Šajeni

Šajeni https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80502/bmid_sajeni-kqJ-80502.jpg 5 9 2

Historie a kultura severoamerického indiánského národa, jehož osudy patří mezi základní body amerických dějin a folklóru. Autor, na základě dlouholetých výzkumů a bohatých osobních zkušeností, mapuje vývoj a migraci národa (patřícího k algonkinské jazykové skupině) od konce 17. století, kdy se s nimi jako první Evropané v lesích kolem pramenů Mississippi setkávají Francouzi. Kočovný kmen pastevců a lovců Velkých planin se především v 19.století stal středem událostí, které vedly ke ztrátě svobody a svrchovanosti a k životu v uzavřených rezervacích v Oklahomě a Montaně. Obsáhlý a přitom poutavý výklad se dále zabývá původem etnika, jeho kmenovou strukturou, náboženstvím, válečnickými a obřadními zvyklostmi, charakterizuje způsoby vedení obchodu, vztahy s dominantní společností a boj za občanská práva.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

The Cheyenne , 1999


více info...

Přidat komentář

Loubooker
11.02.2016 4 z 5

Jiz jsem to jednou cetl, ale ne cele a myslim, ze zrovna v te dobe jsme nebyl naladen na indianskou vlnu, coz nyni jsem, takze mam v planu se na ni podivat jeste jednou.
Jinak je to velmi obsazna a zajimava kniha, pro vsechny, koho zajimaji skutecni Indiani a skutecna historie techto Native Americans.

pablovendat
16.11.2014 5 z 5

Vše o Čejenech. Minulost a přítomnost.


Štítky knihy

Indiáni Severní Amerika dějiny národů a států

Autorovy knížky

John H. Moore
americká, 1939
2003  98%Šajeni

Kniha Šajeni je v

Přečtených12x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst9x
Chci si koupit7x