemuž zůstává její dílo autentické od začátku až do konce. Často vtipný přednes pobavil, došlo i k zamyšlení se nad vlastním směřováním a nelehkými, ale nutnými kroky v posunu vysněným směrem. Pro mne se jedná o Knihu, které přijde, když člověk požádá o odpovědi na otázky v životě a autorce tímto děkuji. Zdá-li se to být trochu ezo, mějte na paměti, že každý se směřuje dle svého uvážení.

Lauralex
04.05.2023 4 z 5

Jakmile narazím na něco, co jen trochu zavání Japonskem, musím být u toho, což máme asi s autorkou a touto knihou společné. Myslím, že mám v knihovně všechno s Japonskem a o Japonsku a nic neunikne před mým ostřížím japonským zrakem. Pokud jde o literaturu, zatím jsem se ještě nesekla, ať už jde o japonskou hlavně, nebo i českou japonskou. Od knihy Sama v Tokiu jsem čekala přesně něco takového, co jsem dostala, takž ve výsledku jsem spokojená.

Myslím, že ve mně taky sídlí takový Plamínek, který zaplápolá vždy, kdy se jen zmíní něco související s Japonskem, proto mě kniha bavila a užila jsem si celou tuhle strastiplnou i radostnou cestu za Japonskem a snem. Možná to není literární senzace, ale ani si nemyslím, že by to byla autorčina ambice, je to od srdce a z duše, lidsky napsaná kniha, přirozeně a procítěně, což já vždycky oceňuju. Chce se mi až říct, pro nenáročného čtenáře, zlatá střední cesta, čímž to nechci vůbec nijak znehodnocovat, u knihy jsem si vlastně hezky odpočinula, ale na to tam bylo asi až moc niterných a těžkých myšlenek, které mě mnohdy zasáhly, což jsem u této knihy vůbec nečekala. Ale vlastně tím, že je to možná tak trochu jakási zpovědnice, mi to bylo tím bližší a měla jsem i jiný čtenářský zážitek než jen čistě japonský, což té knize dodává na čtivosti a autentičnosti.

Je krásné, že o Japonsku se člověk může vzdělávat stále a stále, jelikož jsou vždycky o krok, nebo i dva napřed před námi všemi, a tahle kniha byla plná reálií, faktů a bavilo mě poznávat známé, ale i neobjevené kouty, zajímavosti a pocity, které Japonsko nabízí a kterých v této knize bylo plno. Po celou dobu čtení jsem měla chuť sednout na první letadlo a procestovat a prožít si to tam s Marií, tak jsem ráda, že jsem se tam mohla vydat a nakouknout alespoň skrze její příběh.

Veroba
14.03.2023 5 z 5

Na knihu jsem narazila v knihovně náhodou. Byla jsem mile překvapena. Kniha je o cestě za svým snem. Zvlášť zaujme ty, kteří mají bližší vztah k Japonsku a japonské kultuře. Je napsaná velmi čtivě. Doufám, že to není poslední autorčina kniha.

finella9044
05.03.2023 1 z 5

Ačkoli s velkou láskou a vděkem přečtu všechno japonské i o Japonsku, toto mi nesedlo. Primitivní styl psaní, sebestředná vypravěčka, která neumí dohlédnout dál než na své ego, vlastně ani o tom Japonsku jsem se moc nedozvěděla. Škoda.

PlaszCZ
22.12.2022 4 z 5

Kniha není pouhým cestopisem nebo průvodcem po Japonsku. Autorka zde do podrobna rozebírá svoje osobní pocity i soukromý život, včetně složitého partnerského vztahu nebo dlouhé cestě na vysněná studia japanologie. Nemusí to být pro každého, mně se ale tento poněkud neortodoxní styl psaní líbil. Knihu bych doporučila všem, kdo mají rádi autobiografie se špetkou humoru a hořkosti zároveň. Ale pokud vás kniha zajímá pouze kvůli Japonsku samotnému, tak bych asi spíše sáhla po něčem jiném.

Kittywu
28.11.2022 5 z 5

S autorkou sdílím lásku a touhu objevovat Japonsko, takže její knihu jsem si prostě musela přečíst (...mi neustále našeptával ten můj plamínek, a tak jsem ho zas trochu přikrmila...) :D

ludek87
22.10.2022 5 z 5

Skvělé čtení. Líbila se mi kombinace upřímnosti a otevřenosti a faktografie, kdy jsem se dozvěděl spoustu nového o Japonsku a japonské kultuře. Doporučuji všem, které zajímá Japonsko a nebo si jen prostě chtějí přečíst zajímavý příběh mladé ženy, která hledá svojí cestu životem.

dikyzapozornost
15.10.2022 4 z 5

Sama v Tokiu je sice kniha, avšak při jejím čtení mi ani nepřišlo, že knihu čtu, ale že sedím s kamarádkou na víně a vypráví mi, co za poslední dobu zažila. A to je to největší plus, jaké tahle knížka má.

Marie je mladá žena, která v životě potřebuje jiskru a při náhodném večeru ji zažehne. Začne se učit japonsky. A to odstartuje milý příběh jedné vtipné holčiny, která nejen objevuje krásy Japonska, ale především samu sebe.

Všechno jde ale popořádku. Marie objeví krásu japonštiny, snaží se dostat na Karlovu univerzitu, skloubit svůj nový život s prací, rodinný a partnerský život udržet v nějaké rovině. A potom? Dostane se do Japonska. Ale to celé dobrodružství začne už tehdy, kdy poprvé vezme do ruky tužku a zkouší si japonskou abecedu.

Upřímně jsem se bála, že mě pasáže mimo Japonsko nebudou bavit, ale vůbec tomu tak nebylo. Autorka má neskutečný talent na psaní a její humor jsem žrala každou stránku. Bavilo mě to, zajímal mě jak život v Japonsku, tak i ten autorky v Česku. Bavilo mě poznávat různé kulturní rozdíly a tamní zvyklosti očima Češky jak poleno.

Bohužel přes to všechno má kniha jedno velké ale. Ještě jednou bych přečetla slovo "plamínek" a snad bych klidně vytrhla stránku. Chápu, že svému zápalu chtěla dát autorku nějaké fyzično, ale když to na jedné stránce čtete pomalu 3x a každou druhou stránku taky, fakt mě to vytáčelo. Stejně tak jako občasný až moc infantilní sebepojetí, když se k Plamínku přidala dušička apod.

Podtrženo sečteno, jsem hrozně ráda, že jsem si knihu přečetla. Takový Zibura v sukni. Pro autorčin humor žiju. Takže vřele doporučuji a doufám, že jednou budu číst další autorčinu knihu.

4,5/5⭐

monika_v_trapu
03.09.2022 5 z 5

Tohle je tak krásně napsaná kniha plná emocí a lásky k Japonsku, až se mi ani nechce věřit, že už jí mám dočtenou. Klidně bych četla ještě dál. Celé si to hezky pozvolna plynulo svým tempem. Ne vždy vesele - spíš málo kdy - ale ta láska k Japonsku a naděje v lepší zítřky na čtenáře dýchá z každého slova.

Jde vidět, že je autorka novinářka a se slovy to umí. Ty emoce, které do toho dává... Skvost!

Spíš než cestopisem, bych to nazvala deníkem. Náhledem do hlavy, srdce a života jedné novinářky, která se beznadějně zamilovala do Tokia a čtenář má tu čest projít si tu dlouhou náročnou cestu spolu s ní - a zamilovat se do Japonska spolu s ní. Nejednou jsem si během čtení vyhledávala knihy, které Marie studovala, místa, která navštěvovala. Mýty, o kterých tak poutavě psala a doplňovala je o vlastní názory, postřehy a zajímavosti. Mezi jednotlivými zápisky jsou navíc černé stránky s bílými verši haiku, které většinou stručně vystihnou danou část vyprávěnou autorkou.

Prostřednictvím této knihy má čtenář možnost nahlédnout ne jen do života mladé novinářky, která hledá své místo v pracovní branži, ale i do života studentky japanologie, která se nevzdává bez boje; dcery, která myslí na rodiče, jejich stárnutí a i přes nelehké vztahy i na starost o ně; obyčejné dívky, která si jde za svým nově objeveným snem a posláním i přes nepřízně osudu. Marie tu čelí spoustě nelehkých rozhodnutí, ale neztrácí naději! Ať situace vypadá sebehůř, nakonec najde sílu znovu vstát a bojovat dál!

Autorka je jednoduše silná žena, která vás prostřednictvím své cesty za poznáváním Japonska naučí neztrácet naději a jít si za svými sny!

Karly
02.09.2022

Japonská kultura mě něčím zaujala. Takže jsem s naprostou jistotou věděla, že mě tato kniha nesmí minout. Zároveň tento žánr pro mě není zrovna typický, takže doufám, že recenze bude i tak dávat hlavu a patu a třeba vás na knihu nalákám
Jednotlivé kapitoly zaznamenávají dlouhou a nelehkou cestu autorky k Japonsku, jako takovému. Rozhodně se nám díky tomu odhalí i detailnější fungování různých tradic, zvyků a učení japonštiny (tady jsem se dozvěděla mnoho nových informací). Kapitoly jsou poměrně krátké, což je něco, co jsem ocenila například při přestávkách ve škole. Občas mi ale přišlo, že autorka sepisovala jen nějaké ty strasti a nástrahy, které na ni čekaly a šťastné chvíle tam v podstatě nebyly zaznamenané vůbec. (Věřím, že by se tam nějaké našly) a pak by na mě kniha nepůsobila občas tak pesimisticky.

8⭐️/10⭐️ Pokud vás Japonsko láká tak jako mě, tak určitě této knize dejte šanci. Myslím, že si tak každý najde části, které ho o zemi naučí něco nového.

Za knihu děkuji Albatros media

soukroma
14.08.2022 3 z 5

Autobiografie, a z toho titulu velmi osobní, osobité a subjektivní líčení vlastního života, a mj. Japonska. Sama milovnice Japonska jsem byla zklamaná dlouhatánským "rozjezdem", kdy autorka/hrdinka teprve v roce 2014 pojala prvotní zájem o Japonsko jako takové a až za dva roky na to se jí podařilo do Tokia odjet na třítýdenní kurz.
Z tohoto časového rámce jsem hned pojala poněkud nedůvěřivý postoj, protože psát (natož hovořit do rádia) zasvěceně o zemi, s níž má "služební vztah" tak krátce, je docela odvaha. A napsat o tom celou knihu, to už vůbec. Čím vzdálenější (ani ne tak zeměpisně, jako spíš kulturně a jazykově) země je, tím déle trvá našinci se s ní sžít natolik, aby subjektivní zážitky dokázaly dát základ objektivnějšímu vnímání (srovnávání a hodnocení, kterému se asi nikdo nevyhne).
Nicméně ve třetině knihy se tedy dostáváme s autorkou poprvé do Japonska a to už se mi začalo líbit, v tom jsem své oblíbené Japonsko už také poznávala (a mohla srovnat své první seznámení především s Tokiem), byť těch jí vylíčených zážitků vlastně nebylo moc.
Ale za chvíli jsme zase v Praze a řešíme dlouhé měsíce domácích peripetií, než se na otočku vrátíme s autorkou do Tokia a řešíme výhradně fronty. A pak zase dlouhé pražské období a v jediném delším pobytu v Tokiu 2019/20 se o městě a zemi nedozvíme nic nového, jen něco málo o změně na císařském trůnu a demografických změnách. A pak začne kovid, který se autorky, Japonska i světa drží ... aspoň do letošního vydání knihy.
Je to vše hlavně o autorce, pocity, bolístky, touhy, spíš než o Japonsku. Čím dál víc to v objemné knize vypadá, jako by měla autorka mnohačetnou osobnost, tak často a do hloubky rozpřádá se svým vnitřním Plamínkem, občas se Strávnicí nebo i Necudou. A všechny tyhle pasáže, pokud se striktně netýkaly Japonska, jsem prostě přeskakovala - tak se protivily.

Zato Haiku, která uvádějí každou podkapitolu, se mi líbila, nebyla asi tak vzletná a lehoučká, jak by striktní znalec vyžadoval, spíše mírně přízemní, ale to se mi právě líbilo, že byla všechna ihned srozumitelná a trochu té poetiky se v poezii objevilo. Co se mi ale nelíbilo, a to jde na vrub vydavatele, že každé haiku bylo na straně s celoplošným černým tiskem.

Autorka je novinářka, takže i když styl byl nečekaně mnohem méně zpravodajský, ale spíš se snahou o emoční vzletnost a nekonkrétnost, vyvaroval se povětšinou češtinářských prohřešků (ne však občasných a zcela zbytečných vulgarit), nicméně "pilová sezona" veškerý víceméně pozitivní dojem z formálních kvalit textu dokonale zničila.

Suma sumarum 50% Nedozvěděla jsem se o milovaném Japonsku nic nového (vyjma snad existence králičích kaváren) a hlavně kupodivu ani pozitivního, přestože to má být autorčina láska, na první pohled, poslech i natrvalo.

Bedikk
27.07.2022 5 z 5

Poutavý a neuvěřitelně čtivý příběh o lásce. Bohužel také o těžkostech a překážkách. Hádám ale, že to už ke správné romantice tak trochu patří. Kniha Sama v Tokiu se nesnaží být nějakým cestopisem. Místo toho představuje velmi osobní příběh o životní změně, zapálení, odhodlanosti a pádech na dno. To vše je ale protknuto Japonskem. Jeho kulturou, historií, zvyklostmi i místy. A jsem vážně rád, že jsem mohl s Marií na tuto pouť vyrazit.

petikakika
25.07.2022 3 z 5

Videla som Marii v DVTV, kde ma svojím rozprávaním o Japonsku, z ktorého čišala skutočná láska k tejto zemi, nadchla a rozhodla som sa prečítať knihu. Radosť a nadšenie sa z knihy vytratili a zostal len smutný príbeh o tom, čo všetko musela autorka obetovať na ceste za svojím snom. Klobúk dole, ale zrejme som mala zostať len pri tom rozhovore.

Berrendal
11.07.2022

Silne osobity (a zaroven osobni) pribeh mlade divky, ktera si jde za svym snem a ktera nam ukazuje, ze zivot neni cernobily a ze kdyz neco opravdu chceme, musime za tim jit naplno. Jedna se o takove denikove zapisky, ktere ctenare provedou nekolika roky v zivote hlavni hrdinky. Ze zacatku mi chvili trvalo si na zpusob vypraveni pribehu, ktery je protkan japonskymi realiemi a historii, zvyknout. Ale jakmile jsem pristoupila na autorin zpusob, pribeh me pohltil a byla jsem zvedava kam se hrdinka s laskou k cizi kulture dostane. Je to rozhodne neco jineho a osvezujiciho. Nuti vas to smat se, nebo se citit az trapne za samotnou hrdinku. A to vlastne od knizky tohoto typu chcete :)

Štítky knihy

Japonsko životní problémy Tokio

Autorovy další knížky

Marie Machytková
česká, 1990
2022  65%Sama v Tokiu
2024  0%Dva v šinkansenu

Kniha Sama v Tokiu je v

Právě čtených5x
Přečtených94x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených4x
Knihotéce105x
Chystám se číst111x
Chci si koupit37x