Šagrénová kůže / Usmířený Melmoth / Červená hospoda / Neznámé arcidílo / Massimilla Doniová / Petr Grassou

Šagrénová kůže / Usmířený Melmoth / Červená hospoda / Neznámé arcidílo / Massimilla Doniová / Petr Grassou https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18850/bmid_sagrenova-kuze-usmireny-melmoth-cer-Ms0-18850.jpg 4 14 3

Až na poslední povídku (Petr Grassou, 1839) obsahuje svazek práce zařazené v Lidské komedii do oddílu Filosofické studie, tzn. román Šagrénová kůže (1831) a novely/povídky Usmířený Melmoth (1835), Červená hospoda (1831), Neznámé arcidílo (1831) a Massimilla Doniová (1839). Autor se v nich zabývá sociálními i etickými kořeny soudobé společnosti, vyslovuje svůj soud nad morálkou buržoazie, odkrývá obludnou sílu peněz, zbavujících člověka lidskosti, a dotýká se i filosofických a estetických otázek umění.... celý text

Literatura světová Povídky Romány
Vydáno: , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění
Originální název:

La Peau de chagrin / Melmoth réconcilié / L’auberge rouge / Le Chef-d'œuvre inconnu / Massimilla Doni / Pierre Grassou


více info...

Přidat komentář

sika444
13.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Šagrénová kůže - velká inspirace, i když závažnější než zázračný talisman je minutí se s cílem lásky. Rafael se opájí Fedorou, která je cynická a povrchní, zatímco Pavla jako skutečná láska mu uniká. Když prohlédne, je pozdě. Oč tedy usilujeme, když hledáme lásku? A dá nám ji šagrénová kůže?
Usmířený Melmont - výborně vystavěná věc, skvělá pointa a vše shazující závěr.
Červená hospoda - vynikající atmosféra, líčení snové vraždy je excelentní. Mravoličná druhá část malinko kulhá.
Neznámé arcidílo - postava malíře Porba, perfekcionistického genia, je skvělá. Rivettův film je úplně o něčem jiném.
Massimillia Doniová - opět dvě lásky: erotická nenaplněná, tělesná nenaplňující. A do toho třetí, duchovní, kterou je Rossiniho Mojžíš. Povídka je velkou reklamou na poslech tohoto skvělého oratoria - opery. Bravo. Škoda, že Balzac musel povídku nějak ukončit, ta poslední stránka tam být nemusela.
Petr Grassou - naprosto brilantní povídka o průměrném malíři pro průměrné lidi. Je to vlastně filosofické pojednání o tom, co je to umění. Zvláště umění "pro lidi".

lampernaqui
04.08.2021 4 z 5

Pokračuji ve čtení Balzacova kompletu. Nikdy bych nečekal, že u něj v jeho příbězích najdu nadpřirozené či magické prvky, ale tady se tomu tak děje. Tajemno může být ukryto v kousku kůže, který dokáže plnit přání, či v cizinci, který vám je v patách a radí vám přes rameno. Druhá povídka se mi četla hůře, protože jsem se ještě nedostal k románu Poutník Melmoth (ačkoliv ho mám v knihovně připraven). Nadšený jsem byl z povídky Neznámé arcidílo, protože jsem velký Rivettův fanoušek a tohle je předloha je mistrovského díla Krásná Hašteřilka.


yenda1
21.04.2016 5 z 5

Šagrénová kůže
Zmiňovaná kůže, oslovice, plní každé přání. Háček je v tom, že každým přáním se kůže zmenšuje až z ní nezbude než nic a v tom případě čeká nenasytného majitele smrt. Magický motiv je pouhou kulisou, vnadidlem a pozvánkou do hloubek lidských vztahů, kde se vše skví a leskne, hemží se úsměvy, honosnými róbami a ekvipáží, ale vše je bezútěšně prázdné, hrané, vysušené.

S motivem mladého člověka, který zažívá ztrátu iluzí v prvním kontaktu se společností, se v Balzacově díle setkáváme často, skorem pořád. Rafaelův příběh nepostrádá onu trpkou pachuť vystřízlivění, která musela být pachutí Balzacovou. Mladý hrdina má srdce zánovní, duší plnou svěžesti, touží po velkých láskách. Potkává především kastu chvastounů nosící svůj nos vzhůru vedouce prázdné řeči.
Bohaté zkušenosti prodal Balzac i co se týče žen. Skrze Rafaela nám dává nahlédnout svá tápání, touhy a očekávání a nutná zklamání. Smělý v nitru, nikoli navenek. Rafael poznává, že ženy nevidí rády, když muž o jejich přízeň žebroní, zbožňoval jich spousty zpovzdálí, vydával jim své srdce na pospas, ony mu duši trhaly na cáry. "Dávaly se hlupcům, jaké bych nechtěl ani za domovníky."
Šagrénová kůže patří mezi Filosofické studie, takže čekejte dlouhé a dlouhé řádky zamyšlení, reflexí a sem tam nějakého vyprávění. A proč se k tomuto dílu kontinuálně vracím? Nejsem masochista, i když nástin vyprávění vypadá černě, Balzac není žádná plačka. Paříž první půlky 19. století není pouze jeden velký kurvinec plný mamonu, prodejnosti a falše. Tento pohled by byl uzounký. V jeho díle, a Šagrénová kůže není výjimka, se objevují postavy ryze dobré, ony čisté duše plné účasti, moudrosti, schopné milovat a obětovat se a přesto se nechlubit, zůstat v pozadí. Šagrénová kůže se takovou postavou může pyšnit, její přítomnost je důvodem, že tento skvost budu číst pravidelně, dokud mi oči budou stačit.

Štítky knihy

francouzská literatura výbor z díla

Autorovy další knížky

Honoré de Balzac
francouzská, 1799 - 1850
2006  72%Otec Goriot
1985  84%Lesk a bída kurtizán
1953  74%Evženie Grandetová
1955  87%Ztracené iluse
1974  85%Sestřenice Běta

Kniha Šagrénová kůže / Usmířený Melmoth / Červená hospoda / Neznámé arcidílo / Massimilla Doniová / Petr Grassou je v

Právě čtených2x
Přečtených23x
Doporučených3x
Knihotéce23x
Chystám se číst8x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x