Sám ve stěně

Sám ve stěně https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278912/mid_sam-ve-stene-aFF-278912.jpg 5 43 6

Americký lezec Alex Honnold, který je známý především pro své lezení velkých stěn bez jištění, už není proslulý jen mezi lezci, ale pod kůži se dostává také lidem, kteří o tomto sportu nevědí zhola nic. Jeho výkony patří do kategorie dechberoucí… Většinou se pohybuje sám, jen v lezečkách a s pytlíkem magnesia, ale abyste ho zahlédli, je třeba zvednout oči, prohlížet si mrakodrapy nebo tisícimetrové skalní stěny… Ve své knize se vrací k sedmi nejzajímavějším výstupům své raketové kariéry, včetně impozantního sóla Sendero Luminoso v Mexiku nebo slezení spektakulárního Fitz Traverse v Patagonii. V každé kapitole se o lezce bojíme, potí se nám ruce, protože smrt číhá na každém metru… Skvěle napsaný příběh, který nás poučí o podstatě štěstí, rizika, životu na hraně a extrémního nebezpečí.... celý text

Literatura naučná Sport
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Alone On The Wall , 2015


více info...

Přidat komentář

PavlaTr
21.02.2022 5 z 5

Pěkná kniha , klobouk dolů před samotným počínáním Alexe .........ale chudáci ti všichni blízcí okolo něj - neustále ve strachu a napětí.....hrůza !!

jennefer
09.12.2021 5 z 5

Čte se to velmi dobře, je to takové 'bezpečné dobrodružství'. Z fotek už se člověku zpotí dlaně a pokud k tomu pustíte i videa z popsaných výstupů, pak se vám dělá i mdlo a máte mžitky před očima! Překlad místy nepřesný, ale což, stane se. A - přeji Alexovi spokojené stáří.


haki34
16.01.2018 4 z 5

já bych to shrnula asi jednou větou - citací : "vítejte v Alexově výstředném světě !"
Alex je jistě fenomenální sportovec ale ať si tvrdí, co si tvrdí o bezpeččí bez lana, je to jeho životní názor a postoj. Já, jakžto úzkostná osoba, která lezení považuje za síce nádherné, ale raději se na něj koukám ze země, si myslím, že je šílenec...génius a šílenec v jedné osobě, a taky hazardér...ale to je můj pohled...
a teď ke knize - vyvolává trochu rozporuplné emoce, střídají se pasáže, kdy mluví autor, Alex, jeho kamarádi... je snaha Alexe vyykreslit jako milého a skromného chlapíka, navíc lidumila a ekologa, kterému leží na srdci blaho země a jejich nejchudích obyvatel, ale někde v hloubi pod tím cítím, že je to neurotik, často se chová minimálně podivně, nekonvenčně, až disociálně, a prezentace altruismu je vlastně nějakou jeho vlastní záchrannou sítí.... třeba knížka vlastně chtěla vyvolat takovou změt emocí.... je dobré si ji přečíst a udělat vlastní názor ;)
Alex mi ppři čtení vůbec nebyl sympatický, ale ráda jsem se dozvěděla něco o jeho výkonech a životě, snech a životní filozofii. K. Cobain řekl, že lepší je shořet, než pomalu hasnout...a Alex jede lezeckým životem ve velkém stylu. Go big Alex !!! respekt.

HanaSputnik
05.08.2017 4 z 5

"Lidé se mě neustále ptají, jak jsem se k sólovýstupům dostal. Ale když jim odpovím po pravdě, myslím, že mi nevěří. Pravda je taková, že když jsem začal lézt venku, styděl jsem se oslovit cizí lidi a požádat je, aby lezli se mnou."
Až na to, že ze Steph Davis(ové) udělali v překladu muže, dobrý :-) Go big, Alex!!!

missbellatrixx
23.04.2017 5 z 5

awesome!!!

kyssling
08.01.2017 5 z 5

Skvěle sepsaná kniha o lezení (nejen o free solo). Všichni se podívejte na "El Sendero Luminoso" na youtube. Ten chlap má obrovskou odvahu, neuvěřitelný talent a chybí mu zřejmě pud sebezáchovy. Velmi zajímavé informace o Alone on the Wall, pro letce nutnost a pro zájemce o adrenalinové sporty též !

Štítky knihy

horolezectví autobiografie

Autoři knihy

Alex Honnold
americká, 1985
David Roberts
anglická, 1954

Kniha Sám ve stěně je v

Právě čtených3x
Přečtených58x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst31x
Chci si koupit13x