Sám proti zlu

Sám proti zlu https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52949/sam-proti-zlu-52949.jpg 4 15 4

Životopis Přemysla Pittera je příběhem českého protestantského myslitele a charitativního a sociálního pracovníka, který většinu života prožil ve sporu s určujícími dějinnými proudy minulého věku. Traumatické zážitky na frontě 1. světové války z něj učinily radikálního pacifistu a nonkonformního náboženského praktika. Pracoval v YMCA, v abstinentním a vegetariánském hnutí. V roce 1933 otevřel v Praze na Žižkově Milíčův dům, útulek pro trpící a opuštěné děti. Za nacistické okupace pomáhal židovským dětem a v letech 1945–1947, během tzv. „akce zámky“, zorganizoval humanitární pomoc pro víc než osm set židovských, českých a německých dětí, které zachránil z koncentračních nebo sběrných (odsunových) táborů. Po roce 1951, kdy byl nucen odejít do exilu, působil deset let v uprchlickém táboře Valka u Norimberka. Spolupracoval s Rádiem Svobodná Evropa, vydával vlastní časopis Hovory s pisateli. Jeho život, naplněný podivuhodnými činy, si zaslouží pozornost i vzhledem k vnitřní opravdovosti, s níž Pitter v „bezbožném“ dvacátém století nepřestával hledat víru, která by člověku umožnila prožít život vnitřně opravdový i prospěšný zároveň. ... celý text

ujira
ujira
09.05.2022 4 z 5

O Přemyslu Pitterovi jsem už něco četla a zhlédla jsem také výstavu o tomto pozoruhodném českém, velkém člověku. Z Kosatikova zpracování mne nejvíce oslovil Pitterův pedagogický moderní a nedoceněný přístup k dětem a mládeži.

deauville
deauville
02.11.2021 5 z 5

Pocházím z kraje, kde se odehrávala Pitterova akce "Zámky", a jedna naše paní učitelka v poválečných Zámcích dokonce pracovala jako vychovatelka, přičemž s některými z tehdejších "chovanců" si celý život dopisovala. Takže pro mě Přemysl Pitter nebyl neznámou osobou, knihu jsem si koupila hlavně proto, abych se o osudu tohoto člověka dozvěděla víc.

A skutečně to byl nesmírně zajímavý a charismatický člověk a jeho životní osudy velmi klikaté, byť si většinu problémů působil sám, neboť v každém okamžiku svého života se řídil svou vírou v Boha. Jeho aktivity bych někdy nazvala "házením hrachu na zeď" v tom smyslu, že se pouštěl do věcí, kde šel doslova proti proudu (akce Zámky a zachraňování německých dětí, pokus o obnovu Milíčova domu po 2. světové válce, kdy se moci pomalu chápali komunisté...). Ale cítil to jako svoje povolání, jako svoji povinnost... Klobouk dolů.

Nelze se nezmínit ani o jeho spolupracovnici Olze Fierzové, jejíž podíl na Pitterových aktivitách je obrovský, přesto vždy stála stranou - nicméně i její život je zajímavým příběhem, který by jistě také vydal na knihu.

Moc mě neoslovil styl, který autor zvolil - a sice to, že popisuje Pitterův bohatý vnitřní život, motivaci, rozhodnutí a myšlenkové pochody jakoby ho dokonale znal, což je nemožné, neb Přemysl Pitter zemřel v roce 1976. Autor tedy vychází ze sekundárních zdrojů a působí pouze jako "vykladač" Pitterova "díla", přičemž je samozřejmě možno s autorem a jeho názory polemizovat. Ale chápu, autor se snažil učinit knihu čtivější, v opačném případě by to byl pouze prostý popis Pitterova života.


olga8832
olga8832
19.06.2019 5 z 5

Nesmírně si cením takto morálně silných osob.

ManželéMannovi
ManželéMannovi
06.07.2016 5 z 5

Opět výborně napsaný životní příběh významné osobnosti československých dějin, která není dodnes doceněná. Přemysl Pitter byl hluboce věřícím člověkem, který věřil v člověka a v dobro. Způsob jakým po roce 1945 dokázal zachránit židovské i německé děti bych mohla přirovnat k tomu, co pro děti udělal před druhou světovou válkou sir Nicolas Winton. V knize jsou popsány nejdůležitější životní události osobnosti Přemysla Pittera. Ale kniha není nudná ani těžkopádná. čte se velmi dobře.

Mannová