Šakal-tajné války Iljiče Ramíreze Sáncheze zvaného Carlos alias Šakal

Šakal-tajné války Iljiče Ramíreze Sáncheze zvaného Carlos alias Šakal https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76123/sakal-tajne-valky-il-76123.jpg 4 6 2

Johna Follain sepsal sepsal biografii nejobávanějšího teroristy nedávné minulosti.Kariéru Iljiče Ramíreze Sáncheze zvaného Šakal sledujeme od raného dětství,kdy jej formoval levicově zaměřený otec,až po jeho zatčení francouzskou zpravodajskou službou v ˇIránu.

Žánr:
Literatura naučná

Vydáno: , Jota
Originální název:

JACKAL-The Secret Wars of Carlos the Jackal , 1998


více info...

Přidat komentář

Auto999
07.08.2022 3 z 5

Kniha není příliš čtivá, je psána až moc dokumentačně. Trochu mi vadilo i to, že kniha obsahuje různé informace které se navzájem vylučují. Čtenář potom nemůže vědět, kde je pravda.

borsalino_csfd
18.07.2022 5 z 5

O Carlosovi jsem toho dosud mnoho nevěděl. Myslel jsem, že šlo o idealistu v boji za palestinskou věc, který využíval terorismus k dosažení tohoto cíle.
Své chabé znalosti jsem zásadně rozšířil, abych zjistil, že Carlos je jen zákeřný zbabělec, který se zaštiťoval řečmi o světové revoluci, ale fakticky mu byly ideje ukradené a páchal atentáty pro diktátory, kteří mu za tyto služby platili. Hodit granát do obchodu s lidmi není žádné hrdinství, ale čirá zbabělost. Bohužel kromě zbabělosti oplývá egoismem, megalomanstvím, vztekem a neschopností sebereflexe či přijetí jakékoli kritiky. Proto taky mnoho jeho akcí skončilo naprostým fiaskem (naštěstí). Nakonec se u soudu snažil procpat slabinami demokracie, protože měl strach z basy a trestu... Velmi výstižně to pojmenoval právní zástupce obětí, který řekl, že čekal buď přiznání revolucionáře nebo napadání justice, ale nakonec že se hájil jako zloděj slepic (na což mu nahrál sám Carlos, když o sobě prohlásil, že není žádný obyčejný zloděj, co ukradl slepici). Jeho konec rozhodně urychlil pád SSSR a východního bloku, který mu již přestal poskytovat zázemí, krytí, zbraně, ale i změna světového kurzu, kdy i Sýrie či Írán se chtěli dostat z mezinárodní izolace a najednou byl pro všechny jen přítěží, protože byli na seznamu zemí podporujících mezinárodní terorismus. Nakonec skončil v Súdánu a brzy se i pro ně stal zbytečným a v podstatě ho předali francouzům.
Nemile mě překvapila neschopnost všech francouzských tajných služeb, které se různě přetahovaly, ale až do osmdesátých let Carlose prakticky nehledaly. Ani Carlosovo zajetí nebyla žádná velkolepá akce, pouze si ho vyzvedli. Věřím, že se francouzi poplácávali po ramenou, dělali přehlídky a ve všech vystoupenich zveličovali své zásluhy, jak to tak bývá...
Kniha je docela čtivá, vyžaduje však základní znalosti vztahů a konfliktů na Blízkém východě, jména a vazby ideových vůdců a diktátorů, různých organizací a jejich odnoží OOP, Fatah, LFOP, FOP, změna v postoji Arafata, dialogy s Clintonem, Hizballáh... a konečně i zeměpisné znalosti.


Autorovy další knížky

John Follain
britská, 1966
2002  71%Zoya
2007  87%Mussoliniho ostrov
2000  80%Šakal-tajné války Iljiče Ramíreze Sáncheze zvaného Carlos alias Šakal
2004  80%Město tajemství, pravda o pozadí vražd ve Vatikánu

Kniha Šakal-tajné války Iljiče Ramíreze Sáncheze zvaného Carlos alias Šakal je v

Přečtených8x
Knihotéce5x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x