Sám přes duny do Dakaru

Sám přes duny do Dakaru https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395353/bmid_sam-pres-duny-do-dakaru-daW-395353.jpg 4 4 1

V přihlášce bylo jasně napsáno, že jsem do závodu přihlásil Tatru – a sebe. Nikoho dalšího. Francouzští úředníci na mě přesto u přejímek nevěřícně hleděli. Ty fakt pojedeš sám, podivovali se. Kýval jsem, že ano, že to není chyba v materiálech, ale pořád ve mně byla malá dušička. Pak pokrčili rameny, popřáli mi štěstí, a to razítko mi dali! Spadl mi obrovský balvan ze srdce, měl jsem takovou radost, jako bych už byl v cíli! Dvacet let na to čekám, a je to tady! Pojedu sám, jen se svou velkou desetitunovou motorkou. Tomáš Tomeček je testovací jezdec v automobilce Tatra. Dálkovým závodům se věnuje od roku 1995, výhradně ve spojení s kamiony Tatra. Rally Dakar (Paříž - Dakar) se zúčastnil 15x, Africa Eco Race osmkrát. Oba závody vyhrál, 12x stál na stupních vítězů. Patří k hlavním tvářím Africa Eco Race. Úspěšnou sólo jízdou bez navigátora přepsal historii dálkových závodů v kategorii kamionů. Přezdívá se mu Desert Master a Captain Solo.... celý text

Přidat komentář

mira.l
01.05.2020 3 z 5

Tohle byla velká rychlovka. Asi první knížka, kterou se mi podařilo přelouskat zhruba za dvě a půl hodiny. Textu tam věru mnoho není a písmo skoro jak ve slabikáři.
Po Olze Roučkové, první Češce, která dojela Dakar a Gabriele Novotné, první Češce, která dojela Dakar na motorce, jsem zvolil příběh Tomáše Tomečka, který rozhodně naopak není žádným nováčkem a který zůstal věrný závodění v opravdové Africe s cílem v hlavním městě Senegalu. I on svým způsobem také přepsal dějiny závodění. Je prvním, kdo absolvoval rallye, v tomto případě Africa Eco Race, sám v kamionu.
Tomeček se závodění věnuje dlouhé roky, tato kniha mapuje pouze jeho dvě sólo jizdy Afrikou. Nebyl nikdy velkým vypravěčem, což je na textu vidět, je to velmi zkratkovité, a opravdu to popisuje prakticky bez nějakého úvodu příslušný ročník od vyjetí na technické přejímky, ale číst se to dá. To v případě první části, druhou jeho sólo účast tvoří přepis novinových článků do knižní podoby. A je to znát, tato část pro mě byla docela zklamáním, literární úroveň a informační hodnota vcelku odpovídá tomu, že jsou to přepsané články z novin.
Co je milé, hodně kvalitních fotek a kvalitní papír. Ale v kontextu knih o dámách zmíněných v úvodu prostě za čtyři dát nemůžu. Kniha O. Roučkové byla o dost zajímavější a G. Novotná, to byl ve srovnání s tímhle úplně jiný level, příběhem i literárně. Tohle je takový solidní průměr, bez kterého by se ale dalo v klidu obejít.

Štítky knihy

automobilový sport Rallye Dakar

Autorovy knížky

2018  85%Sám přes duny do Dakaru

Kniha Sám přes duny do Dakaru je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce1x
Chystám se číst3x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x