Čtvrtá opice
J. D. Barker
Sam Porter série
1. díl >
Je perfekcionalista, je neuchopitelný, je psychopat. Přezdívá se mu Opičí vrah. Je to zabiják s pokřiveným viděním světa a s absolutní absencí soucitu. Detektiv Sam Porter ho pronásleduje dlouhých pět let a po celou tu dobu od něj dostává balíčky s děsivým obsahem. Každá doručená zásilka obsahuje část těla zavražděné oběti. Teď ale došlo k významnému zvratu v pátrání: Porterovi se dostal do ruky vrahův deník. Podaří se mu z šílencových zápisků vydedukovat jeho osobnost? Dokáže rozklíčovat motivy jeho jednání? Pokud uspěje, mohl by dosáhnout něčeho donedávna nepředstavitelného – totiž najít příští Opičákovu oběť dřív, než bude pozdě.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2018 , DominoOriginální název:
The Fourth Monkey, 2017

Velmi čtivé, dej měl spád, hlavní vyšetřovatel sympaťák každým coulem, odlehčení v podobě vtipkování mezi detektivy super, propracovanost na jedničku, prolínání minulosti a přítomnosti rozhodně kvitují, jen ty vraždy na mě byly až moc drsné, detailní popisy jsem občas musela přeskočit.

Kniha bola fajn, dej je rozdelený do 2 dejových liniek, čo niekedy knihe ublíži, tento raz to však nebol žiaden problém. Dobre sa čítala a mala asi všetko, čo má detektívka mať. Zopár zvratov mohol autor lepšie využiť. V slovenskej verzii bolo celkom dosť chýb. Každopádne som zvedavý na pokračovanie.

Dobrý thriller se sympatickou hlavní postavou, další díl je povinností, protože ne vše je dořešeno.

Skvělá kniha - žádná hluchá místa, napsáno tak dobře, že čtenáře nic neruší a nerozčiluje, jen si užívá drsný příběh. Hned se jdu podívat po dalším dílu série.

Po obdržení vrahova deníku se Porter snaží vydedukovat kdo bude další oběť aby zabránil další vraždě

Vynikající thriller s prvky psychothrilleru. Moc mě bavil a četl se úplně sám. Závěrečné odhalení byla paráda. Těším se, až si přečtu další díl.

Slušný thriller s rychle plynoucím dějem a trochu moc detailním popisem násilí.
Úplný závěr si, oproti celé knize zasloužil, trochu více napětí.

Jdeme na plusy, těch je víc:
- jenom jsem to otevřela a už jsem byla na straně 100!
- Mazec! Vyšetřovaní poslední oběti sériového vraha se tu střídá s jeho deníkovými zápisky.
- Nemáš čas řešit blbý postup vyšetřování nebo nelogičnosti - vše se odehrává během tří dnů, tak nad tím ani nepřemýšlíš.
-Takovou psycho rodinu jako tady našeho vraha by jeden pohledal.
- A tím povýšeným stylem, kterým byl ten deník psaný to mělo další rozměr.
- Docela dost otazníků a otevřený konec pro další díly - to mě též moc bavilo.
Jediné mínus je jedna obrovsky podobná věc s detektivkou/thriller, co jsem četla nedávno. Takže se pro mě nekonal tolik potřebný wow efekt. Ale já tomu i přesto těch 5 hvězdiček dám. Kvůli těm deníkovým zápiskům.

Sam Porter je detektiv, který před sebou nemá zrovna nejjednodušší případ a do toho se potýká s osobní velkou ztrátou.
Opičí vrah je zvrhlík, který si své oběti umí vážně vychutnat. Už roky unáší oběti a posílá jejich části těla v balíčcích policii.
Až jednou.... jednou se najde mrtvola, která má u sebe deník.... Ale nejde jen o obyčejný deník - jde o deník samotného vraha. A to rozhodně není počtení pro slabé povahy....
A hodiny neúprosně běží.... a další oběť čeká a trpí...
Doufám, že my se protrpíme k dalšímu dílu, protože toto je fakt skvělá knížka ze slibné série!

Uff, toto bola jazda od zaciatku az do konca.
Kto je tajomný vrah, ktorý posiela detektívovi časti svojich obetí? A prečo po toľkých rokoch úspešného skrývania zrazu objavia jeho denník? Je to chyba ale premyslený krok?
Kniha sa čítala skvelo, brutality a masakru tu bolo nadmieru takže som spokojná a vrah bol úplne skvelým prikladom psychopata a inteligentného geniála, ktorý je snáď 10 krokov pred políciou.
Porter bol výborný vyšetrovateľ a rozhodne sa teším na druhý diel a hlavne by ma zaujímalo či budeme pokračovať v tom čo si myslím - dúfam, že ano napnutá som ako guma na trenkoch.
Knihu rozhodne odporúčam

Díky společnému čtení jsem se dostala k této sérii. Začátek byl takový pomalejší ale potom se to rozjelo.
Věřila jsem v lepší konec že se stane.
Uvidíme co bude dál

Tohle byla pecka. Naprosto jsem si cteni uzila a stranky mi mizely pod rukama rychlosti blesku. Nemuzu se dockat dalsiho dilu. Tohle si musite precist, takze zadne vahani, jestli to ma na vas vice stran, protoze to mate za chvilku prectene. Doporucuji!

Můj bože.....kdo tohle může vymyslet,natož napsat!!!!!...fuj.....CHCI JEŠTĚ!Napínavé,poutavé,občas fuj a nejde přestat číst....vřele doporučuji a už se chystám na další knihu

Velice čtivé, úplně se to zhmotňovalo před očima - čekám, kdy uvidím knihu zfilmovanou. S tou nechutností bych to až tak moc neviděl. Celkově skvělá detektivka, těším se na pokračování!

Tohle bylo naprosto dokonalé. Od sympatického vyšetřovacího týmu, přes zvráceného, ale nesmírně inteligentního "padoucha", úžasně propracované vedlejší dějové linky, po brilantní závěr slibující nesmírně napínavý další díl. Sám Porter se tímto stal mým dalším oblíbeným knižním detektivem, opičí vrah zas jedním z nejoblíbenějších záporáků.

Varovali mě, že je to někdy až nechutné. A měli pravdu.
Skoro by to vydalo na dvě knihy, deník a vyšetřování. Jako u většiny knih, si i tady autor pomáhal, aby vše hezky klapalo. "Zjistil jsem to z databáze, kam nikdo jiný nemůže, neptej se mě jak." Závěr příběhu jaksi zatím nedopadl, takže někdy budu muset sáhnout po dalším díle. Nevadí, napínavé to bylo dostatečně.

Poslechnuto jako naprosto geniální audiokniha. Bavilo mě to od začátku do konce, bylo to napínavé, místy nechutné, zvrácené, zábavné a bylo to prostě skvělé. Už ladím druhý díl!

Objevila jsem nového autora a nelituji jediné minuty, kterou jsem s touto knížkou strávila. Nervy drásající napětí. Moc se mi to líbilo a fandila jsem detektivu Porterovi na každém kroku. Je úžasné, jak vás knížka odnese do úplně jiného světa. Hurá na druhý díl.
vraždy thrillery napětí sérioví vrazi psychopatologie deníkové záznamy detektivové prolínání minulosti a současnosti Chicago psychopati, sociopati vyšetřováníAutorovy další knížky
2018 | ![]() |
2019 | ![]() |
2020 | ![]() |
2020 | ![]() |
2022 | ![]() |
(SPOILER) Je to psané čtivě, to ano - příběh utíká pěkně.
Ale vadila mi nevěrohodnost - vrah se dostal přes FBI a prostě ho nikdo neodhalil "protože je hacknul". Víc po tom čtenáři nepátrej. :D
Uvidíme, třeba někdy dám dvojku, ale spíš ne. Zas tak neodolatelná pro mě zatím série není.