Sám proti inkvizici

Sám proti inkvizici https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408027/bmid_sam-proti-inkvizici-H7s-408027.jpg 4 23 11

Jeden z největších románů 20. století z pera slavného argentinského autora pojednává o pronásledování Židů španělskou inkvizicí v Jižní Americe 17. století. Kniha vychází ze skutečného života Franciska da Silvy, váženého lékaře, který se nezřekl své víry a stává se nepřítelem církve. Knihu lze číst jako vzrušující dobrodružství s drama­tickým koncem, jako příběh muže, který unikl proná­sledovatelům stálostí v pravdě, který učinil osvobodivé rozhodnutí podstoupit mučení a smrt. Významné, snad dokonce první současné dílo o utrpení Židů v Latinské Americe vzbudilo pobouření jak ve Špa­nělsku, tak i v židovských komunitách po celém světě. Román Sám proti inkvizici byl přeložen do několika jazyků a zajistil mu širokou popularitu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historie , Historické romány

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

La gesta del marrano , 1991


více info...

Přidat komentář

MartinProtschke
28.10.2023 5 z 5

Tohle téma mě moc nikdy nebrala, ale knížka mě zaujala. Krutosti ve jmenu boha provázejí celé dějiny...

Rizek75
06.01.2023 5 z 5

Dílo, které si zaslouží pozornost. Nejen pro svou uměleckou hodnotu, ale i pro vykreslení skutečností, které se odehrávaly při střetu náboženských vyznání v 17. století (ale vlastně přetrvávají až dodnes). Je to kniha, která na jedné straně vykresluje odvahu, hrdinství, na straně druhé povýšenost, pohrdání životem, člověkem...


DomYell
23.06.2022 5 z 5

Tohle je velke dilo...jak velikosti, tak hlavne obsahem. Je to podobna kategorie knih, jako je Exodus od Leon Uris.
Hodnotim to naplno - stoji to za to :)

*slabsi povahy vynechejte cast, kdy si hlavni hrdina sam provadi obrizku...to je az hnusne predstavitelny :D

Jaruš7
19.09.2020 5 z 5

Historie náboženských střetů s církevní inkvizicí devastující národy.

Bohatý, výpravný příběh plný záludných pletich církevních úředníků bažících po krvi a majetku jinověrců. Doba tak přetěžká, logika a dogmata byly v procesech bojem o přežití, ve kterém zvůle vždy vítězila.

Citace : "F.M.de Silva, složíte slavnostní přísahu, že budete říkat pravdu."
Měří se dvě protikladné ideologie. "Položte ruku na tento kříž," rozkáže.
"Pane, jsem žid."
"Pro toto obvinění vás soudíme."
" Takže nemohu přísahat na kříž."
"Takový je postup!" otráveně opakuje inkvizitor. "Musíte dodržovat postup."
"...Jsem žid a mohu přísahat pouze na živého Boha, stvořitele nebe a země."
"Zamýšlíte nám vnutit svůj zákon?"
"Budu-li přísahat na kříž, dopustím se první lži."

Inkvizitoři stojí před dosud neslýchaným problémem, směsicí pohany a upřímnosti.
...neprokazuje vítězství církve, nýbrž její zneužívání. "


Další dílo, které jen tak nezapomenu.

orinka3
26.04.2020 5 z 5

(SPOILER) Neuvěřitelný čtenářský zážitek. Kniha je myšlenkově tak silná, že se nedá číst rychle. O přečteném se musí uvažovat. Jde o zápas mimořádně silné osobnosti se zlem, převlečeným za křesťanství v podání inkvizitorů. Děj nás zavádí do Jižní Ameriky, kam z Portugalska směřuje skupina pronásledovaných Židů. Chtějí tu žít, pracovat a doufat, že sem na ně ruka inkvizice nedosáhne. Bohužel, ani po přestěhování z Peru do Chile nebezpečí neunikají. Rodiny Židů jsou za svou víru, přestože navenek působí jako přesvědčení katolíci, dál pronásledovány jako by byly škodná zvěř. Napřed za svou víru trpí otec Diego, po jeho zatčení se jeho rodina začíná rozpadat. Syn Francisco, nadaný, citlivý mladík, se stává lékařem. A také váženým občanem města, dokonce se žení s dcerou guvernéra Cristóbala. Uvnitř ve svém srdci ale čím dál tím víc cítí, že se musí vrátit ke své pravé víře, kterou mu přiblížil jeho inkvizicí zmrzačený otec Diego, kterého po dlouhém hledání našel v Limě. Protože se kál, neupálili ho, ale stejně musel podstoupit doživotní trest a nosit šat kajícníka. Francisco se dostává do tajné skupiny židovské komunity. Je jen otázkou času, kdy je někdo zradí. Bohužel, tentokrát to byla jeho rodná sestra, která se neuměla se svým z kláštera vymytým mozkem vyrovnat s bratrovým přiznáním k židovství. Nepochopila, jak je pro něj životně důležité, že už dál nedokáže žít tak schizofrenně. Tajemství neunesla, její strach z inkvizice byl takový, že to, co jí bratr s důvěrou svěřil, prozradila zpovědníkovi. A ten zpovědní tajemství nedodržel a jejího bratra udal. I pro Franciska si také přišla inkvizice. Tady nastává patrně myšlenkově nejsilnější část románu. Kniha je od samého začátku plná filosofie, ale tady je jasně vidět protiklad čistých a logických otázek, které inkvizitorům Francisco pokládal a tím, jak mu odpovídali. Nešlo jim o pravdu, o pravou víru - šlo jim jen o to, aby pravdu měla inkvizice. Za každou cenu. Je nesmrtelná hanba katolické církve, že se snížila k takovému hanobení odkazu Ježíše Krista, kterého měla plná ústa. Však jim to Francisco pěkně omlátil o hlavu. Náš Jan Hus se taky nebál, taky žádal, aby ho přesvědčili, v čem se mýlí. Nepodařilo se jim to. Stejně tak o dvě sta let později se nepodařilo zlomit pevnou víru a přesvědčení statečného člověka Francisca Maldonado da Silva. Moje první kniha argentinského autora mi vyrazila dech. Bude patřit k těm, na které nikdy nezapomenu.

Daduška
13.03.2020 4 z 5

Obdivuhodný příběh morálně silného jedince, který neváhal obětovat vše životu v pravdě. Nabízí se asociace s Mistrem Janem Husem, ovšem inkvizice v případě hrdiny této knihy byla již o 200 let vyvinutější a celý proces mnohem propracovanější. Velice zajímavý román s historickými prvky, jehož hrdinou je skutečná historická postava. O historii Jižní Ameriky (s výjimkou řádění conquistadorů) jsem dosud mnoho nevěděla, teď jsem o trochu poučenější.

Paluska
12.03.2020 4 z 5

Velmi silný příběh. Krutost se mísí s bezmocí a nepochopením.

denisa7430
17.12.2019 5 z 5

Jedním slovem: wooow

raidmnoid
22.08.2019 4 z 5

Popravdě, čekal jsem něco jiného. Velice mě zajímalo, jakým způsobem mohla osamocená osoba bojovat proti tak kruté instituci, kterou inkvizice byla. Jelikož prvmíni kapitolami prochází 2 linie osudu, byl jsem zklamaný, že již od začátku nevidím záludný boj jedince proti zlovůli, ale musel jsem akceptovat, že se jedná o historický příběh, ne detektivku.
Co jsem tedy viděl? Několik příběhů:
Příběh první: boj Franciska proti církvi o svou duši, o možnost sdílet svou legitimitu s ostatními svého vyznání
Příběh druhý: tragickou podívanou, kdy Francisko i přesto, že stejně dopadl jeho otec, žene svou rodinu vstříc neštěstí a mě připadá, že je mu to tak nějak jedno
Příběh třetí: štěstí/ neštěstí při inkvizičním jednání. Neštěstí v tom, že musel v paláci strávit více jak 10 let. Štěstí v tom, že nedopadl jak snad všichni ostatní, jejichž doznání/smíření byla vynucena na mučidlech.

Ale i tak je zajímavé si přečíst tento příběh a zamyslet se nad absurditou lidského jednání, kdy u inkvizice mám vlastně jen dvě možnosti:
* jsem nevinen. Pouze však vinen může o sobě tvrdit, že je nevinen, protože zlomené končetiny, spáleniny a jiné krutosti na svědcích tvrdí opak. A tudíž jako kacíř budu upálen
* jsem vinen a tudíž jako zatvrzelý kacíř budu upálen

leny.wood
06.08.2019 4 z 5

Je dobré rozšířit si povědomí o historii, která se týká inkvizice a pronásledování židů. Nikdy dřív jsem si nemyslela, že mohou mít tyto dvě věci souvislost. Kniha je skvělou sondou do problematiky, ale znevažuje ji nespočet chyb v text (překlepy, chybějící písmena, předložky, interpunkce).

petaSk
06.06.2019 4 z 5

O pronásledování Židů jsem věděla jen to, že se v průběhu věků opakovalo a rezonovalo ve mně hlavně pronásledování za 2. Světové války. Inkvizici jsem měla spojenou jen s upalováním čarodějnic kdysi ve středověku. Tato kniha je takovým malým skvostem, není to lehké čtivo, ale četla se mi dobře, až na poslední část, kdy byl již Francisco uvězněn a vedl rozhovory s různými představiteli církve. Neměla jsem tušení, jak moc lidi v kleštích církve žili a v jakém strachu, o to víc v Latinské Americe.
V knize je ale vidět autorova zainteresovanost a postava Francisca byla popsána až nekriticky, skoro jako světec. Taky mi chyběl nějaký dodatek autora, který by upřesňoval, které historické události si domyslel a co byla pravda. Jsem totální laik a tyhle věci neznám, takže jsem něco dohledávala na Wikipedii.
Sám proti inkvizici je skvělá kniha a já sama se divím, že jsem po ní sáhla, ale rozhodně nelituju. Jen je třeba počítat s tím, že to není příliš dějová kniha, ačkoliv lékař Francisco je hlavní postavou, tak kniha je hlavně o obrazu církve a Inkvizice v Latinské Americe v 17. století.