Šesté dítě
Sam Porter série
< 3. díl
„Otče, odpusť mi." Tato tři slova vyvolávají v detektivu Samu Porterovi dávno vytěsněné nepříjemné vzpomínky. Pro Ansona Bishopa naopak představují jediné pojítko mezi jeho dětstvím a současností. A také podnět k tomu, aby konečně vyjevil pravdu, která zůstala dlouhou řadu let ukrytá. Zmíněná slova se totiž opakovaně objevila vedle zavražděných obětí. Mohlo by se zdát, že je to jednoznačný ukazatel řádění sériového vraha. To by ovšem nesměly být oběti nalezeny s časovým odstupem v řádu minut, a přitom na několika vzdálených místech. Když do budovy chicagské policie vstoupí Anson Bishop, hlavní podezřelý v případu Opičího vraha, nastane chaos. A to ještě nikdo netuší, že Bishop se chystá podat svědectví, které nejenže postaví na hlavu celé dosavadní vyšetřování, ale také změní život všech, kteří se na něm podílejí. Zběsilé tempo vyprávění odhaluje pravdu o netušeném motivu Opičákova vraždění a celá trilogie tak spěje k závěru, který lze bez jakékoli nadsázky označit za naprosto nečekaný a šokující.... celý text
Originální název: The Sixth Wicked Child, 2019
Komentáře knihy Šesté dítě
Asi v tretine knihy som si myslel, že do poslednej knihy niekto vložil dej z ďalších dvoch kníh. Celú knihu autor tu zaplietal gordický uzol, aby ho potom na posledných tridsiatich stranách rýchlo rozsekol. Neviem, či je dobre písať o nejakom prepracovaní, alebo radšej o škrabaní (nie rezaní) ľavého ucha pravou rukou. Človek sa už brutálne strácal v deji a postavách, realite a fikcii, v možnostiach, ktoré tu autor vložil. Zlé to určite nebolo, len sa z knihy stalo čitateľské bludisko. Pol bodu dole za zle upevnenú Ariadninu niť.
Třetí díl je plný nečekaných zvratů a podezřelých. Autor čtenáře drží od začátku až do konce v neustálém napětí, děj zamotal tak, že člověk už vůbec neví, co je pravda a co lež a kdo vlastně je skutečným vrahem. Sice děj byl dost překombinovaný a já jsem se ztrácela v tom množství postav, ale jako celek se mi série líbila.
Jedna z nejlepších sérii, které jsem za poslední dobu četla! Dokonale promyšlené... Budu ji mít v hlavě a srdci dlouho
Posledných 200 strán som s dejom bojoval. Veľmi prekombinované, dej stratil svoje tempo. Znehodnotený celkový dobrý pocit z predchádzajúcich dvoch kníh série.
Asi půjdu trochu proti proudu, ale něco tak příšerně překombinovaného jsem už dlouho nečetla. A musím říct, že mrtvých tam bylo i na Ameriku neskutečně moc. V podstatě to vedlo k tomu, že už mi ke konci bylo jedno, koho ještě najdou. Jediné, co mě nakonec potěšilo, bylo to, jak to dopadlo se Samem.
Dlouho jsem odkládala dočtení posledního dílu a jsem ráda, že to mám za sebou.
Posloucháno jako audiokniha a za dvě hodiny je tam mrtvejch jak ve Druhé sětové válce - odloženo.
První část hádanky byla odkryta poměrně brzy.Pak docela umě natahovaná jestli bylo vše OK, nebo KO.
Jinak dobrý závěr celé trilogie
Závěrečný díl trilogie o takzvaném Opičím vrahovi začíná slovy, která rezonují jako zvon vinny: „Otče, odpusť mi.“ Právě tato věta propojuje minulost a současnost hlavního podezřelého Ansona Bishopa – a zároveň otvírá dveře k pravdám, které nikdo nechce slyšet. Vyšetřovatel Sam Porter, jemuž případ dávno přerostl přes hlavu i osobní hranice, se ocitá na tenkém ledě: nejen profesně, ale i psychicky. Bishop se totiž rozhodne vypovídat – a to, co říká, boří veškeré dosavadní jistoty a všichni ztrácí půdu pod nohama neví, co je pravda a co jen noční můra....
Vraždy, které vypadají jako dílo sériového vraha, jsou provedeny tak, že nikdo nechápe, jak je možné, že došlo k několika vraždám téměř ve stejný čas na různých místech? Bishopovo přiznání rozjíždí události, které jsou stejně chaotické jako nebezpečné – a nezadržitelně vedou k finále, které je šokující nejen svou brutalitou, ale i emocionální silou. Trošku jsem si připadala jako když Pejsek s Kočičkou pekli dort, ale tohle vyvrcholení prostě bylo fenomenální!
Díl nabitý dějem k prasknutí - až tak, že už jsem měla ke konci v hlavě chaos a párkrát jsem se musela vracet, abych se v těch zlosynech dočista neztratila.
Výborné ukončenie trilógie.
Celú knihu uvažujete, či ste verili tomu správnemu, kto bol vlastne opičiakom a kto je tu naozaj ten zlý.
Pevne som verila v to, že to čo bolo od začiatku jasné ako facka je stale jasné a, že tý čo hrali šialenú psychologickú hru v nej proste a sproste pokračujú ďalej, cez toto vlak nejde a neprejde.
No autor sa s nami zahral a ja som pomaly prestala veriť svojim inštinktom a skoro som mu sadla na lep ako mucha.
Výborný koniec, ktorý rozmotal všetky tajomstvá a bolo krásne polopate všetko vysvetlené a úplný záver bol totálna pecka.
Tak tenhle třetí díl mě bavil nejvíce. Měla jsem pořádně zamotanou hlavu a musím říct, že to fakt stálo za přečtení.
Ty deníky byly husté. A všechno nakonec zapadlo pěkně do sebe.
Kniha se četla rychle a ten konec se četl snad nejrychlejí než v těch předchozích dílech.
Zakončení trilogie, které mi do té míry zamotalo hlavu, až padají hvězdy v hodnocení.
Bavilo mě to do poslední minuty. Ta americká akčnost střídání kapitol, to sebevědomé šroubování zvratů do děje.
Zapadlo to po poslední stránce do sebe, ale zůstalo moc otazníků, moc nezodpovězených otázek. Zamykání ledničky potřebuju nutně vysvětlit.
Nenudila jsem se, vyšetřování mě pohltilo, ani kvantum obětí mi nevadí. Deník našeho malého psychopata je nejvíc všechny díly. ALE. U série, která se tváří, že tě má na konci ohromit a vytřít zrak, bych čekala, že mi loajalitu oplatí vysvětlením úplně všeho a nenechá prostor pro tápání. Hele, možná to tam všechno mezi řádky bylo a já jsem marná :-D Nicméně, víc než silné tři hvězdy dát nemůžu.
Tak tohle stojí za přečtení šok byl v tom když jsem se dozvěděl že Sam je začtený na základě křivého svědectví Bishopa doporučuju
Šíleně překombinované, propletené, ale teda nakonec to všechno do sebe zapadlo, ale byla to fuška. Ale asi fakt dobré, protože na příběh pořád myslím.
Asi napíšu komentář jen sem za celou sérii, protože ani není možné číst knihy v jiném pořadí, než byly vydány. To byl naprostý maglajs, v závěru, ale do sebe vše zapadlo. Fíha prostě neuvěřitelné turbulence, tolik zvratů, obratů, převratů. Chvílema jsem si říkala, že je to jen přestřelka naprostých psychopatů nasypaných do jednoho města. V celé sérii mě nejvíc bavil a zároveň skličoval deník, ten dal knize rozhodně zajímavý rozměr, kterým se z řad detektivek vymyká. Všeobecně se série dost vymyká všemu, co jsem doposud četla. K detektivkám se nikdy nevracím, ale vím, že tuhle sérii si jednou přečtu znovu, protože si musím vše ještě jednou pořádně utřídit. Autor vytvořil příběh, kde nevíte komu věřit a zároveň Vám každá postava přiroste k srdci, ačkoliv dost prazvláštním a děsivým způsobem.
Uf, to byl teda kolotoč do poslední stránky. Ubírám jednu hvězdičku za to, že to podle mě mohlo být tak minimálně o třetinu kratší. Těch proměnných a twistů už tam bylo opravdu moc, ale jinak celá série byla naprosto skvělá. Konec mě dostal, podstatnou část jsem odhalila, ale to finále ne úplně :) Musím ještě znovu vyzdvihnout zpracování audioknih, naprostá bomba!
Musela jsem číst a číst,protože už jsem nevěděla,co je pravda a chtěla jsem to vědět,super čtení a opravdu je potřeba nemít velkou prodlevu,jinak se budete ztrácet,toto se opravdu povedlo.....
Perfektní završení trilogie o vrahovi V40.
Tendence přeskakování stran byla s postupujícím dějem čím dál vyšší. Dlouho ve mne žádný autor nevzbudil taká očekávání jako mistr Barker. K postavám jsem si přes jejich komplexnost vybudoval vztah, a obavy o detektiva Portera a zároveň i pochyby o něm v mne budovali napětí do poslední stránky. A za to tleskám.
Upřímně, měl jsem pochyby zda dokáže autor odpovědět na všechny otázky, které se postupem děje vršily na sebe. Nakonec se mi ulevilo, že mé obavy nebyly vůbec na místě a musím smeknout před umem pana Jonathana Dylana Barkera .
Tím, že jsem předchozí díly četl již před delší dobou jsem se vzpomínkami potácel jako Sam. Postupně se mi to vše vybavovalo a začalo to dávat smysl. Dobré to bylo a celá trilogie jako celek je perfektní. 85%
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
pěstounská péče thrillery napětí sérioví vrazi deníkové záznamy prolínání minulosti a současnosti Chicago psychopati, sociopati vyšetřováníJ. D. Barker také napsal(a)
| 2018 | Čtvrtá opice |
| 2019 | Pátá oběť |
| 2020 | Šesté dítě |
| 2020 | Dracul |
| 2022 | Volající |

88 %
78 %

Absolutně famózní zakončení série, které je plné zvratů, napětí a emocí a nesmírně propracovaného děje. Závěr sice nechává řadu nezodpovězených otázek a nechává na čtenáři, nechť si utvoří závěr, který mu vyhovuje, což bych u většiny knih odsoudil, ale zde to nesmírně funguje. Nadto poslední kapitola je jedním z nejlepších zakončení knihy, které jsem kdy četl. Mohu s nadšením doporučit. Jasných 5 hvězd.