Sám čtyřmi oceány

Sám čtyřmi oceány https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181078/bmid_sam-ctyrmi-oceany-66297a1829d36.png 4 7 2

Naše nakladatelství připravuje knihu Petra Ondráčka, Sám čtyřmi oceány, kterou napsal po návratu ze své osamělé nonstop plavby kolem světa. Jeho plavba byla pokusem překonat rekord, který platí již od roku 1968, a kterým je dokončit plavbu kolem světa sám, pouze na plachty a bez zastávky za méně než 313 dní. I když byl pokus o překonání rekordu neúspěšný, přesto je taková plavba v jachtingu vrcholem náročnosti a výkon Petra Ondráčka snese srovnání s výkony jen několika málo světových jachtařů. Výkon je o to obdivuhodnější, že Petr Ondráček plul v důchodovém věku, na 8 metrů dlouhé lodi, kterou si sám postavil a celou akci financoval z rodinného rozpočtu. Po cestě ho potkalo mnoho problémů, přírodních, technických a v neposlední řadě i zdravotních, což nakonec vyústilo v přerušení plavby, nicméně v knize to vše velmi poutavě a napínavě popisuje a tato kniha by neměla chybět v knihovně nejen jachtařů.... celý text

Přidat komentář

soupik2012
včera audiokniha 4 z 5

Kniha je o tom, že si skutečný dobrodruh může splnit svůj sen v každém věku. Detailní popis o průběhu plavby, při které se musel pan Ondráček spoléhat pouze na své schopnosti a odhodlání. Velmi mě pobavilo jedno jachtařské pravidlo, ve kterém nesmí osamělý jachtař během své plavby, přijmout žádnou cizí pomoc, ani náhradní díl. Ale stačilo, aby dotyčný náhradní díl zabalil do nějaké bedny a tu vhodil do moře. Tato pomoc již proti pravidlům nebyla. Docela úsměvné, hned jsem si při tom vzpomněla na dobře známé rčení o jedné koze a vlkovi. Také mě na konci knihy pobavila manželčina obhajoba, jak že to bylo s tím nedostatkem sladkostí. Vůbec se nedivím, že když pan Ondráček viděl ten předem připravený jídelníček, že ho jako ztratil. Kniha je nejenom zábavná, ale také velmi poučná. Audiokniha je načtena velice dobře a načetl ji pan Luboš Ondráček.

bago
22.04.2015 4 z 5

Moc napínavá kniha, která ukazuje, jak si autor plní sen o obeplutí Země sám na vlastnoručně vyrobené lodi. Překvapilo mě ale, jak i v dnešní vyspělé době existuje drahé mořeplavecké vybavení, které je dost nekvalitní, i když může jít i o život dobrodruha. Mě by to spíš od mořeplavby odradilo. Závěr knihy je ale smutný.


Štítky knihy

cesty kolem světa jachtaři

Autorovy další knížky

Petr Ondráček
česká, 1949
2013  89%Sám čtyřmi oceány
2003  0%Před přídí mys Horn
2021  60%Bagatela mezi ledy: Pod plachtami do Země Františka Josefa

Kniha Sám čtyřmi oceány je v

Přečtených9x
Knihotéce3x
Chystám se číst2x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x