Sahara

Sahara https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36629/bmid_sahara-i48-36629.jpg 4 79 14

Dirk Pitt série

< 11. díl >

Doktorka Eva Rojasová k němu zná klíč, což jí málem život. Nebýt Dirka Pitta… Yves Massarde, známý jako Škorpion, vyřeší ožehavé problémy velkého průmyslu – zároveň však mění západní Saharu na továrnu smrti… Generál Zateb Kazim, multimilionář v nejchudší zemi světa, vykoná všechno, aby chránil Škorpionovy zájmy. Lidský život pro něj znamená asi tolik jako život komára. Admirál James Sandecker, šéf Národní agentury pro podmořský a oceánský výzkum, pošle Pitta, aby vypátral zdroj šířící se vlny toxické smrti a vybaví ho k tomu zvláštní zbraní… Hala Kamil, generální tajemnice OSN – ale také krásná žena s černýma očima a ebenovými vlasy. Milostná aféra ji zkompromituje – a ohrozí život Dirka Pitta. Rok 1995, Egypt. Dirk Pitt pátrá po ztraceném historickém pokladu na dně Nilu a zmaří vražedný útok komanda na půvabnou pracovnici Organizace spojených národů, zkoumající záhadnou nemoc, která vyvolala šílenství, kanibalismus a smrt tisíců obyvatel západní Afriky. Vědci se domnívají, že epidemie byla způsobena znečištěním životního prostředí v masovém rozsahu na jejich území, odkud se může rozšířit do světového oceánu a zničit v něm všechen život. Pitt a jeho tým podnikají na jachtě, vybavené nejmodernější technikou, závod s časem, aby zachránili planetu před ekologickou katastrofou. Současně však musí v nerovném zápase čelit dvěma mocným a nebezpečným nepřátelům: bezohlednému evropskému podnikateli a krvežíznivému africkému tyranovi. V srdci saharské pouště nalézá Pitt zlatonosný důl, v němž pracují otroci. Největší poušť zeměkoule však skrývá daleko víc. Překvapivě se zde skrývá svědectví dvou dávných tajemství. Jedno je spojené se zavražděním prezidenta Lincolna a druhé se zmizením jedné z prvních průkopnic dálkových letů. Především však musí pod vražedným sluncem Sahary Dirk Pitt vybojovat zoufalý boj, ve kterém nesmí prohrát, má-li svět přežít! Život CLIVE CUSSLERA je téměř analogický životu jeho hrdiny, Dirka Pitta. Ať hledá legendární zlaté doly nebo vede expedice pátrající po slavných lodních vracích, dosáhl rekordního počtu úspěchů. S posádkou dobrovolníků Národní agentury pro podmořský a oceánský výzkum objevil Cussler více než šedesát ztracených lodí velké historické ceny. Podobně jako Pitt i Cussler sbírá klasické automobilové veterány. Jeho sbírka se může pochlubit sedmdesáti pěti jedinečnými exempláři se zakázkovými karoseriemi a je jednou z nejlepších na světě. Cussler žije střídavě v Denveru v Coloradu a v Paradise Valley v Arizoně.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: , BB art
Originální název:

Sahara , 1992


více info...

Přidat komentář

Luigi1
21.09.2023 4 z 5

Skvělá kniha která mě zaujala nejen svým obsahem který byl podobný filmu

ber-tram
23.09.2022 3 z 5

Film utíká rychleji a o fous utekl i knize. Oba formáty však honí příliš senzací - od záchrany planety po revizi dějepisu. Prostě adrenalinová slátanina s podružnější milostnou linkou na papíře než ve filmu. Nezničitelný Dirk Pitt (už to blbé jméno...) usilovně prohlubuje nechuť si ještě cokoliv s ním přečíst. Potěší sebestředný vtípek autora vyskytnout se uprostřed Sahary. 31/22


ludek.n
03.05.2022 3 z 5

Dirk Pitt dostal poměrně jednoduchý úkol: odhalit příčinu znečištění řeky Nigeru, které hrozí ekologickou katastrofou nebývalých rozměrů. Že bude přepisovat americké dějiny, objevovat slavné, dávno ztracené aviatičky, nebo s pouhými čtyřiceti muži zásahové jednotky OSN bojovat proti celé tisícihlavé maliské armádě generála Kazima, ho jistě nenapadlo ani ve zlém snu. Už se skoro stalo pravidlem, že Clive Cussler hned na úvod nadhodí téma, které pak s obsahem zbytku knihy v podstatě nijak nesouvisí, přičemž ho znovu vytáhne až na samém konci celého vyprávění, kde mu uštědří úder basebalovou pálkou a nechá na vás se s tím popasovat. Klamání tělem má autor skutečně zvládnuté na jedničku. Zatímco přemýšlíte, co měla znamenat ona hrdinská plavba konfederačního bitevníku Texas, před očima se vám odvíjí příběh, který sálá vražedným pouštním horkem, slibuje zničení veškerého života na zemi a samozřejmě neopomene chřestit zbraněmi všech možných kalibrů. Na jednu stranu je Sahara jedna velká dobrodružná jízda s plynovým pedálem na podlaze, nemilosrdná a bez skrupulí uhánějící vpřed, na stranu druhou vás napadá, zda má ten příběh takovou jiskru a potenciál, aby se k němu chtěl člověk ještě někdy vrátit a přečíst si ho, byť s menším nadšením, znovu. Po dlouhé diskuzi se svým svědomím hlasuji pro „ne“. Takže standardní zábava s několika úchvatnými scénami, která pobavila, ale do paměti se výrazně nezapsala.

Arev122
02.09.2021 3 z 5

Napínavý dobrodružný příběh, ale již předem je "nesmrtelný" hlavní hrdina vítěz.
Ale prostředí rozpálené Sahary a řešení nezákoného znečištění moří je napsáno věrohodně.

hana4834
02.10.2019 4 z 5

S filmem se to nedá srovnat, podle me kniha je jiná ale líbí se mi film i kniha jen ný tam mohlo být víc o hledání pokladu

sojmen
11.02.2016 5 z 5

Zatím nej Cusslerovka. Napínavá od začátku do konce, i když místy mi připadalo, že hlavni hrdinové jsou nesmrtelní supermanové. Ale i tak vřele doporučuji.

maryzka
23.08.2015 3 z 5

Docela čtivá knížka i když si myslím, že se pohybuje na hraně reality a fantazie. No hlavní postava je docela Superman,když si ví rady v každé situaci. Ale na druhou stranu se tam nesmí podceňovat fak, že taková ekologická katastrofa může nastat. Jo jinak mi tato kniha docela pomohla osvětlit film ,, Sahara " Zfilmovat tuto knihu byl docela úctihodný výkon.

Maff
10.05.2015 2 z 5

Po dočtení se mi připomněl vtip o Chucku Norrisovi, jak se narodil ve srubu, který si vlastnoručně postavil. A k tomu lehká parafráze, že Dirk Pitt se v něm narodil také, bezprostředně poté, co Norrise vystěhoval. Bohužel musím konstatovat, že celá série má klesající tendenci. Z tohoto románu jsem zklamán. Autorovi bych odpustil takové maličkosti, jako že Pitt šestákem dokáže odšroubovat kryt vzduchotechniky rychleji, než mechanici ve formuli 1 vymění pneumatiky (s lehkou nadsázkou), či to že se improvizovaně postaveným katapultem trefí každou ranou barelem do jedoucího cíle, ale neodpustím mu to množství náhod a obrovské porce štěstí, které zvláště v tomto díle používá. Prostě zde platí, že méně někdy znamená více. A více tedy už není třeba dodávat.

NiNo
27.02.2015 4 z 5

Jedna z nejvážnějších a nejděsivějších knih od Cusslera. A možná proto se mi tak líbila. Hlavně nesrovnávejte s filmem, který byl na motivy této knihy natočen s P. Cruz a M. McConaughey v hlavních rolích - kniha není komediální ani trochu, ale přesto napsaná přímo bravurně.

pobijecmuch
24.07.2014 5 z 5

Celá série Dirk Pitt je velmi dobré čtení. Hlavní hrdina je hodně sympatický. Doporučuji všem, kteří mají rádi dobrodružství a nějaké to tajemno. Podle tohoto dílu byl natočen v roce 2005 vcelku průměrný akční film Sahara s Penélope Cruz.

horvis
06.01.2014 5 z 5

Skvělá knížka.
Hlavně uprostřed dosti akční a vtipná.
Zatím pro mě jednoznačně nejlepší Cusslerovka.
(další od něj jsem četl: Kylop, Ledovec a zrovna čtu Zrození valhaly)

aychend
25.04.2013 5 z 5

Začínám mít Pitta stále radši! :-D Moc dobrá a napínavá knížka. Je "podle ní" natočený film, ale vůůůbec ho nedoporučuju. Typická americká blbost, kde jsou pomíchané snad všechny postavy a děje a s Cusslerem to má jen málo společného. Navíc se mi vůůůůůbec nelíbili herci, co hráli Pitta a Giordina. :-) Já je prostě vidím jinak.

HonzaT
03.08.2012 4 z 5

Dobře čtivá, ztrácel jsem se akorát na konci knihy v popisu Lincolnových pomocníků a generálů. Po Dračím dechu je Sahara druhou knihou, co jsem četl, kde vystoupil sám autor Clive. V Dračím dechu jako automobilový závodník veterránů - v SAHAŘE jako prospektor hledač pokladů :) Je až neuvěřitelné, možná až přehnané co v tomto románu všechno Pitt s Albertem zvládli(Odvrátit katastrofu, najít vrak, i ztracenou letkyni)...ale to je prostě PITT!!!

peklo
19.04.2012 4 z 5

Moje první kniha z Dirk Pittem a vůbec nezklamala. Napínavá, lehce čtivá, vřele doporučuji.

Štítky knihy

pouště dobrodružství ekologická krize

Autorovy další knížky

Clive Cussler
americká, 1931 - 2020
2004  78%Pacifický vír
1998  80%Vyzvedněte Titanic!
2012  85%Džungle
2002  84%Sahara
2002  79%Opeřený had

Kniha Sahara je v

Právě čtených1x
Přečtených148x
Doporučených5x
Knihotéce110x
Chystám se číst29x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x